La invitația Consiliului Județean Harghita și a Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a organizat o ședință de informare pentru autoritățile locale și asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic din județ cu privire la metodologia de intervenție pentru urșii problemă.
Vineri, 5 august, la Sândominic, primarii și reprezentanții asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic au avut ocazia de a pune întrebări cu privire la Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților.
Legea le oferă posibilitatea de a lua o decizie locală și imediată, fără a mai aștepta aprobarea de la București. În cazul atacului unui urs, o unitate de intervenție de urgență din cadrul primăriilor poate interveni în urma unui apel la numărul unic de urgență 112. Din această unitate fac parte primarul, jandarmeria, asociația de gestionare a fondului cinegetic și un medic veterinar.
Potrivit ministrului Tánczos Barna, o serie de măsuri lansate pe baza deciziilor ministeriale au început să dea roade. Una dintre cele mai importante este Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021. Ministrul i-a îndemnat pe liderii municipali și ai asociațiilor de gestionare a fondului conegetic prezenți la reuniune să folosească această posibilitate, care a fost adoptată pentru a proteja viața umană.
„Problema urșilor este o problemă complexă. Este mare nevoie de sprijin din partea asociațiilor de vânătoare și a primăriilor și acesta să fie susținut de minister prin plăți și legislatie”, a adăugat ministrul Mediului.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a calificat întâlnirea de astăzi drept un succes, amintind că Sândominic este un punct important în problema ursului, deoarece în urmă cu cinci ani protestul fermierilor la București a pornit de aici.
– La cinci ani de la demonstrație, putem vorbi acum despre o soluție. Este un pas uriaș înainte, pentru care trebuie să le mulțumim reprezentanților UDMR în guvern. Modul în care se aplică legea este foarte important. Cei care trebuie să o aplice, primarii, asociațiile de gestionare a fondului cinegetic, au reușit să obțină azi răspunsuri. Este clar că sunt necesare acțiuni suplimentare. Putem avansa treptat, ceea ce necesită un sprijin puternic din partea noastră, a tuturor. Suntem încrezători că siguranța poate fi restabilită și că agricultura tradițională nu va fi amenințată de suprapopulația de urși”, a subliniat președintele consiliului județean.
Miercurea Ciuc, 5 august 2022.