Care este dimensiunea socială a coexistenței dintre om și carnivorele mari?

În managementul populației de urs din România nu batem pasul pe loc. Scrisoare adresată președintei comisiei ENVE, Kata Tüttö.

Statele membre, în speță România, care au o capacitate redusă de a gestiona eficient conflictele apărute între om și carnivorele mari, au nevoie de sprijin din partea UE pentru a îmbunătăți managementul populației de urs în vederea  reducerii conflictelor între specii.

 Un subiect ce trebuie dezbătut este recenta comunicare revizuită a comisiei în ceea ce privește protecția riguroasă a speciilor de animale de interes comunitar în temeiul Directivei Habitate.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=PI_COM%3AC%282021%297301

“În calitate de membru al comisiei ENVE, voi face tot ceea ce-mi stă în putere pentru a contribui la demersurile CoR în acest domeniu și sper să aduc o contribuție la a sprijini politicile de neutralitate climatică, problemele de mediu, precum și pentru a integra astfel de măsuri în strategiile și planurile de acțiune locale. De asemenea, ca raportor pe Promovarea coexistenței cu specii care stârnesc conflicte în cadrul Directivei Habitate propun reluarea acestui subiect în cadrul unei dezbateri la reuniunea comisiei ENVE din acest an” a subliniat Borboly Csaba în cuprinsul scrisorii adresate președintei comisiei ENVE a CoR, Kata Tüttö.

Prin urmare, pe agenda următoarei reuniuni a comisiei ENVE, va fi dezbătut rolul instituțiilor UE, autorităților locale și regionale, organizațiilor de vânătoare, cu accent pe colaborare și cooperare, dimensiunea socială a conviețuirii, creșterea gradului de conștientizare a populației  cu privire la management, educarea oamenilor despre conviețuirea cu urșii și rolul cheie al presei naționale și locale.

“Coexistența cu carnivorele mari și daunele provocate de ursul brun în România  este un subiect relevant și nu trebuie să batem pasul pe loc pentru că trebuie să găsim soluții concrete pentru comunitățile rurale” a subliniat Borboly Csaba.

În luna ianuarie a avut loc o reuniune bilaterală organizată de FACE – Federația Asociațiilor de vânătoare și conservare a UE care a elaborat un document „Uciderea ilegală a carnivorelor mari și beneficiile potențiale ale vânătorii de carnivore mari”.

https://www.facebook.com/judetulharghita/posts/5373700102684856

De asemenea, în 23 februarie a avut loc un Workshop pe tema Proiectului de Ordin pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun.

https://judetulharghita.ro/borboly-csaba-orice-pas-inainte-in-problematica-ursilor-trebuie-dublat-de-intarirea-parteneriatelor-locale/

 

Miercurea Ciuc, 7 martie 2022