Cea de-a patra ediție a Convenției Rețelei Europene a Municipalităților Family Friendly (ELFAC) a avut loc în data de 1 martie, la Bruxelles, tema evenimentului fiind inovarea în beneficiul generațiilor viitoare și rolul familiei în societate.
https://www.elfac.org/event/iv-convention
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, și raportor pe mai multe teme, a reprezentat opinia Comitetului European al Regiunilor(CoR) care, de-a lungul timpului, a susținut punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale ale cărui principii sunt legate de familie, bunăstarea acesteia, echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, adoptând o serie de avize în acest sens.
“În cadrul Comitetului European al Regiunilor ne concentrăm asupra dimensiunii locale și regionale a tuturor politicilor UE, o dimensiune adesea neglijată atunci când vine vorba de elaborarea de politici și programe menite să ofere sprijin, incluziune și protecție socială. Evenimentul de azi a reprezentat o ocazie excelentă de a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul crucial al familiei în toate aspectele politicilor UE” a subliniat Borboly Csaba.
Uniunea Europeană se confruntă cu o populație din ce în ce mai îmbătrânită și cu provocări demografice severe, de aceea, în octombrie 2020, CoR a adoptat avizul referitor la măsuri pentru combaterea acestor efecte, lansând un apel ferm către toate părțile interesate relevante pentru a investi financiar și a oferi stimulente semnificative pentru a păstra familiile și tinerii în regiunile lor de origine.
În acest sens, Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a menționat modalitățile prin care poate fi inversată tendința demografică negativă, printre care: migrația controlată, îmbunătățirea infrastructurii, furnizarea de servicii mai bune, dar cel mai important familia trebuie să fie în centrul politicilor demografice pentru a opri exodul de creiere.
Președintele a mai subliniat în cadrul evenimentului importanța alocării de resurse și flexibilitate și autonomie autorităților locale pentru că sunt în directă legătură cu probleme cu care se confruntă familiile, tinerii și persoanele vulnerabile.
“În timpul pandemiei, regiunile și orașele au fost primele care au răspuns în momente de criză. Prin urmare, ar fi benefic să se pună la dispoziția orașelor și regiunilor instrumente puternice și cu impact, pentru a le permite să răspundă la crize similare în timp util și în mod eficient. Ideile vehiculate azi vor contribui cu siguranță la elaborarea politicile favorabile familiei pentru a stopa exodul de creiere și a transforma orașele, regiunile în spații Family Friendly, și în acest sens CoR va fi un aliat de nădejde”.
Miercurea Ciuc, 1 martie 2023