December 20-án a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben mutatták be a Hargita Hazavár elnevezésű applikációt, mely a TalentMagnet európai uniós projekt révén valósult meg Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével partnerségben.

Hargita Megye Tanácsa évek óta partnerként vesz részt a TalentMagnet elnevezésű projektben, korábban egy akcióterv is készült, a megye tehetséges fiataljainak felkarolását célozva meg. Az akcióterv fő célkitűzései mentén a TalentMagnet projekt csapata és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a Hargita Hazavár weboldal bővítése mellett döntött, így elkészítette a Webgurus szakértői csapattal közösen a telefonos applikációt.

Az applikáció ma válik elérhetővé a Play Áruházban, pár nap múlva pedig az Apple Store-ban is. Az állásajánlatok mellett, az alkalmazás segítségével értesülhetnek az aktuális képzésekről, Hargita Megye Tanácsa ifjúsági terében zajló programokról, de például vállalkozás elindításához is találnak segítséget a fiatalok.

Az applikáció bemutatójáról készült élő bejelentkezés elérhető az alábbi linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1144291982947237

A telefonos alkalmazás felülete folyamatosan bővül, a megyeelnök felhívást is intézett a fiatalok fele. Várják az ötleteket, javaslatokat, meglátásokat a Hargita Hazavár applikációval kapcsolatosan az info@hargitamegye.ro címre, de mindazok jelentkezését is, akik rendezvényeiket népszerűsítenék.

A konferencián részt vettek a Kós Károly Szakközépiskola diákjai is, akik a bemutató végén interaktívan bekapcsolódhattak a beszélgetésbe.

Szakács Paál István, a Harghita Business Center igazgatója, a konferencia házigazdája az applikációkban rejlő lehetőségeket ismertette, és kifejtette azt is, hogy a fiatalokat érintő kérdésekben prioritást kell élvezzenek az aktuális trendek.

– Fontos követni a digitális irányzatokat, melyet a célközönség, jelen esetben az ifjúság használ, mert más metódusokat követve, nem érhetjük el őket és nem tudjuk megszólítani kellőképpen. Ezért is egy mérföldkő a Hargita Hazavár életében az applikáció létrejötte – zárta gondolatait, a HBC igazgatója.

A pozitív feltételek megteremtésére jó példa a Hargita hazavár! amely mára egy jól bevált projekt lett, hiszen a fiataljaink és a munkaerőt kereső cégek és intézmények nagy érdeklődést mutatnak iránta. Nemcsak egy átlagos projektről van szó, nevéből adódóan egyfajta brand is lett a más erdélyi városokban tanuló diákok számára. Ez a brand mára kibővült egy applikációval, melyet ajánlunk az itthon élő és külföldről hazatérni vágyó fiataloknak – zárta gondolatait Borboly Csaba megyeelnök.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye tanácsának alelnöke beszédében kitért arra, hogy két évente, a decemberi időszakban már hagyománnyá vált egy digitalizációval kapcsolatos bejelentés az intézmény részéről. 2018-ban bemutatták a Visit Hargita alkalmazást, 2020-ban indították el az intézmény online pályázati platformját, most pedig 2022 decemberében bemutatták a Hargita Hazavár applikációt.

– Szükség van a felkészült munkaerőre, a jó szakemberekre itthon, ehhez adjuk meg a feltételeket, hogy tudják a fiatalok, hogy jó helyen vannak, tervezhetnek jövőt, itt, Hargita megyében is hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Az álláshirdetések jelentik az alkalmazás fő gerincét: Hargita megyei cégek álláshirdetései, továbbá pályázati lehetőségek, képzési, szakképzési és átképzési programok is fentlesznek. Egy telefonos alkalmazás ma a legkönnyebben, legkényelmesebben elérhető, ezért is fejlesztettük tovább a honlapot– zárta gondolatait Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Tiberiu Pănescu, a Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség részéről röviden ismertette az ügynökség munkáját a fiatalokkal, munkakeresők nyilvántartásának folyamatát, ugyanakkor a munkaerő növelésének folyamatait a fiatalok körében, a jelenlegi lehetőségeket, és ezek anyagi vonzatait.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője felelevenítette a Hargita Hazavár weboldal elindulásának fő mozzanatait.  2019-ben valósult meg az elképzelés állásközvetítés céljából, majd a koronavírus következtében megváltoztak a trendek, így egyre többen kezdték el értékelni a szülőföldön való létet, tervezést.

Az ügynökség így kénytelen volt újra tervezni, új funkciókkal ellátni a weboldalt. A 2020-as év meghatározta a Hargita Hazavár státuszát, a fiatalok elkezdték egyre inkább látogatni. Az ügynökség vezetője ugyanakkor arra is kitért, hogy az itthon élő fiatalok mellett, a külföldön lévő fiatalok megszólítása is prioritást élvez, erre biztosít lehetőséget az alkalmazás.

Márton Áron a WebGurus cég vezetője ismertette az applikáció fő funkcióit, a bejelentkezés menetét, ugyanakkor a főbb témák is bemutatásra kerültek: Hargita 101, IFIMÁGNES- ifjúsági tér, Miért jöjjek haza?  Állások, Merj vállalkozni, Pályázati lehetőségek, Oktatás, képzés, Jó gyakorlatok, Egészséges életmód, Sport, Zero wast, Hasznos információk.

Csíkszereda, 2022. december 20.