Idén 15 éves a FerBit ferences biciklitúra

Július 24-én kezdődik és július 30-án ér véget az idei FerBit a csíksomlyói nyeregben tartandó II. Székelyföldi Kerékpáros Találkozóval. Az idénre kalandos útvonalat választottak – Csíkszentsimon–Sepiszentgyörgy–Kászonimpér–Kézdivásárhely–Aklos–Csinód–Úzvölgye–Csobányos–Csíksomlyó -, amelyen hetven fiatal vesz részt, és amelyhez egy-egy településen, egy bizonyos szakaszra is lehet csatlakozni. Az eseményről Tusványoson a Székelyföldi Tamási Áron Agro-Kultúra Sátorban tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Főcze Imre, Bonaventura OFM. A rendezvény Hargita és Kovászna megyét is érinti, támogatói között szerepel Hargita Megye Tanácsa is.

“Tizenöt éves idén a FerBit, a ferences biciklitúra, amely színessé teszi a nyár kínálatát, és amely Erdély szépségeit mutatja be a résztvevőknek. Jó lehetőség a kikapcsolódásra és a kirándulásra, arra hívunk mindenkit, hogy csatlakozzanak egy-egy településen, vagy a túrához egy bizonyos szakaszra” – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: az aktív turizmust népszerűsítik Hargita megyében, akárcsak Pest testvérmegyével közösen a Mária út mozgalommal. Az ökoturisztikai vonzerő mellett lelki feltöltődést is kínál a program, amely egy szép rendezvénnyel zárul július 30-án a csíksomlyói nyeregben, ezért hívnak mindenkit, hogy legyünk minél többen a rendezvényen, hangsúlyozta a megyeelnök.

Tizenöt éve vagyunk úton, fogalmazott Bonaventura atya, mint beszámolt, ez idő alatt tizenöt európai országban jártak, köztük számos Mária-kegyhelyen. A FerBit biciklitúrát évente megszervezik, az önkormányzatok és más partnerek támogatása mellett a Mária Út Egyesülettel jó együttműködésben. A zarándoklat jellegű biciklitúra elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a teremtett világ szépségére, mondta Főcze Imre, lehetőséget teremtsen a befele fordulásra és a közösségben az egymásra figyelésre. A biciklitúra egy lelkigyakorlat is, mondta a ferences szerzetes, amely kerékpáros találkozóval zárul a csíksomlyói nyeregben, amit tavaly szerveztek meg első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel.

A sport és a hitélet találkozásából rossz dolgok nem születhetnek, ezért mindenkit arra bíztatnak, hogy ha egy rövid szakaszra is, de csatlakozzon a biciklitúrához, hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: a túra ideje alatt közösen tájékoztatnak, hogy mikor és hol lehet csatlakozni a zarándokokhoz, és mindenkit szeretettel várnak július 30-án a csíksomlyói nyeregbe.

Csíkszereda, 2022. július 20.