Județul Harghita continuă să fie un bun exemplu de cooperare public-privat
Un acord de parteneriat a fost semnat astăzi, 8 septembrie, la Șoimeni, având drept scop promovarea și dezvoltarea învățământului profesional, în domeniul prelucrării cărnii și a vânzării produselor finite, avându-i ca parteneri pe Consiliul Județean Harghita, ADI de Dezvoltare Rurală a consiliului județean, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, Cooperativa Agricolă din Șoimeni, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Liceul Tehnologic Joannes Kájoni și Liceul Tehnologic Venczel József.
„Un scop important al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita este educarea și formarea elevilor, ajutându-i să cunoască și să descopere cât mai multe meserii. Din anul 2012 derulăm programul Micii Grădinari, pentru elevii din clasele III-VII, program care are un real succes în rândul elevilor. Văzând succesul programului ne-am gândit la demararea unui nou program destinat liceenilor. Ne-am gândit că ar fi oportună implicarea noastră în educarea profesională a claselor IX-XII. În județ sunt din ce în ce mai multe cooperative și inițiative private care au ca scop fabricarea produselor locale prelucrând animale crescute în zonă. Aceste inițiative duc la crearea de abatoare și puncte de prelucrare a cărnii care vor avea nevoie de muncitori calificați în viitor, din această cauză ne-am gândit, că ar fi oportună crearea posibilității practicii pentru elevii din liceele din zona Ciucului. Rezultatul acestui parteneriat va fi punerea în funcțiune a unui punct de lucru în Șoimeni, care va fi operat de Cooperativa Agricolă Șoimeni. Astfel elevii vor avea posibilitatea urmăririi prelucrării cărnii, de la tăiere până la produsul finit, urmărind cum din animalul viu acesta va deveni mâncare pe masa noastră” a apreciat, László Csongor, directorul ADI de Dezvoltare Rurală.
La inițiativa ADI de Dezvoltare Rurală programul de practică va fi desfășurat în cadrul Cooperativei din Șoimeni, care, așa cum a precizat președintele acesteia, Petres Kálmán, a arătat deschidere spre cooperare, putând oferi elevilor pregătire profesională la abator sau la procesarea cărnii dar și în meseria de bucătar.
„Vrem ca educația să însemne și pregătire practică pentru cât mai mulți tineri, în special pentru cei din învățământul profesional. Din exemple bune, cum este și cooperativa din Șoimeni, formată din colaborarea a 35 de familii, pe lângă cunoștințe profesionale, se poate învăța și un mod de lucru în echipă. Vom continua să promovăm astfel de proiecte care deservesc dezvoltării județului dar oferă și o soluție pentru tinerii de care avem nevoie și pe care încercam să-i susținem” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita derulează programul intitulat „Program pentru sprijinirea și promovarea educației profesionale în județul Harghita”, în acest sens, Cilip Àrpàd, directorul agenției apreciind că scopul este schimbarea mentalității față de educația profesională. Un aspect important al programului este: asigurarea unui suport de informații și încurajarea tinerilor să învețe o meserie, și să rămână acasă.
Ideea programului de parteneriat este susținută și de administrația orașului Miercurea Ciuc, primarul Korodi Attila apreciind această inițiativă. El i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul său, acest model fiind o oportunitate pentru dezvoltarea unor profesii în zonă și integrarea ideii de cooperativă în viața comunității, prin intermediul școlilor.
Miercurea Ciuc, 8 septembrie 2021