Județul Harghita are în plan accesarea de fonduri prin PNRR pentru asigurarea tranziției verzi

În 10 martie au avut loc consultări online cu primarii din zona Gheorgheni  cu privire la posibilitatea depunerii solicitării de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență în vederea dezvoltării infrastructurii verzi prin construirea de piste de biciclete.

Suma de 234 de milioane de lei este alocată în acest program pentru componenta de sporire a sustenabilității sectorului transporturilor din România prin sprijinirea tranziției verzi, din care 65 de milioane de lei sunt alocate primăriilor.

Astfel, Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu mai multe primării din județ dorește să depună proiecte pentru realizarea de piste de biciclete care să fie incluse în rețeaua de 3000 de km ce se vrea construită la nivel național.

În acest context se va elabora un master plan pentru identificarea și actualizarea traseelor din județ astfel încât să fie dezvoltată o rețea de cicloturism .

Între timp este necesară actualizarea traseelor deja existente și stabilirea drepturilor de proprietate asupra unor terenuri unde urmează să fie construite aceste piste.

De asemenea, în cadrul consultării, a fost amintită posibilitatea utilizării traseului de cale ferată din zona de nord a județului care leagă Toplița – Bilbor – Corbu – Borsec pentru construirea unei piste de biciclete și completarea ofertei turistice din zonă cu cea de cicloturism.

Miercurea Ciuc, 11 martie 2022