Workshop pe tema Proiectului de Ordin pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun
În data de 10 februarie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.
Astfel, în 23 februarie, la inițiativa Consiliului Județean Harghita, a fost organizat un workshop la care au participat Borboly Csaba, președintele consiliului județean, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare, ai Agenției pentru Protecția Mediului Harghita, primari și specialiști în domeniu, cu scopul de a identifica problemele actuale, și posibilele soluții, propuneri.
Proiectul de ordin poate fi studiat aici: https://bit.ly/ursbrun
Așa cum reiese din document numărul maxim de derogări se aplică la 220 de exemplare de urs brun ce pot fi recoltate, din care 140 de exemplare pentru nivelul de prevenție în vederea prevenirii pagubelor și atacurilor asupra populației umane, din care 35 de exemplare sunt repartizate UAT-urilor din județ și 80 de exemplare pentru nivelul de intervenție, în vederea prevenirii unui pericol iminent.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a explicat că, un dialog al părților interesate este esențial pentru rezolvarea problemei ursului și a situațiilor conflictuale locale.
Deși nu intră în competența consiliului județean, prin ADI de Dezvoltare Rurală a fost inițiat un dialog atât cu părțile afectate fiind acordat sprijin și asistență dar și cu autoritățile locale cu care asociația este în contact permanent.
„Este nevoie de normalitate, pentru că am prezentat raportul preliminar pentru anul 2021, în privința urșilor din județul Harghita, al Consiliului Județean Harghita, și se vede că pagubele s-au dublat: față de cinci persoane atacate și spitalizate în 2020, în 2021, când iarăși a fost pandemie, au fost spitalizați 19 oameni. Față de 230 de pagube înregistrate după atacurile urșilor, în 2021 au fost înregistrate 560, deci mai mult decât dublul. Toată lumea trebuie să înțeleagă că toate eforturile depuse de ministrul Tánczos Barna trebuie să fie sprijinite. Situația în județul nostru rămâne gravă. Actualul proiect de ordin reprezintă un pas major înainte, sprijină prevenția, dar este important să strângem propuneri care să poată fi înaintate și care reflectă realitatea locală. Este necesar să avem în vedere mobilizarea resurselor, reducerea birocrației, crearea de oportunități de intervenție locală, precum și crearea coeziunii sociale și a consensului”.
Totodată, Borboly Csaba a accentuat importanța managementului cinegetic, accesarea de fonduri de către Ministerul Agriculturii prin politica comună agrară, crearea de studii și analize prin care comportamentul, problematica să fie dezbătute cât mai adecvat.
“Trebuie să continuăm activitatea de dialog cu mediul academic, așadar cu universități, cu ONG-uri, cu toate părțile implicate, pentru că numai consensual se pot face pași pentru rezolvarea finală și bună a acestei situații, în condițiile în care, scopul nostru este ca această specie să trăiască bine, în condiții normale, favorabile aici în județul Harghita, dar în egală măsură conflictul dintre carnivorele mari și om să fie minimalizat. Și de aceea este nevoie de mai multe soluții legate de deșeurile menajere, de leșurile animalelor, alături de alte lucruri care nu sunt încă bine reglementate. Trebuie să fie reglementată și activitatea de folosire a pădurilor, cu ATV-uri, cu orice alt vehicul, trebuie reglementări adecvate și pentru fructele de pădure, pentru ciuperci, deci sunt foarte multe lucruri care, dacă ar primi o soluție, un răspuns, atunci conflictele ar putea să fie într-un număr mai mic, chiar suportabil, pentru că nimeni nu crede dar nu asta dorim ca ursul să dispară de aici. Trebuie întărite parteneriatele locale, să mai primim atribuții legale ca și consiliu județean, pentru că acum lucrăm prin asociații, ADI-uri, primării, și așa am putea fi mult mai eficienți” a conchis președintele consiliului județean.
Miercurea Ciuc, 23 februarie 2022