Localitățile defavorizate din județul Harghita vor beneficia de electrificare

Marți, 29 iunie, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita, în format online, pe ordinea de zi aflându-se modificarea statutului A.D.I. Turistică Ciomad – Balvanyos, acordarea lucrărilor de întreținere de vară către Societatea Întreținere Drumuri Harghita SRL, aprobarea proiectului privind dezvoltarea rețelei electrice în gospodăriile defavorizate.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „CIOMAD–BALVANYOS”, are drept scop dezvoltarea economico-socială integrată prin implementarea mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (I.T.I.) în județele Harghita și Covasna, cuprinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată, în acest sens fiind adoptată modificarea statutului asociației având în vedere necesitatea accelerării accesării fondurilor și utilizarea operativă a acestora.

Predarea lucrărilor de întreținere de vară către societatea Întreținere Drumuri Harghita SRL a fost împărțită în loturi care vor asigura lucrări, la nivelul județului, de  întreținere curentă indicatoare – mijloace de semnalizare rutieră, borne km/hm și parapete metalice, lucrări de întreținere a mijloacelor pentru siguranța circulației pe drumurile județene din județul Harghita, pentru perioada 2021-2022 – marcaje rutiere, lucrări  și serviciile privind întreținerea drumurilor, podurilor și anexelor acestora cu scopul asigurării condițiilor tehnice necesare desfășurării circulației rutiere în siguranță. Totodată, la nivelul zonei Ciuc, se vor executa lucrări de întreținere curentă și periodică – plombări și covoare bituminoase – pe drumurile județene.

Aprobarea proiectului, prin care Consiliul Județean Harghita este în parteneriat cu  Vista Analyse AS din Norvegia, va asigura electrificarea gospodăriilor izolate și defavorizate din județul Harghita, de acesta beneficiind 52 de gospodării/ 112 persoane , din 12 UAT-uri, valoarea proiectului fiind de 260.000 de euro și urmând a fi implementat pe o perioadă de 2 ani. Suma maximă ce poate fi alocată pe o gospodărie este de 5000 de euro și aceste gospodării vor beneficia de panouri fotovoltaice.

În acest sens, Biro Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, a apreciat că acest proiect este o soluție prin care consiliul județean poate acorda ajutor în zonele unde sunt locuințe izolate, care nu sunt aproape de rețeaua electrică națională, acesta fiind un sprijin real pentru comunitate.

Miercurea Ciuc, 29 iunie 2021