Prezentarea registrului de valori al județului Harghita în anul 2022 prin spectacole de teatru de păpuși pentru copii

Consiliul Județean Harghita este beneficiarul proiectului „Prezentarea registrului de valori al județului Harghita în anul 2022 prin spectacole de teatru de păpuși pentru copii” („A Hargita megyei értéktár bemutatása bábszínházi előadások által gyerekeknek 2022”)  finanțat de Ministerul Agriculturii din Ungaria prin programul HUNG–2022 („A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására”).

Obiectivul general al proiectului este să promoveze culegerea, cunoașterea, păstrarea și îngrijirea valorilor naționale și a elementelor culturale specifice maghiare, cu accent pe cele aflate pe lista valorilor județene.

În cadrul proiectului se vor desfășura activități în parteneriat cu teatrele de păpuși, aflate în cele trei zone geografice ale județului, care au o vechime de câteva decenii, motiv pentru care se dorește prezentarea valorile județene generației actuale cu scopul de a contribui la întărirea conștiinței naționale a acesteia.

Spectacolele ce vor fi prezentate sunt aduse în atenția publicului pentru prima dată  cu participarea atelierelor de păpuși și actorilor recunoscuți din județul Harghita pentru a asigura profesionalismul acestor acțiuni.

Scopul programului planificat:

  • Cunoașterea valorilor județului Harghita de către generațiile tinere,
  • Cunoașterea mai bună a valorilor județene și naționale,
  • Creșterea numărului valorilor locale din județul Harghita,
  • Asigurarea bucuriei descoperirii împreună și aprofundarea atitudinii comune de descoperire și transfer a valorilor pentru copiii, familiile, educatorii, profesorii, teatrele și comunitățile care participă la program.
  • Utilizarea puterii de organizare comunitară a procesului de descoperire a valorilor locale, județene și naționale, stimularea identității locale și naționale și întărirea identității naționale.

Durata proiectului este de 9 luni ( perioada 2022-2023).

Bugetul total al proiectului este de 2.200.000 HUF.

Grupul țintă îl reprezintă copiii, școlarii, educatorii și părinții acestora, și comunitățile locale.

Rezultate așteptate:

  • Cunoașterea valorilor județului Harghita prin organizarea unei tabere pentru copii la Gheorgheni , respectiv organizarea și prezentarea a 13 spectacole de teatru pentru copii;
  • Introducerea pe scară largă a valorilor județene și naționale, promovarea conservării și prezentării acestora;
  • Încurajarea creșterii numărului de valori județene Harghita;
  • Oferirea copiilor, familiilor și teatrelor de păpuși, care participă la program, bucuria de a descoperi împreună și de a aprofunda atitudinea de a descoperi și de a împărtăși valorile comune;
  • Utilizarea puterii de organizare comunitară a procesului de descoperire a valorilor locale, județene și naționale, stimularea identității locale și naționale și întărirea identității naționale.

www.hungarikum.hu