Az elvártnál nagyobb érdeklődésnek örvendett a Hargita Megye Tanácsa által szervezett roma inklúziós képességfejlesztő képzéssorozat első felvonása.

Az elmúlt két év során több olyan fontos esemény, intézkedés és megvalósítás látott napvilágot, amely a Hargita megyében élő közösségek együttélésének minőségét hívatott javítani. Ez a komplex kérdéskör, sok nehézséget okoz és kérdést vet fel, amely megnehezíti az ebben a témakörben dolgozó egyének, szakemberek és intézmények munkáját. Ezek kiküszöbölésére és a közös stratégiai gondolkodás ösztönzése érdekében Hargita Megye Tanácsa, a Dream Road (REgion for improved Access and eMpowerment of ROmA Development) projekt keretében, egyedülálló tréningsorozatot indított.

A képzéssorozat célja a különböző intézmények és romák közötti együttműködés fejlesztése a kommunikáció, az érdekképviselet és a szakmai megvalósítások terén.

Az október 19–21. közötti tréningen, romák és nem romák, önkormányzati vezetők és szociális munkások, valamint önkormányzati képviselők és közösségi facilitátorok egyaránt részt vettek.

A közel 40 résztvevő, három napig, két párhuzamos csoportban olyan témakörökkel ismerkedhetett, mint: cselekvőképesség, együttélés és érdekképviselet, segélyezés vs. fejlesztés, projekt szemlélet, a stratégiai gondolkodás jelentősége, előnyei, esetleg ellenérdekek, romák és nem romák együttműködési alternatívái és feltételei.

A képzéssorozat két modulból tevődött össze, „A közintézmények és helyi közszereplők”, valamint „Az önkormányzatok és politikai aktorok” számára szólt.

A műhelymunka során az együttműködést elősegítő tényezőkről, a közösségeink életében elérhető változások irányairól, céljairól zajlott bemutató és beszélgetés.

Nézőpontom fogja vagyok?

A műhelymunka során a képzők, példák és gyakorlatok révén igyekeztek megvizsgálni, hogy milyen nézőpontok övezik egy-egy probléma beazonosítását. Új dimenziók hozzáadásával megkísérelték más-más megvilágításba helyezni az adott ügyet annak érdekében, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek a megoldáshoz.

Stratégiai tervezés

A stratégiai tervezésről szóló modul során a résztvevők megvizsgálták, hogy miben tér el a Hargita megyei romák helyzete az országostól. Ugyanakkor meghatározva azt is, hogy mely területekre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, melyek a helyi adottságokhoz leginkább igazodó intézkedések. Nem utolsó sorban beazonosítva, hogy hol és hogyan valósítható meg a helyi intézmények és közösségek együttműködése.

Közéleti szerepvállalás és cselekvőképesség

A műhelymunka egyrészt ahhoz járult hozzá, hogy a roma közösségi képviselők megismerjék egymás céljait, nézőpontját, elképzeléseit és megpróbálják megfogalmazni az együttműködés közös alapelveit. Ezenkívül a politikai érdekképviselet általános jogi és politikai kereteit is megismerhették az országostól a helyi önkormányzatok szintjéig.

Roma cselekvőképesség

Szó volt a roma önszerveződés különféle szervezeti szintjeiről, a nemzetiségi önkormányzatok rendszeréről, a roma civilek politikai elitre és a döntéshozatalra gyakorolt hatásáról. Ugyanakkor a megye különböző településeiről érkezett roma képviselők, nemzetközi példák révén tervezhették meg együttműködésüket.

 

Közös cselekvési terv lehetősége

Ebben a blokkban az intézmények és romák közötti együttműködési lehetőségek beazonosítására került sor, figyelembe véve a lehetőségeket és akadályokat. Közös jövőtervezés, avagy közös érdekek beazonosítása és azok megfogalmazása történt a tréningsorozat végén.

A beszélgetések konklúziójaként elhangzott, hogy a szóban forgó fejlesztések és társadalmi beavatkozások feltétele az együttműködés, amelyhez alapvetően a belső törésvonalak megosztó hatásának csökkentése szükséges.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a Hargita megyében élő közösségek sokszínűek és sok értelemben fragmentáltak, ezért minden beavatkozás egyéni szemléletmódot igényel.

A képzéssorozat következő moduljára 2022 november 3.-án kerül sor a csíkszeredai megyeházán. Az egynapos tréning keretében fejlesztési lehetőségek, sikeres projektek és szerveződési módozatok bemutatására kerül sor, így elsősorban az alkalomra önkormányzatokat és intézményeket vár Hargita Megye Tanácsa.

Csíkszereda, 2022. október 27.