Rekordszámú tűzeset Hargita megyében, nem maradnak büntetlenül

A szakemberek szerint az erdő-, avar- és tarlótüzek időszaka hazánkban általában az első tavaszi felmelegedést és hóolvadást követi, amikor újra felszínre kerül a tavalyi száraz növényzet. Bevett gyakorlattá vált a gazdák között, hogy felégetik azokat a területeket, amelyek a korábbi években használaton kívül maradtak.

https://fb.watch/c199NILeB6/

A tévhitek elkerülése érdekében tudni kell azt, hogy az ilyen tűzeseteknek csak negatív hatása van az élővilágra. A felégetett legelőkön, kaszálókon az őshonos növényfajok helyére gyengébb minőségű, invazív növények nőnek. Elpusztul a terület mikro- és mezofaunája, ez kihatással van az ott élő madárvilágra, mivel az égetéssel a számukra táplálékként szolgáló rovarfajok is kiírtódnak, valamint a költő és fészkelő helyeik is eltűnnek.

A tűzesetek fő okai közé tartozik a cigaretták és más gyúlékony tárgyak eldobása, az őrizetlenül hagyott erdei tűzhelyek, ritkább esetben pedig az eldobott üvegeken átsütő nap lencsehatása, vagy villámcsapás által következik be a tűz.

 Bűncselekménynek számít a gyújtogatás, az erdő-, avar- és tarlóégetés, amiért pénzbírságra vagy börtönbüntetésre is számíthatnak az elkövetők. A legfrissebb 2022-ben a Környezetvédelmi Minisztérium által meghatározott büntetések alapján jogi személyek esetében 50 000 – 100 000 Ron-ig terjedő büntetésre lehet számítani, magánszemélyek esetében pedig 7500 – 15000 Ron-ra.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) idei évi határozata szerint visszatartja azoknak a területeknek a támogatását, ahol engedély nélküli  égetésre utaló nyomokat találnak.

Az ellenőrizetlenül hagyott tűz megfékezése minden esetben embert próbáló feladat a tűzoltók számára, ugyanakkor kárt tehet erdős területekben és akár lakóházakig is elérhet a tűz.

Hargita Megye Tanácsa 50 liter tűzoltó hab adományozásával segíti a pálfalvi önkéntes tűzoltók munkáját. A habot vízzel vegyítve 900 liter tűzoltóanyag lesz. Ezt a habot leginkább a háztartásokban keletkező tüzek oltásánál használják, amely így kevesebb kárt tesz a lakásban és kevesebb vizet kell a tűzoltók a helyszínre szállítsanak.

2022.03.28