Asociaţiile profesionale din judeţul Harghita2022-08-09T17:32:28+02:00

Az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amely már átment a Szenátuson el kell fogadni a Képviselőháznak is!

Ha érdemben akar a kormány foglalkozni a medve kérdéskörrel, további jogszabályi módosításokat és minisztériumi intézkedést is kell foganatosítson, másként csak PR tevékenység marad az erőfeszítés.

Habár a Szenátusban elfogadott változathoz érdemben lényegi módosításokat nem lehet bevezetni, a korábbi Alkotmánybírósági döntési gyakorlat értelmében, de a munkát folytatni kell, jogszabályok módosításával, minisztériumi bürokrácia csökkentéssel és különféle források és automatizmusok biztosításával. Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnökével erről is történt a mai nap egyeztetés, hisz eddig is egyedül az RMDSZ lépett érdemben a medve kérdéskör rendezésének az ügyében és a kiemelt közreműködésre továbbra is szükség van.

A Hargita Megyei Tanács mellett működő nagyragadozós munkacsoport részéről pénteken, július 12-én újra elküldésre kerültek a Kormány részére azok a szakmai javaslatok, amelyek jogszabályokba illesztésével, vagy létező, de nem jól működő szabályok módosításával a medve-ember konfliktushelyzeten lehetne javítani.

A javaslatok a 407/2006-os vadászati és vadgazdálkodási törvény, valamint a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet módosítására térnek ki. Ez utóbbi azonnali beavatkozási módszereket jóváhagyó rendelet, amelynek célja a barnamedve példányainak emberek és azok vagyona elleni támadásainak megelőzése és leküzdése, továbbá néhány jogszabály módosítása és kiegészítése. Ezek a javaslatok a Román Parlament 2024. július 15-én tartandó rendkívüli ülésének napirendjén szerepelnek.

A Hargita megyei munkacsoport javaslatai a következőkre irányulnak:

– Az éves populációbecslésekre több anyagi ráfordítást és odafigyelést a szakminisztérium részéről

– A barnamedve állományszintű kezelése, a prevenciós és intervenciós kvóták megyei érintettség szerinti leosztása

– Tudományosan megalapozott vadászat

– Vadgazdálkodási tájegységek meghatározása, mert a jelenlegi 10 000 hektáros hegyvidéki vadgazdálkodási területek tekintve a barnamedve mozgásökológiáját nem adnak átfogó képet

– Az élőhelyek feljavítása Európai Uniós forrásokból és zavartalanságuk védelme

– A kármegelőzési rendszerek magasabb szintű támogatása, a nagyobb állománysűrűséggel rendelkező megyékben akár területalapú támogatás bevezetése

– Működő, bürokráciamentes kártérítési rendszerek bevezetése, méltányos kártérítések

– A jogszabályok korrigálása minden érintett fél bevonásával

Ezek mellett az Európai Unió Bizottságának Környezetvédelmi Főigazgatóságát és a Régiók Európai Bizottságát tájékoztatta július 11-én, csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a bizottság tagja a Romániában napokban történt halálos kimenetelű medvetámadásról. A megyei tanács elnöke a probléma kiemelt megvitatását sürgeti a szakbizottság leghamarabbi ülésén.

Mint írja, a közelmúltban történt halálos támadás és az agresszív medve ártalmatlanítása rávilágított a medvepopuláció kezelésének és az emberi életek védelmének sürgető szükségességére. Az aggasztó romániai állapotra hívja fel a figyelmet, különösen az ember és nagyvadak között együttélésre, amely egyre romlik és egyre több támadással szembesülnek.

A Prahova megyei hatóságok vizsgálatot indítottak a nagyvad lelövésének jogszerűségére.

Az incidens rávilágított a medvepopuláció kezelésének és az emberi életek védelmének sürgető szükségességére. Szükség van a biológiai sokféleség védelme és az emberi biztonság egyensúlyának megteremtésére, és valószínűleg radikálisabb intézkedések és jogszabályi lépések bevezetését eredményezi.

Csíkszereda, 2024. július 13.

Programele arhivate se pot vizualiza aici

Go to Top