Sprijinirea conservării patrimoniul construit al județului Harghita se răsfrânge în bunăstarea comunității . Au fost anunțate programele privind sprijinirea cultelor religioase, protecție a monumentelor istorice, ocrotirea și conservarea imaginii satului harghitean și cel de săpături arheologice
“Sprijinirea cultelor religioase este oportună în județul Harghita, așa cum s-a văzut și în anii precedenți. Dacă ne uităm în zona Odorhei sunt 126 de localități, în jumătate dintre acestea sunt sub 300 de locuitori, și în fiecare sat există cel puțin o biserică, așadar pentru renovarea și modernizarea bisericilor și caselor de rugăciune trebuie să venim în sprijinul comunității locale. Dacă ne uităm și la turism trebuie să punem accent pe rutele religioase și avem foarte multe biserici frumoase la Mugeni, Dârjiu, Mărtiniș, Crăciunel. Anul acesta așteptăm proiectele în format electronic până la 6 aprilie ora 12, suma alocată Programului de sprijinire a cultelor religioase fiind de 4 milioane de lei” a apreciat Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean și coordonatorul Direcției Programe și Proiecte.
Solicitanții eligibili în cadrul Programului de sprijin al cultelor religioase sunt cultele religioase recunoscute de lege care își desfășoară activitatea în județul Harghita, sprijinul fiind acordat pentru următoarele activități: construirea lăcașurilor de cult și ale altor clădiri ale cultelor religioase, întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri mici; conservarea și întreținerea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase; desfășurarea unor activități de asistență socială și medicală ale unităților de cult; amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase; construirea, amenajarea și repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală ale unităților de cult, construirea și repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult; construirea și repararea sediilor unităților de învățământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute.
“Vorbim de patrimoniul construit nu doar de sprijinirea cultelor – patrimoniul construit și viața socială a oamenilor din județul Harghita este foarte importantă și de aceea comunitatea trebuie sprijinită prin mai multe metode și una dintre acestea este a cultelor religioase, dar avem și Programul de ocrotire a monumentelor istorice și acolo sprijinim cu sume importante și persoanele fizice sau asociațiile care au în patrimoniu monumente istorice. Derulăm și Programul pentru săpături arheologice, venim de la A-Z cu ce înseamnă patrimoniul construit, împreună cu muzeele care realizează aceste cercetări științifice prevăzute prin lege. Prin ocrotirea imaginii satului harghitean, am participat la realizarea acelor studii care pot deveni componenta din PUG-ul localității, prin acest plan instituim astfel reguli prin care putem ocroti satele și încercăm să-i îndemnăm pe cei care vor să renoveze sau să construiască, să păstreze identitatea cu care ne mândrim. Avem și strategia județeană pentru patrimoniul construit care stă la baza programelor elaborate” a apreciat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.
Anul acesta, suma alocată programelor de sprijinire a cultelor religioase, protecție a monumentelor istorice, ocrotirea imaginii satului harghitean și cel de săpături arheologice este de 5,5 milioane de lei.
Prin Programul de protecție a monumentelor istorice, pentru care s-a alocat suma de 1 milion de lei, se dorește susținerea realizării documentațiilor, ca urmare a faptului că a fost posibilă atragerea de fonduri europene pentru renovarea acestora și comunitatea nu dispune de sumele necesare realizării acestor documentații.
Un alt program este cel destinat săpăturilor arheologice în colaborare cu muzeele din județul Harghita, bugetul acestui program fiind de 120 de mii de lei.
Programul de Ocrotire și conservare a satului harghitean, cu un buget de 307 mii lei, nu poate fi lansat fără sprijinul arhitecților, Borboly Csaba lansând în cadrul conferinței un apel către acei profesioniști care vor să vină în sprijinul consiliului județean, în continuarea inventarierii patrimoniului construit, cu studii și sondaje. Intențiile de participare sunt așteptate la adresa de e-mail: foepitesz@hargitamegye.ro, până la 31 martie.
“Aceste studii vor fi preluate in PUG-ul localității și vor deveni reguli pentru construcțiile viitoare. Peisajul trebuie să fie ocrotit și construcțiile noi sau renovările să nu difere de specificul zonei, al localității. Patrimoniul construit, cu care ne mândrim, trebuie să ne aducă cât mai mulți vizitatori, oamenii locului trebuie să se simtă legați de aceste valori și să fie conștienți că trebuie să renoveze și să construiască în concordanță cu imaginea de ansamblu și cu identitatea locului” a mai apreciat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 14 martie 2022