Az örökbefogadásról indítanak tájékoztató kampányt Hargita megyében

 

Kiemelkedő eredményeket ért el a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 2021-ben az örökbefogadás terén, erről számoltak be az intézmény szakemberei a január 12-én megtartott sajtótájékoztatón. Az örökbefogadási osztály nyilvántartása szerint 2020-hoz viszonyítva 2021-ben 50%-kal nőtt az örökbe fogadható gyermekek száma, 94%-kal nőtt az örökbefogadó családoknál levő gyermekek száma, és 136%-kal nőtt az Örökbefogadási osztály nyilvántartásában levő örökbefogadásra alkalmasnak minősített családok száma.

A sajtótájékoztatón Elekes Zoltán vezérigazgató köszöntötte a jelenlevő sajtóorgánumok képviselőit, majd aláhúzta, hogy az örökbefogadás az igazgatóság munkájának „egy örömtelibb szelete”, hiszen az aktivitás nagy része a problémákról, a szétszakadó családokról, családokból kiemelt gyermekekről, és sok szenvedésről szól. Ezzel szemben az örökbefogadás az örömről, a gyermekek és a család egymásra találásáról, a család kiegészüléséről szól.

„Hargita megye élen jár az örökbefogadásban, erre büszkék vagyunk! És fontosnak tartjuk, hogy az örökbe adható gyerekek, a mi közösségünk gyerekei, elsősorban itthon találjanak szerető családra, és ne vigyék külföldre őket. Két-három éves folyamat az örökbefogadás, és bátorítunk minden olyan családot vagy egyedülálló személyt, akik gyereket szeretnének nevelni, vagy egy gyereken segíteni, hogy vágjanak bele, ne ijessze el őket a bürokrácia és az utánajárás, vagy esetleg némileg változtassanak a gyerekkel szembeni elvárásaikon, hiszen a gyereknevelés a világ legszebb hivatása. Az örökbefogadással szemben befogadóbb kell legyen a társadalom, és ebben mindannyiunknak, a közösség minden tagjának nagy szerepe van, erre hívja fel a figyelmet a megyei tanács és a gyerekvédelmi igazgatóság közös tájékoztató kampánya” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A sajtótájékoztató első mozzanataként a média képviselői megtekintették A LEGSZEBB AJÁNDÉK című kisfilmet, melyben 5 örökbefogadó család, és egy örökbefogadott felnőtt személy beszél leplezetlenül a legmélyebb emberi érzésekről – a gyermek utáni vágyakozásról, a gondolatokról és elvárásokról, melyek az örökbefogadás előtt foglalkoztatták őket, illetve a tapasztalatokról, melyeket a gyermekáldás révén szerezhettek.

– Az örökbefogadási tevékenység célkitűzése, hogy növelje a gyermekvédelmi rendszerben levő, örökbe fogadható gyermekek esélyét, hogy a saját családjukban nevelkedhessenek, az örökbe fogadni vágyó családoknak pedig, hogy a lehető legrövidebb időn belül teljesüljön az álmuk – fejtette ki a sajtótájékoztatón Domokos Nina Liliana, az intézmény Örökbefogadási osztályának vezetője. A szakember elmondta, hogy az örökbefogadásra vonatkozó jogszabályok módosítása következtében 2015-ben nőtt az örökbefogadási aktivitás, és a következő években is folyamatosan magas szinten maradt, 2021-ben pedig jelentős mértékben emelkedett úgy az örökbe fogadható gyermekek száma, mint az örökbefogadásra alkalmasnak minősített családok száma, és az örökbefogadások száma is. A szakember beszámolója szerint 2015-ben 16 családot minősítettek alkalmasnak örökbefogadásra, ezzel szemben 2021-ben az örökbefogadásra alkalmas családok száma 48-ra emelkedett; 2015-ben az intézmény nyilvántartásában 46 örökbe-fogadható gyermek szerepelt, míg 2021. végén 90 gyermek várta, hogy örökbe legyen fogadva; a gyermekvédelmi rendszerből 2015-ben 17 gyermek került örökbefogadó családhoz, míg a 2021-es év végén az örökbefogadó családoknál levő gyermekek száma elérte a 33-at.

A mutatók szerint 2020-hoz viszonyítva 2021-ben 50%-kal nőtt az örökbe fogadható gyermekek száma, 94%-kal nőtt az örökbefogadó családoknál levő gyermekek száma, és 136 %-kal nőtt az Örökbefogadási osztály nyilvántartásában levő, örökbefogadásra alkalmasnak minősített családok száma. – Az eredmények egyrészt az örökbefogadási eljárás egyszerűsítésének, másrészt meg a jóváhagyott örökbefogadások sikeres lebonyolításának köszönhetőek – mondta Domokos Nina Liliana. Hozzátette: az örökbe fogadott gyermekek jól beilleszkedtek az örökbe fogadó családba, és a közösségbe. A gyermekeket hivatásos nevelőszülői hálózatból, vagy családi elhelyezésből fogadták örökbe, az életkoruk 1–13 év között van. – Az Örökbefogadási osztály, és az Országos Örökbefogadási Nyilvántartási jegyzékben szerepelő 90 örökbe fogadható gyermek esetében az elektromos alkalmazás segítségével időszakosan lépéseket tesznek örökbefogadó család azonosítására, úgy megyei, mint országos szinten – fejtette ki az Örökbefogadási osztály vezetője. Mint mondta, a nyilvántartásban levő 48 örökbefogadásra alkalmas családból 15 család esetében zajlik az összeillési folyamat, 33 család pedig az örökbefogadási eljárás különböző szakaszában várakozik. Ezek a családok az alkalmassági bizonyítványuk régiségének függvényében kerülnek sorra. Biztató, hogy azok a családok, amelyek örökbe fogadtak egy gyermeket, szeretnének egy második gyermeket is örökbe fogadni. A szakember szerint 24 örökbefogadó családnál levő gyermek esetében zajlik az örökbefogadás jóváhagyása utáni 2 éves utókövetés. Ezek a gyermekek fokozatosan alkalmazkodnak az új családi környezethez, számukra támogató és tanácsadó szolgáltatásokat nyújtanak a szakemberek annak érdekében, hogy a lehető legjobban, és legrövidebb időn belül beilleszkedjenek az örökbefogadó családba. – Bízunk abban, hogy a jóváhagyott örökbefogadások sikeres lebonyolítása, a jogszabály-módosítások alkalmazása, és a következő periódusban zajló, örökbefogadást népszerűsítő kampány, a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő, és saját örökbefogadó családdal rendelkező gyermekek számának folyamatos növekedését eredményezi – zárta gondolatait Domokos Nina Liliana.

Csíkszereda, 2022. január 12.