Bere făcută din deșeuri de pâine

Bunele practici din Finlanda în cadrul proiectului FRiDGE

După o lungă pauză, partenerii proiectului FRiDGE au avut ocazia să se întâlnească personal în regiunea Ostrobothnia de Sud din Finlanda, în perioada 22-23 martie. Evenimentul, care a avut loc la Seinäjoki, a cuprins prezentări ale antreprenorilor locali care au primit sprijin prin intermediul programelor pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) din regiune, precum și prezentări ale dezvoltatorilor din industria alimentară care au oferit sprijin.

Ostrobotnia de Sud a fost prezentată ca fiind provincia alimentară a Finlandei. În prima zi a vizitei de studiu, prezentările s-au axat pe bunele practici identificate în cadrul proiectului FRiDGE și pe activitățile de sprijinire a IMM-urilor locale. Aceștia au arătat modul în care țara și regiunea sprijină întreprinderile din sectorul alimentar pentru a le accelera creșterea și internaționalizarea. Aceștia au oferit informații despre educația de la Universitatea din Helsinki și de la Universitatea din Seinäjoki în ceea ce privește fundamentele de afaceri și de producție și în industria alimentară.

Participanții au fost ghidați prin laboratoarele tehnologice și alimentare de la Universitatea din Seinäjoki, care deschid calea pentru noi soluții și produse pentru industrie. Cercetătorii universitari au dezvoltat o nouă bere din deșeuri de pâine pentru a reduce risipa de alimente în regiune. În bucătăria deținută de universitate și administrată de studenți (Prikka Living Lab Kitchen), aceștia dezvoltă noi rețete folosind ingrediente locale.

O vizită la distileria de gin și whisky Kyrö este un exemplu excelent de IMM alimentar inovator. De asemenea, compania a intrat pe piețele internaționale cu un marketing de succes și produse de înaltă calitate.

În cea de-a doua zi a vizitei de studiu, participanții au avut ocazia să afle mai multe despre bunele practici și despre întreprinderile locale. De asemenea, au ascultat prezentări privind dezvoltarea alimentelor, întâlniri pentru antreprenori și cumpărători și modul în care studenții universitari sunt încurajați să dezvolte idei de afaceri durabile în domeniul alimentar. Antreprenorii locali și-au prezentat, de asemenea, produsele inovatoare care au câștigat recunoaștere la nivel național, inclusiv înghețata pentru câini făcută din zer de lapte de capră și usturoiul negru produs prin fermentație, precum și conceptul de afaceri al tejghelelor de sushi din lanțurile de magazine. Restaurantul local Juurella, unde mâncarea servită este preparată cu ingrediente locale, a fost, de asemenea, prezentat ca un bun exemplu.