EU-s forrásból fejlesztik a megyei kórház tűzvédelmi rendszerét

Hargita megyében kilenc elektromos töltőállomást építenek, az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt március 28-i rendkívüli ülésén fogadta el a megyei tanács testülete.

https://fb.watch/c19NzTBf65/

Csíkszeredában a megyeházánál lesz három, a megyei kórház szomszédságában két töltőállomás, Székelyudvarhelyen a Harghita Business Centernél szintén kettő. Székelykeresztúron a város Székelyudvarhely felöli bejáratánál alakítanak ki egyet, a 137-es és 13C jelzésű országút kereszteződésénél, Ditróban szintén helyet kap egy töltőállomás a 153C megyei út és az E578-as európai út kereszteződésénél.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, zajlanak az egyeztetések további pályázatok benyújtására töltőállomások építésére.

A projekt összértéke 3,8 millió lej áfával, amelyből Hargita Megye Tanácsa önrésze 2,09 millió lej.

A rendkívüli ülés sürgősségét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésére irányuló új EU-s pályázat leadása indokolta. A POIM nagy infrastrukturális beruházási programból közel 15 millió lejre pályáznak, amelyből 4,3 millió lej a megyei tanács önrésze.

Mint azt Péli Levente, a megyei tanács Műszaki vezérigazgatóságának részéről elmondta, a járványidőszak alatt több osztály kényszerült átszervezésre és leterhelésre. Ez miatt pedig több olyan eszközt kellett becsatlakoztatni, amelyek azelőtt nem működtek ezeken az osztályokon, így az elektromos hálózatot megterhelték.

A projektből továbbá a tűzvédelmi rendszereket újítanák fel, valamint orvosi oxigénérzékelőket szerelnének be az osztályokra. Ezen oxigénérzékelő rendszerek országos szinten ritkaságnak számítanak a kórházakban. Mindezek mellett, mivel nemrégiben felújították a kórház villamossági házát, a főosztályok fele vezető vezetékeket is felújítják, ahol pedig szükséges, a belső villanyhálózatot is, valamint kicserélik a villanytesteket.

1,7 millió lejt osztottak vissza a személyijövedelemadó-alapból. A hatszázalékos visszaosztásból egymillió lejt Székelyudvarhely városának hagyott jóvá a testület. Az összeget a város délnyugati részén építendő terelőút megvalósíthatósági tanulmányának aktualizálására fordíthatják. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, Bíró Barna Botond alelnök, valamint Sinka Arnold, Bíró Zsolt és Dávid Lajos udvarhelyszéki megyei tanácsosok közbenjárására segítenek a városnak, hogy terelőút ügye legyen előmozdítva ily módon is.

Félmillió lejt hagytak jóvá Zetelaka számára ifjúsági negyed kialakítására. A megyei tanács elnöke hozzátette, a korábbi években is együttműködtek már a községgel, hogy a fiatalok számára hozzanak létre egy központi helyet.

A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium bentlakásának elindításához szükséges a város által megvásárolt kazán beszerelése. A visszaosztásból kétszázezer lejt hagyott jóvá a testület erre a célra.

Csíkszereda, 2022. március 28.