La nivelul județului Harghita a fost lansată o campanie de informare cu privire la procesul de adopție
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, anul 2021 a înregistrat rezultate foarte bune în domeniul adopției.
Astfel, în cadrul conferinței de presă susținută la data de 12.01.2022, specialiștii direcției generale au arătat că în comparație cu anul 2020, în 2021 a crescut cu 50% numărul copiilor eligibili pentru adopție, cu 94% a crescut numărul copiilor aflați în familii adoptatoare și cu 136% a crescut numărul familiilor atestate pentru adopție, aflate în evidența Serviciului adopții și post-adopții.
La începutul conferinței de presă directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán le-a urat bun venit jurnaliștilor, apoi a afirmat că subiectul conferinței, adopția, este o parte a activității direcției care oferă poate cele mai multe satisfacții și bucurii. „De obicei noi vedem familii care se destramă, copii care trebuie luați din familii, copii părăsiți, întâlnim suferințe și probleme. În schimb, partea asta de activitate ne oferă zi de zi bucurie, copii fericiți, familii împlinite”, a spus directorul DGASPC Harghita.
Prezent la eveniment, președinte Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că “Județul Harghita este fruntaș în această activitate, și suntem mândri de această realizare! Consider că este important ca acești copiii adoptabili să devină parte a comunității noastre și să fie integrați în familiile din județul Harghita. Adopția este un proces de durată dar încurajez orice familie sau persoană care-și dorește să ofere dragoste și sprijin unui copil să nu se lase intimidată de birocrație, deoarece meseria de părinte este cea mai frumoasă și cea care oferă satisfacții spirituale. În acest proces, rolul societății este esențial, de sprijin, integrare și acceptare, și prin campaniile ce le vom derula dorim să atragem atenția că sarcina este comună, depinde de noi toți ca procesul de adopție să fie unul cu finalitate pozitivă atât pentru familii cât și pentru copii”.
În cadrul conferinței reprezentanții mass-mediei au vizionat un scurtmetraj, întitulat „CEL MAI FRUMOS DAR”, pe parcursul căruia, patru familii adoptatoare și o persoană majoră care a fost adoptată, împreună cu mama ei adoptivă, au vorbit deschis despre cele mai adânci sentimente pe care le aveau înainte, în timpul și după demersul propriu-zis al adopției: despre dorința nemărginită de a avea copii, despre criteriile pe care le aveau față de felul de a fi al copilului, cum ar fi vârsta sau genul, despre gândurile și emoțiile care le stăpânea sufletul, și nu în ultimul rând, despre experiențele dobândite după adopție.
„Obiectivul principal al activității de adopție este creșterea șanselor copiilor adoptabili aflați în sistemul județean de protecție de a avea propria familie, iar familiile care doresc să adopte să-și vadă visul împlinit într-un timp cât mai scurt”, a spus șeful Serviciului de adopții și post-adopții din cadrul DGASPC Harghita, Domokos Nina Liliana. Ea a adăugat: „în urma modificării cadrului legislativ, în anul 2015 a crescut activitatea de adopție, urmând ca în anii următori această activitate să se mențină constant la nivel ridicat. În anul 2021 a crescut semnificativ atât numărul copiilor adoptabili, cât și numărul familiilor atestate pentru adopție, dar și numărul adopțiilor”. Potrivit specialistului, în anul 2015 au fost atestate ca apte pentru adopție 16 familii, în timp ce în anul 2021 numărul familiilor atestate a crescut la 48 de familii; în anul 2015 în evidența Serviciului adopții erau 46 de copii adoptabili, în schimb, în la finalul anului 2021 un număr de 90 de copii așteptau să fie adoptați; numărul copiilor care au părăsit sistemul de protecție și se află în familii de adopție a crescut de la 17 copii în 2o15, la 33 de copii la sfârșitul anului 2021. Astfel, comparativ cu anul 2020, în anul 2021 a crescut cu 50% numărului copiilor eligibili pentru adopție, numărului copiilor aflați în familii adoptatoare a crescut cu 94%, iar numărului familiilor atestate pentru adopție, aflate în evidența DGASPC Harghita a crescut cu 136% . Domokos Nina Liliana a arătat că rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopție prin modificările aduse legii adopției, dar și a finalizării cu succes a adopțiilor încuviințate. Copiii au fost adoptați din asistență maternală sau plasament familial, iar vârsta lor este cuprinsă între 1 an și 13 ani.
„În prezent pentru cei 90 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin aplicația electronică al Registrului Național de Adopții (RNA) pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului atât la nivel județean, cât și la nivel național”, a spus șeful Serviciului adopții. Ea a arătat că din cele 48 de familii atestate, aflate în prezent în evidența Serviciului adopții 15 familii se află în procedură de potrivire cu copii și 33 de familii sunt în așteptare în diferite etape ale procedurii de adopție. Ierarhizarea acestora pentru adopție se face în funcție vechimea atestatului. „Este încurajator faptul că familii care au adoptat un copil doresc adopția celui de al doilea copil”, a spus Domokos Nina, apoi a adăugat: în perioada de monitorizare, timp de 2 ani după încuviințarea adopției sunt 24 de copii în familii de adopție, pentru care se acordă servicii de sprijin și consiliere, pentru o integrare cât mai bună și în timp cât mai scurt.
„Dorim ca finalizarea cu succes a adopțiilor încuviințate, aplicarea modificărilor cadrului legislativ și campania de promovare a adopției care va urma, să conducă în continuare la creșterea numărului copiilor care vor părăsi sistemul de protecție și vor avea propria familie de adopție.
Miercurea Ciuc, 12 ianuarie 2022