A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2020. évi Testvér-települési programok és együttműködések elnevezésű kiírás “Jöttünk, láttunk, visszamennénk” pályázatának lebonyolításában sokáig útjában álltak a járványügyi intézkedések, de végül sikerült megszervezni a tanulmányi utat.

A tanulmányút Bács-Kiskun Megye turizmusának mutatta be néhány szeletét, a megérkezés utáni első napon a Hungarikum Ligethez látogattak a résztvevők. A létesítmény jellegzetességéhez hozzátartozik az, hogy önellátó, saját üvegházban termelik ki a zöldségeket, gyümölcsöket és itt nevelik a dísznövényeket is.

Ezt követően egy biciklitúrán vettek részt, ahol megtekinthették a lakiteleki Tőserdő növény – és állatvilágát, valamint a Holt-Tisza árterében helyreállított vizes élőhelyet, amely egyaránt fontos ökológiai, turisztikai, vízgazdálkodási és rekreációs szempontból is.

A kiskőrösi záportározó projekt nagyon sok lehetőséget hordoz magában, árvíz és belvíz létesítmény egyaránt, amely jó hatással van a mezőgazdasági területek talajvíz-ellátására a tó környéki gazdaságok javára. A kiskőrösi záportározó mintájára tervezik a Kiskőröshöz tartozó mocsaras terület hasonló hasznosítását is. A záportározó már kialakítottak egy gumiburkolatú futópályát is az odalátogatóknak és a jövőbeli terveik között szerepel a rekreációs infrastruktúra bővítése is.

A biciklitúra után evezés következett a Vajas holtágán egészen a kalocsai Érsekkert–ig, ahol megtekintették a város történelmi főterét és a Paprika Múzeumot. A nap végén Nemesnádudvarra látogattak, a település közel 600 pincével rendelkezik, minden lakosra 2 pince jut rengeteg finom borral. A Nemesnádudvaron megcsodálták a sváb épített örökség jellegzetességeit, valamint meglátogatták a Megyei Önkormányzat tulajdonát képező, turisztikai rendeltetésű, felújítás alatt lévő borpincét. A tanulmányút utolsó állomása a Hajós pincefalu volt, ahol meglátogatták a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot. Tervben van egy borturisztikai útvonal kialakítása is. A kalocsai programon részt vett a Kiskun Megye Önkormányzatának elnöke, Rigeg László is. Eseménydús és tanulságos út volt mindenki számára, mindenképp helytálló a projektnek a neve, hiszen egyhangúan azt mondta mindenki, hogy “Jöttünk, láttunk, visszamennénk” .