Farmlátogatással egybekötött évértékelőt tartott Csíkkarcfalván Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesülete december 16-án, pénteken. Az eseménynek része volt egy, a FRIDGE projekt célkitűzéseire épülő workshop is, amelyen a tejnek, mint  terméknek a pályáját érintő témák kerültek átbeszélésre, pontosításra. Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesülete fontos szerepet játszik az élelmiszergyártás területén dolgozó kis- és közepes vállalkozások versenyképességét növelni hivatott európai uniós projektben. Az egyesület vezetője, László Csongor kifejtettem, a FRIDGE projekt nagyon fontos előrelépéseket hozhat a következőkben Hargita megye fejlődése szempontjából.

– Olyan célokat tűztünk ki, hogy bizonyos termékpályákat (tej, burgonya) megpróbálunk olyan irányba elvinni, amely révén egyszerűbb lesz a dolguk a gazdáknak fejlődési szempontból, és különböző forrásokhoz is jobban hozzá fognak férni. A csíkkarcfalvi találkozó is azért jött létre, hogy kijelölhessünk egyfajta alapirányt a sajtkészítők számára, amely a későbbiekben hasznos lehet számukra – mondta el László Csongor hozzá téve, a közeljövőben további két ilyen találkozót terveznek.

– Irányt szeretnénk mutatni a sajtot illetve az érlelt sajtot készítő- és értékesítő gazdák számára is. Célunk, hogy tudjanak közös erővel fellépni, tudjanak akár olyan piacokat is megtalálni, amelyeket egyénileg nehéz lenne elérni. Ugyanakkor képesek legyenek olyan standard minőséget és mennyiséget gyártani, amely piacképes lehet a jövőben – részletezte az egyesület vezetője.

A projekt további célkitűzéseinek megfelelően, a partnereknek törekedniük kell arra, hogy a résztvevő régiók népszerűsítsék és megosszák egymás között a jól bevált gyakorlatokat, tapasztalatokat, de a tudásalapú fejlesztés is ugyanilyen hangsúlyos kell legyen. Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője úgy véli, a FRIDGE projekt szempontjából ezek az események elengedhetetlenek. Teljes termékpálya-modelleket szeretnének felállítani, illetve olyan lehetőséget ajánlani, ami alapján a gazdálkodók egyszerűbben hozzáférhetnek ezekhez a fejlesztésekhez. Mint ismert, a projekt célja főleg tudásalapú, azaz minél több olyan tudást átadni, amivel hasznosan fejleszthetik a gazdák saját gazdaságaikat, összegzett László Csongor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, bár Hargita megyében nincsenek több ezer hektáros vagy több ezer állatállományos gazdaságok, ezzel szemben sok kisebb létezik, amelyek természetközeli, egészséges termékeket tudnak előállítani. A megyei tanács elnöke szerint a kihívás most az, hogy elérjék, a vidékfejlesztési egyesületen keresztül a gazdák személyre szabottan kapjanak hasznos információkat. És ne csak azok, akik most ezen a pályán dolgoznak, hanem azok is, akik külföldről hazajönnek, és itthon szeretnének gazdákká válni, legyen szó fiatal, vagy már tapasztaltabb személyekről.

– Ilyen szempontból intézményrendszereinket úgy kell kialakítsuk, hogy számukra segítséget, biztonságot tudjunk nyújtani.  A megyei tanács intézményrendszerén belül ezekre figyelünk, próbálunk lehetőségeket teremteni, pályázatokat kiírni. Legfontosabb dolog a jó tudás, a bürokrácia leküzdése, és nem utolsó sorban az a segítség, amit a piacra való jutásban biztosítunk számukra – tette hozzá Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2022 december 27.