De aproape două decenii datează colaborarea dintre Consiliul Județean Harghita și Caritas Alba-Iulia
Respectând tradiția anuală și în acest an a avut loc conferința de presă organizată de Caritas Alba-Iulia, Consiliul Județean Harghita și instituția subordonată – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita. Conferința de presă organizată în data de 21 septembrie a avut ca temă colaborarea de nouăsprezece ani dintre instituțiile sus-amintite. La fel ca și în anii trecuți, consiliul județean a sprijinit și în anul 2020 activitatea Caritas Alba Iulia. În spiritul colaborării s-au acordat în acest an 757.748 lei pentru cele șapte programe derulate în județul Harghita.
„Activitatea Caritas Alba Iulia este una binecuvântată, care vine în a completa lipsa programelor din domeniu” – a spus Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Acesta a mulțumit pentru activitatea Caritas care datează la noi în județ de nouăsprezece ani și a menționat că asociația se numără printre câștigătorii permanenți ai concursurilor de proiecte organizate de consiliul județean. Sprijinul acordat asociației este alocat prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita. Borboly Csaba a spus că sectorul social nu beneficiază de fonduri suficiente și că ar fi mare nevoie de o bază financiară stabilă. Acest lucru se datorează în mare măsură reprezentării parlamentare, unde nevoile sferei sociale ar trebui să fie mai bine luate în considerare în procesul de alocare a fondurilor.
„În bugetul de cheltuieli al guvernului ar trebui să fie cuprinsă fără nici o greutate asumarea cheltuielilor din sfera socială. Putem constata că protecția socială este percepută la noi în țară ca și o problemă și nu ca o oportunitate pentru a sprijini oamenii. Noi considerăm că și persoanele vârstnice sunt membri valoroși ai societății. Pot participa la cursuri, la diferite programe și pot avea o viață activă. Aceste persoane nu ar trebui tratate, cum de multe ori se întâmplă, ca fiind o problemă. Credem că este nevoie de promovarea utilizării în rândul seniorilor a instrumentelor de info-comunicare, la fel cum, spre exemplu în cadrul programelor destinate fermierilor, tinerii și seniorii pot să desfășoare o activitate comună. Tot aici pot fi menționate programele care oferă o oportunitate tinerilor aflați în sărăcie profundă, la o viață de adult mai frumoasă. Acestea sunt activități educative și care au un rol de îndrumare. Trebuie să acționăm conștient și să implementăm toate aceste programe împreună cu Caritas Alba-Iulia”, a spus președintele consiliului județean.
Programele Caritas Alba-Iulia care au beneficiat de sprijin: îngrijirea la domiciliu, serviciul de administrare comunitară, Casa de bătrâni Sfânta Elisabeta, educația timpurie și dezvoltarea persoanelor cu dizabilități, programul complex pentru copii și tineri, programul pentru vârstnici, programul de voluntariat.
Cea mai semnificativă sumă acordată în acest an de Consiliul Județean Harghita – 440.000 lei – a fost cea pentru serviciul de îngrijire la domiciliu. Acesta funcționează și oferă asistență de specialitate în 66 de localități pentru 2.500 de persoane, respectiv oferă și servicii de menaj acelora care au nevoie. În continuare, pentru Casa de bătrâni Sfânta Elisabeta de la Gheorgheni s-au acordat a 232.200 lei, iar din cele 158 de persoane se asigură fonduri pentru acoperirea totală a cheltuielilor pentru 6 persoane. Aceasta din urmă demers este un bun exemplu de colaborare, consiliul județean și direcția de asistență socială cumpărând acest serviciu pentru persoanele menționate.
Elekes Zoltán, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita a afirmat că: „Serviciile sociale sunt cel puțin atât de valoroase ca investițiile din oricare alt domeniu. Poate sunt chiar mai importante decât acestea. Numeroase studii au demonstrat faptul că investițiile făcute în copii aduc beneficii de zece ori mai mari într-o perioadă de douăzeci de ani. Și acest lucru este real și poate fi demonstrat din punct de vedere economic. Toate viețile, copiii și familiile salvate din acești bani, prin munca noastră comună, au contribuit la viitorul societății. Consider că nu ne putem numi o comunitate civilizată, creștină dacă nu suntem atenți la semenii noștri, la toți cei care au nevoie de ajutor.
Péter György, directorul socio-medical al Caritas Alba Iulia a evidențiat rolul pe care asociația și l-a asumat, în calitate de organizație aparținând cultelor și fiind un partener al comunității locale. „Dată fiind situația actuală, colaborăm cu instituția consiliului județean în mai multe domenii, pe tema corona virusului. Este vorba de faptul că am asigurat spații necesare persoanelor obligate să intre în carantină. Pentru angajații din sistemul medical am asigurat cazare și masă, la fel și medicilor rezistenți și personalului afectat de virus. Aceste persoane locuiesc la noi și de aici merg la muncă”, a afirmat Péter György și a adăugat că rețeaua socială are un rol și în ceea ce privește motivarea tinerilor de a nu-și părăsi tărâmurile natale. „Un aspect foarte important în acest sens este sprijinul social. Acele persoane care au făcut cunoștință cu rețeaua socială în străinătate și care le-a fost alături în problemele cu care s-au confruntat, cu greu se întorc acasă. Chiar dacă ar fi mulțumiți acasă cu locul de muncă și cu salariul, atunci se izbesc de faptul nu beneficiază de protecție socială corespunzătoare atunci când întâmpină probleme.
Ludescher László, directorul departamentului de îngrijire socială a Caritas Alba-Iulia a vorbit despre condițiile esențiale ale serviciilor sociale, și anume permanența și continuitatea. „Cooperarea cu consiliul județean și cu direcția socială și de protecție a copilului care datează de nouăsprezece ani, este una dintre condițiile pentru ca aceste servicii să funcționeze și să se dezvolte în județul Harghita. O altă parte importantă a acestor servicii este că acestea sunt în mod constant reînnoite, evoluează și au capacitatea de a face schimbări benefice. Aceasta înseamnă o mulțime de proiecte, fonduri UE. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere și faptul că aceste programe trebuie menținute și permanentizate”, a spus Ludescher László. După aceasta a făcut o prezentare a sferelor sociale sprijinite.
Conferința de presă poate fi vizionată accesând link-ul:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/653722742225307
Miercurea Ciuc, 22 septembrie 2020