Borboly Csaba: Felelős hozzáállásra van szükség továbbra is mindenki részéről

 

Azokkal a közösségi fejlesztési társulásokkal, kistérségi társulásokkal, egyesületekkel tartottak megbeszélést Hargita Megye Tanácsának képviselői, amelynek tagja a megyei tanács. A csíkszeredai megyeházán tartott november 7-i találkozón az aktuális kihívásokról és a jövőbeli tervezésről egyeztettek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ezek a szervezetek önálló struktúraként kell tudjanak működni, amelyeket a megyei tanács az odaítélt tagdíjjal támogat. Időben, havi lebontásban kell igényelni a tagdíjat, mérhető, számszerűsíthető eredmények beszámolója mellett. Ezek a szervezetek a megye fejlesztéséért, a lakosság érdekében dolgoznak, és mivel a megyei tanács tagdíja révén közpénzt is befektetnek, ezért nagyon fontos, hogy ezek a folyamatok átláthatóak, az eredmények mérhetőek legyenek, tette hozzá a megyeelnök. Mint mondta, anyagilag nem lesz könnyű a 2023-as évre, erre már időben fel kell készülni, és minden szervezet meg kell tervezze a jövő évi költségvetését. A megyében számos beruházás zajlik, ezeket nem akarják leállítani a folyamatosan növekvő anyagárak miatt sem, emiatt csoportosítottak át a megyei költségvetésben, ezért is van szükség mindenkinek a felelős hozzáállására, fejtette ki Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa a jelenlegi mandátumban 13 prioritás mentén dolgozik, ezek ismertek a lakosság számára is, és ezeket a szempontokat az alárendelt intézmények, a különböző társulások is figyelembe kell vegyék, és eszerint prioritizálni munkájukban, hívta fel a figyelmet Vasile Bicajanu gazdasági igazgató.

Szőcs István, a Humánerőforrás és kommunikációs igazgatóság vezetője az alkalmazásokról beszélt, az egységes arculati elemek használatának fontosságát hangsúlyozta.

Pál Péter, a belső ellenőrző iroda vezetője mindenki figyelmébe ajánlotta az eddigi ellenőrzéseikről készült dokumentációt, amelyek hasznos észrevételeket, javaslatokat tartalmaznak, illetve az iroda segítségéről biztosította a társulások, egyesületek képviselőit.

Ezeknek a szervezeteknek a munkája hiánypótló azon a területeken, ahol tevékenykednek, mondta Borboly Csaba, arra biztatta a képviselőket, hogy segítsék egymást jó példákkal, jó gyakorlatokkal.

Csíkszereda, 2022. november 7.