Reuniunea partenerilor din cadrul proiectului FRiDGE a avut loc în perioada 21-23 septembrie la Velventos, Grecia, cu scopul de a prezenta exemple de bune practici și experiență cu întreprinderile mici și mijlocii din industria alimentară.

Programul Interreg FRiDGE al Uniunii Europene vizează creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din industria alimentară.

Prin proiect se vor dezvolta politici care pot contribui  la dezvoltarea  întreprinderilor mici și mijlocii. Datorită bunei cooperării cu județele înfrățite,  Consiliul Județean Harghita s-a alăturat programului la invitația Agenției Județene de Dezvoltare a județului Tolna, participând în calitate de partener.

Velventos este situat în vecinătatea unui lac artificial. Datorită lacului, a fost creat un microclimat care favorizează, printre altele, cultivarea piersicilor, astfel încât principala activitate a localnicilor este pomicultura, în special piersici și mere. Producătorii locali își vând produsele prin intermediul unei cooperative, cu o logistică comună, la un preț unic. Membrii cooperativei folosesc cât mai puține produse chimice în pomicultură.

Totodată, regiunea are o lungă tradiție în vinificație. Crama vizitată de parteneri exportă și în SUA vinuri îmbuteliate, produse special pentru această piață.

Pe lângă acestea, în zonă sunt comercializate sub marcă proprie produse lactate realizate din lapte de la fermieri de ovine, caprine și bovine. Aceste produse cuprind renumita brânza feta și iaurtul grecesc, realizate după o rețetă originală.

Prin intermediul acestui program Consiliul Județean Harghita urmărește să consolideze marca Produs Secuiesc pentru ca astfel să poată oferi oportunități de dezvoltare pentru producătorii locali. Asociația Fenyőalja a fost prezentată partenerilor ca exemplu local de bune practici.

Și Consiliul Județean Harghita a găzduit în trecut o întâlnire a partenerilor. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie această întâlnire s-a desfășurat online, fiind prezentate Cooperativa Agricolă Csengő din Frumoasa, Fabrica de mezeluri Benedek din Gheorgheni și brutăria Silvimex din Lueta. Totodată, Consiliul Județean Harghita pregătește un plan de acțiune în cadrul programului, care să stabilească pași concreți pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii prin Programul Operațional Regional.