Azonnali tanácsülésen szavaztak meg összegeket a járványhelyzet biztosítására, valamint a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének építésére

 

A székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola udvaráról jelentkezett be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök és Sinka Arnold megyei tanácsos a május 11-én, kedden online tartott azonnali tanácsülésre:

https://fb.watch/5qjPyaGVQ_/

Az ülésen ugyanis a 1,3 millió lejt hagyott jóvá a testület a hatszázalékos áfa-visszaosztásból Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának, amelyet az Orbán Balázs Általános Iskola építésére fordíthatnak. Mint azt Gábos Anna igazgató elmondta, az iskolának a több mint fél évszázados fennállása óta nincs tornaterme. Az iskola 530 kisiskolása jelenleg egy 50 négyzetméteres teremben tudnak részt venni a tornaórákon.

Szintén az áfa-visszaosztásból Korond községnek 115 ezer lejt szavaztak meg a község számára, amely az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) finanszírozott vízrendszer felújítására és bővítésére szolgál, mint önrész.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, az áfa-visszaosztással a helyi közösségeket segítenék, hogy a megpályázott nagy beruházásokat folytatni tudják. Mint mondta, amit Székelyudvarhely városért vállalt Hargita Megye Tanácsa az mellett továbbra is derekasan kiállnak.

A megyei tanács elnöke az ülés elején értesítette a testületet, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség és a ferences atyák közös kérését elfogadták miszerint egy év kihagyás után idén ismét megtarthassák a csíksomlyói búcsút.

– Hargita Megye Tanácsa segíti a búcsú biztonságos megszervezését. Ennek érdekében mindent megteszünk, amit Csíkszereda város, az egyház és a ferences atyák kérnek majd. Ebben a pillanatban a beazonosítás, az elhelyezés, a fertőtlenítés és a térképek nyomtatása mentén vállaltunk szerepet – mondta el Borboly Csaba.

Az ülés azonnali összehívását a költségvetés módosítása indokolta, amellyel a szükséges védőeszközök beszerzésére különítettek el összeget a közeledő Hargitai Megyenapok és a csíksomlyói búcsú biztonságos megszervezése érdekében. Erre 15 ezer lejt szavaztak meg Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának és ugyancsak 15 ezer lejt a Vámszer Géza Művészeti Népiskolának.

Csíkszereda, 2021. május 11.