Vineri, 16 decembrie, Asociația de Dezvoltare Rurală din județul Harghita a organizat o evaluare anuală cu o vizită la fermă în Cârța. Evenimentul a inclus, de asemenea, un atelier de lucru bazat pe obiectivele proiectului FRIDGE, în cadrul căruia au fost discutate și clarificate subiecte legate de traseul laptelui ca produs. Asociația de Dezvoltare Rurală din județul Harghita joacă un rol important în cadrul proiectului UE care vizează creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul producției alimentare. Directorul asociației, László Csongor, a explicat că proiectul FRIDGE ar putea aduce progrese foarte importante pentru dezvoltarea județului Harghita în viitor.
– Am stabilit obiective pentru a încerca să orientăm anumite linii de produse (lapte, cartofi) într-o direcție care să faciliteze dezvoltarea fermierilor și accesul la diferite resurse. Întâlnirea de la Cârța a fost organizată și pentru a oferi producătorilor de brânză o direcție de bază care le-ar putea fi utilă în viitor”, a declarat László Csongor, adăugând că alte două astfel de întâlniri sunt planificate în viitorul apropiat.
– De asemenea, dorim să arătăm calea de urmat pentru fermierii care produc și vând brânză și brânză maturată. Scopul nostru este de a le permite să acționeze împreună, pentru a găsi piețe care ar fi dificil de atins individual. În același timp, ei trebuie să fie capabili să producă o calitate și o cantitate standard care să poată fi comercializată în viitor”, a explicat directorul asociației.
În conformitate cu celelalte obiective ale proiectului, partenerii ar trebui să urmărească promovarea și schimbul de bune practici și de experiențe între regiunile participante, dar dezvoltarea bazată pe cunoaștere ar trebui să fie la fel de accentuată. Directorul Asociației de Dezvoltare Rurală din județul Harghita consideră că aceste evenimente sunt esențiale pentru proiectul FRIDGE. Aceștia ar dori să creeze modele complete de parcurs al produselor și să ofere oportunități pentru ca agricultorii să aibă acces mai ușor la aceste evoluții. După cum se știe, proiectul se bazează în principal pe cunoaștere, adică pe transferul a cât mai multe cunoștințe pe care fermierii le pot folosi pentru a-și îmbunătăți propriile ferme”, a conchis László Csongor.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a explicat că, deși în județul Harghita nu există ferme zootehnice cu mii de hectare sau mii de animale, există multe ferme mici care pot produce produse sănătoase, aproape de natură. Provocarea de acum, potrivit președintelui Consiliului Județean, este de a se asigura că fermierii primesc informații personalizate și utile prin intermediul asociației de dezvoltare rurală. Și nu doar cei care lucrează în prezent în acest domeniu, ci și cei care se întorc din străinătate și vor să devină fermieri acasă, fie că sunt tineri sau mai experimentați.
– În acest sens, sistemele noastre instituționale trebuie să fie concepute pentru a le oferi ajutor și siguranță. În cadrul sistemului instituțional al consiliului județean, ne uităm la acestea, încercăm să creăm oportunități, să facem licitații. Cel mai important lucru este o bună cunoaștere, depășirea birocrației și, nu în ultimul rând, ajutorul pe care li-l oferim pentru a accesa piața”, a adăugat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 27 decembrie 2022