Primul eveniment de tip Peer Parliament organizat în contextul raportului O Tranziție Ecologică Și Echitabilă Către Neutralitatea Climatică Din Punct De Vedere Social

În cadrul dezbaterii online organizată în contextul raportului referitor la tranziția echitabilă către neutralitate climatică, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, membru al comisiei ENVE din cadrul CoR și raportor pe această temă, i-a avut ca parteneri de discuții, în cadrul primului eveniment de tip Peer Parliament, pe Winkler Gyula, membru al Parlamentului European, Antal Lóránt, senator, Parlamentul României, Comisia pentru energie, Roxana Șunică, coordonator Denkstatt (Climate Pact Ambassadors), dr. CSÁK László, expert.

“Tranziția la neutralitatea climatică este un obiectiv comun pentru toate țările UE și trebuie să avem în vedere investiții și regândirea planurilor de acțiune pentru a proteja grupurile vulnerabile! Majoritatea măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor climatice au o dimensiune teritorială specifică, astfel încât autoritățile locale și regionale sunt în cea mai bună poziție pentru a evalua politicile necesare la nivel local” a apreciat Borboly Csaba.

Esența opiniei formulate de Borboly Csaba este ca tranziția să fie justă din punct de vedere social pentru a fi eficientă. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă este deviza Comisiei Europene și astfel trebuie concepute politici concrete.

În realizarea acestor deziderate Winkler Gyula, membru al Parlamentului European, a creionat trei idei: folosirea unei abordări multilevel – recunoașterea contribuției autorităților locale, regionale în tranziția justă și costurile pe care acestea le suportă, dimensionarea corectă a Fondului Social Climatic care să fie utilizat pentru investiții care să asigure o tranziție echitabilă și faptul că accentul trebuie să fie pus pe oameni.

„Punctul de pornire al discuției este criza energetică actuală. Fit for 55, Pactul Verde European ar trebui să devină moderate deoarece în forma inițială nu pot fi implementate în  Romania având in vedere situația actuala. Întreaga Europa se va confrunta cu o criză energetică și România trebuie să regândească, sa recalculeze strategia energetică, și cum să meargă înainte, cum să gestioneze situația. Vreau să subliniez că cel mai important pentru noi este să-i reprezentăm pe cetățeni, și în acest sector avem foarte multe provocări în ceea ce privește conectarea populației la investițiile care să le asigure reziliența” a apreciat Antal Lóránt, senator, Parlamentul României, Comisia pentru energie.

Roxana Șunică, coordonator  Denkstatt, a apreciat importanța unor astfel de discuții prin care sunt comunicate către politicieni ideile și opiniile despre cum ne dorim să creionăm viitorul în contextul Pactului Verde și dorinței UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, subliniind că, prin grupul de consultanță pe care-l reprezintă, vor fi organizate evenimente care să colecteze propuneri pentru înțelegerea corectă a problemelor cu care se confruntă societatea.

Concluzia evenimentului, formulată de dr. Csak Laszlo, expert este aceea că politicile ce vizează tranziția verde trebuie concepute astfel încât viața grupurilor vulnerabile să nu fie îngreunată de taxe și mai mari.

 

“Provocarea este comună și trebuie să acționăm coeziv pentru a ne asigura că soluțiile bune nu sunt excluse din elaborarea documentelor finale legate de această implementare echitabilă din punct de vedere social către neutralitatea climatică” a mai subliniat Borboly Csaba.

“O Tranziție Ecologică și Echitabilă către Neutralitatea Climatică din punct de vedere Social este proiectul de raport al lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, ce urmează a fi aprobat în comisia de specialitate din cadrul Comitetului European al Regiunilor în 10 martie ac.

Mai multe informații pot fi lecturate aici: https://cor.borbolycsaba.ro/ro/?page_id=1089.

Miercurea Ciuc, 7 martie 2022