Cinci noi specializări medicale vor fi disponibile prin implementarea unui proiect câștigat în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita

Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești prin investiții în asistența medicală ambulatorie a fost subiectul conferinței de presă ce a avut loc în data de 19 ianuarie la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, instituție medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Harghita.

Konrád Judit, managerul spitalului, a împărtășit celor prezenți bucuria câștigării unui proiect în cadrul apelului lansat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, componenta sănătate, apreciind că prin serviciile medicale și de laborator ce vor fi disponibile după implementarea proiectului pacienții vor beneficia de asistență medicală care nu poate fi accesată nici chiar în județele limitrofe. Totodată a menționat importanța dezvoltării ambulatoriilor de specialitate prin care atât spitalul cât și pacienții sunt ajutați și sprijiniți.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat faptul că prin câștigarea acestui proiect se va reuși întărirea capacității de a oferi servicii în ambulatoriu.

“Se pare că, după ce am reușit să atragem aici noi medici de specialitate, am reușit să facem echiparea corespunzătoare, echipamentele folosite pentru diagnosticare sunt de standarde internaționale, ambulatoriul va deveni un punct forte al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Un lucru foarte îmbucurător este că nu numai în domeniul diagnosticării și tratamentului ci și în privința atragerii fondurilor spitalul și-a întărit capacitatea” a adăugat președintele.

Vitos Attila, director medical la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a apreciat că era timpul ca infrastructura să se adapteze pentru a oferi condiții corespunzătoare unei activități medicale de calitate.

Echipa de proiect a spitalului și echipa medicală au făcut o scurtă descriere a proiectului și a principalelor aparate ce vor fi achiziționate în vederea dotării cabinetelor ambulatorii.

Scopul proiectului este îmbunătățirea accesibilității la servicii medicale de bază ambulatorii, prespitalicești și spitalicești primare, prin diagnosticarea și urmărirea patologilor primare.

Cinci noi specialități medicale  au fost punctate și care au contribuit la câștigarea unui punctaj ce a clasat spitalul din Miercurea Ciuc pe primele locuri alături de spitalul din Târgu Mureș: cabinet de interogare dispozitive cardiace implantabile, cabinet de recuperare medicină fizică și balneologie, nutriție și dietetică, postanestezie și terapie intensivă, laborator de biochimie analitică și laborator de genetică medicală.

Valoarea totală a proiectului este  de peste 14 milioane de lei, prin investiție urmărindu-se dotarea a cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie.

Beneficiile proiectului  sunt dotarea cu aparatură și mobilier a ambulatoriilor care va rezulta la o creștere a adresabilității pacienților, nefiind necesară trimiterea pacienților către alte unități sanitare pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de care suferă aceștia.

Vor fi achiziționate mai multe aparate printre care  Aparat de radiografie CBCT, Aparat de Cromatografie de lichide de înaltă performanță (HPLC), aparat electrocardiogramă adult, monitoare funcții vitale, defibrilatoare, Ecograf staționar, Ecograf portabil, și o paletă de terapii robotizate pentru reabilitarea copiilor care suferă de boli neuromusculare congenitale sau dobândite.

Durata de implementare a proiectului este de 14 luni, până la 30 noiembrie 2024.

 

Miercurea Ciuc, 19 ianuarie 2023