Județul Harghita a organizat o conferință la nivel european în cadrul proiectului CAPfuture

Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, a aplicat cu succes în anul 2021 pentru derularea unui proiect CAPfuture care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor aduse de agricultura ecologică, cunoașterea strategiilor în domeniu și a politicilor agrare comune. Prin intermediul acestui proiect se dorește sprijinirea tinerilor fermieri prin prezentarea oportunităților din acest domeniu și obținerea de finanțări pentru susținerea și dezvoltarea activității.

Bugetul proiectului este de aproape 200.000 de euro fiind cofinanțat de Comisia Europeană.

În cadrul proiectului, județul Harghita a organizat o conferință la Bruxelles, în 26 aprilie, la care au participat Gál Zoltán, directorul executiv al composesoratului Frumoasa care a făcut o scurtă prezentare despre lansarea Cașcavalului Harghitei, Varga Péter, expert în politica agricolă comună, care a vorbit despre oportunitățile de finanțare pentru fermieri, Melles Előd, directorul Ocolului Silvic de Regim Gheorgheni, a vorbit despre situația Natura 2000, a ariilor protejate, Kopacz Emőke, biolog, a vorbit despre promovarea coexistenței dintre om și carnivorele mari, Fekete Örs , tânăr fermier, a vorbit despre viitorul agriculturii de precizie în județul Harghita, Erőss József din partea composesoratului de la Zetea și János Ferdinand, proprietar al Garden Proiect, fiind și ei prezenți.

Europarlamentarul Winkler Gyula a felicitat Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita pentru activitatea lor perseverentă în promovarea intereselor fermierilor din județul Harghita.

Inițiativa a fost salutată și de eurodeputatul Vincze Lóránt, care a declarat că problemele legate de aprovizionarea cu alimente, siguranța alimentară și politica agricolă sunt foarte actuale. El a felicitat Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita pentru că au adus în discuție aceste probleme și la Bruxelles.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat importanța promovării produselor locale și tradiționale – Produsele Secuiești, precum și a biodiversității care este o caracteristică a județului Harghita ce trebuie protejată și conservată. De asemenea a menționat că promovarea unei politici agricole durabile și sprijinirea tinerilor fermieri din zonă sunt deziderate care au drept scop crearea de locuri de muncă și conservarea tradițiilor, în acest sens rolul Agenției de Dezvoltare Județene Harghita fiind foarte important prin promovarea exemplelor de bune practici.

Hidvéghi Balázs, eurodeputat, a menționat caracteristicile Bazinului Carpatic care trebuie protejate și conservate, utilizate în mod durabil fiind o garanție a promovării produselor locale și tradiționale.

Eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, referindu-se la complexitatea problemei, a adus în discuție protecția habitatelor naturale și a urșilor, afirmând că trebuie reduse semnificativ daunele provocate de animalele sălbatice.

Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita a subliniat demersurile de promovare și consolidare a mărcii Produs Secuiesc, în prezent fiind 160 de producători cu peste 1200 de produse înregistrate sub această marcă, precizând totodată importanța promovării consumului de produse locale din ingrediente sănătoase, fermierii fiind încurajați de agenție să practice agricultura ecologică. De asemenea, a pus accent pe crearea de cooperative și a prezentat proiectul CAPfuture – Acțiuni de informare pentru o alimentație sănătoasă și de calitate și rezultatele acestuia în județul Harghita.

Evenimentul a fost urmărit online și fizic de peste 50 de persoane interesate de domeniul agricol.

Elekes Mózes, inginer silvic, a vorbit despre gestionarea fondului forestier, subliniind că agenția a creat o bază de date cu privire la gestionarea fondului forestier în județul Harghita care are un total de 264 de mii de hectare, aproape jumătate fiind deținut de composesorate.

La începutul anilor 2000, au fost înființate 137 de composesorate care dețineau peste 131 de mii de hectare fond forestier. Cercetarea a arătat că toate composesoratelor investesc o parte a veniturilor în dezvoltarea comunității, sprijinirea evenimentelor culturale comunitare și crearea de locuri de muncă.

Varga Péter, expert în politica agricolă comună, a subliniat faptul că pentru a avea o producție ecologică durabilă trebuie oferite instrumente potrivite fermierilor.

Bruxelles, 28 aprilie 2022