Négy megye közreműködésével tervezik elkészíteni a Kelemen-havasok megyeközi övezeti területrendezési tervét

 

Hargita, Maros, Neamț és Suceava megyék képviselői találkoztak július 16-án annak érdekében, hogy elindítsák a négy megye területén fekvő Kelemen-havasok megyeközi övezeti területrendezési tervének elkészítését.

A találkozón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Proca Ion, Hargita megye prefektusa, Alexandru Cîmpeanu, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Suceava megye képviselője, a megyék főépítészei és urbanisztikai munkatársai, illetve Cristian Tabără, nemzetközi hírű műsorvezető és Charley Ottley, angol újságíró, aki évek óta elkötelezetten dolgozik Románia turisztikai értékeinek megismertetéséért világszerte.

Borboly Csaba cselekvésre hívta a résztvevőket, felajánlotta Hargita megye tapasztalatát, hiszen évek óta keményen dolgoznak a Hargita-hegység, illetve a Csomád-Bálványos-hegység rendezési tervének elkészítésén.

– Célunk a fenntartható, tartós turizmus kialakítása, a természeti értékek megőrzésével. Merjünk nagyot álmodni, mert hiszem, hogy kemény munkával el tudjuk érni céljainkat – fogalmazott Borboly Csaba.

Cristian Tabără és Charley Ottley kiemelték az érintetlen, vad tájakban, az itt található természeti értékekben és a hozzájuk köthető történetekben rejlő hatalmas turisztikai potenciál fontosságát, amely Hargita megyét a turizmus központjává tehetné.

– Az emberek a történeteket szeretik. Fontos felkutatni, és elmesélni újra meg újra az ide fűződő történeteket, megmutatni a környék még megmaradt építészeti örökségét, és megértetni a helyi emberekkel, hogy ezek olyan turisztikai potenciált jelentenek, amiért rengeteg turista hajlandó idejönni és pénzt költeni. Vitázhatunk a történelmi helyeink fölött, vagy összefogva előnyt kovácsolhatunk belőle – hangsúlyozta Tabără és Ottley.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy hosszú évek kemény munkáját kezdték el, éppen ezért cselekvési tervet dolgoztak ki határidőkkel, amelynek első lépése egy ötletbörze, és a begyűlt ötletek alapján egy átfogó anyag elkészítése, amelynek segítségével be lehet vonni az illetékes minisztériumokat, lakosságot, polgármesteri hivatalokat, civil szervezeteket is a munkába.

 

Csíkszereda, 2020. július 18.