Hargita Megye Tanácsa újabb családbarát intézkedéssel segíti a gyermeket vállaló munkatársakat

 

Hargita Megye Tanácsa lehetőséget biztosít a gyermeknevelési szabadságon lévő munkatársak számára is az előléptetési képességvizsga letételére. A döntésről az előléptetés előtt álló anyáknak szerdán, december 21-én számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, és Szőcs István humánerőforrás-igazgató, amelyet sajtótájékoztatón is ismertettek.

 A közalkalmazottak számára lehetőség van az előléptetésre, ezt a gyakorlatot azonban a gyermeknevelési szabadságukat töltő munkatársak esetében mindezidáig akkor alkalmazták, amikor az anya visszatért munkahelyére.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ismertette, az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezete egyik rendezvényén jött az ötlet, Gergely Orsolya, a Sapientia Egyetem szociológusa, egyetemi adjunktusa előadása mentén.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekvállalás ne csak szlogen legyen, hanem osztozzunk a terhekben és felelősségben. Azon munkatársak, akik gyermeket vállalnak, ne szenvedjenek hátrányt a karrierépítésben. A meghozott döntés a megyei tanács apparátusa mellett az alintézményeknél is kötelező lesz, illetve ezzel szeretnénk felhívni a figyelmét más önkormányzatoknak és a magán szférának is. Segítsük a gyermekvállalást, és igyekezzünk olyan feltételeket teremteni, hogy a gyermeknevelési szabadságról visszatérők ne nehezebb körülmények között kezdjék a munkát – emelte ki Borboly Csaba.

A beszélgetésen Gergely Orsolya is jelen volt, mint mondta, olyan társadalmi tényekre és problémákra hívja fel a figyelmet a kezdeményezés, amelyet, bízik benne, más döntéshozók is meghallanak és megértenek, és olyan intézkedéseket tudnak foganatosítani, amelyek a gyermekvállalással kapcsolatos társadalmi problémákat enyhítik. Hozzátette, a társadalomban a legnagyobb érték a gyermek, de jó, ha közösségi támogatást is kap az, aki gyermeket vállal.

Szőcs István humánerőforrás-igazgató elmondta, minden törvényadta lehetőséget igyekeznek kihasználni és a feltételeket biztosítani annak érdekében, hogy a gyermekvállalás ne legyen hátrány a karrierépítésben.

Marosi-Melles Mária, az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezetének elnöke szerint a nőket érintő tematikák nagyban kapcsolódnak a Hargita 2030 megyei program víziójához. Nagyobb hangsúlyt kívánnak adni a munka és a család közötti egyensúly megteremtésének. Szükség van a családbarátabb foglalkoztatási feltételekre, mint például a rugalmas munkaidő, illetve az otthonról való munkavégzés lehetősége különleges esetekben az önkormányzatoknál. Erre pedig a nőszervezet elnöke szerint, ösztönözni kell a vállalkozói szférát is, és az olyan jó gyakorlatokat megismertetni, mint a fél órával csökkentett munkaidő a kisgyermekes anyák esetében Hargita Megye Tanácsánál, a vakációs időszakban gyereksarok kialakítása a gyermekek számára, vagy a lelki egészségvédelmi képzések és szakmai felzárkózás az édesanyák részére.

Kezdetben tíz édesanya fogja elvégezni az előléptetéshez szükséges képességvizsgát, amelyből haton még a gyermeknevelési szabadságukat töltik, négyen pedig nemrég tértek vissza munkahelyükre.

Csíkszereda, 2022. december 21.