Micii fermieri locali vor fi ajutați de un nou program UE

Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita și Consiliul Județean Harghita participă la un nou proiect UE axat pe agricultură. Programul CAPactivities 2022 are ca scop să facă politica agricolă comună a UE mai accesibilă și mai aproape de micii fermieri locali.

În cadrul proiectului, a avut loc o vizită la o fermă din Remetea unde au participat elevii de la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a declarat că vizitele la fermă reprezintă o oportunitate pentru tineri de a explora oportunitățile în timpul studiilor.

El a spus că cel mai important obiectiv este acela de a îndruma tinerii care doresc să lucreze în agricultură prin consiliere, instruire și asistență în labirintul birocratic, ajutându-i astfel să își găsească un loc de muncă aici.

Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare a Județului Harghita, a declarat că este pentru a doua oară când au depus cu succes proiect în cadrul programului PAC și că sunt singurii din țară care au reușit să solicite finanțare anul acesta. Acesta a adăugat că încearcă să facă politicile UE mai accesibile pentru micii fermieri. În același timp, ei doresc să dezvolte vânzările online în contextul dezvoltării lanțului alimentar scurt cu brandul Produs Secuiesc. După cum a spus acesta, au început să abordeze problema în perioada pandemiei, deoarece a fost vizibilă reușita menținerii unei relații strânse  între producători și cumpărători, care poate fi consolidată prin intermediul vânzărilor online.

Programul va continua cu o serie de vizite la ferme și va încerca să acopere toate regiunile din județul Harghita și să prezinte elevilor din școlile de specialitate activitățile fermierilor locali.

Miercurea Ciuc, 14 octombrie 2022

#IMCAP #CAPactivities