A pályázati források egységes lehívására van szükség a közös célok figyelembe vételével.

Települések közötti szolidaritásra és a fejlesztések összehangolására van szükség.

Az országos helyreállítási terv részeként (PNRR) április 1. és május 30. között tölthetik fel pályázataikat az önkormányzatok, lakóházak és középületek energetikai felújítására, valamint tűzvédelmi és földrengésvédelmi beruházásaira.

https://mdlpa.ro/pages/pnrr

Ezzel kapcsolatban egyeztettek ma, március 31-én, a csíkszeredai városházán.

Hargita Megye Tanácsa ennek kapcsán az önkormányzatok felé felhívással fordult. Kérdőívben mérik fel a fejlesztési igényeket, hogy a pályázatokat Hargita megyei szinten összehangolhassák.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a pályázati alapok összehangolt és ésszerű lehívására hívja fel a figyelmet. – Össze kell hangolni az igényeket, annak érdekében, hogy az önkormányzatok ne egymás kárára, hanem egymást segítve pályázzanak. Meg kell együtt néznünk, melyek a prioritások és annak függvényében kellene pályázni, ellenkező esetben egy-egy település teljesen lecsúszhat a forrásokról, holott lehet, hogy az adott községben nagyobb szükség lenne a beruházások finanszírozására – tette hozzá Borboly Csaba.

A válaszokat vasárnap estig várják a polgármesteri hivatalok részéről. Ezt követően jövő héten értékelik ki és egyeztetnek a prioritásokról.

Csíkszereda, 2022. március 31.