Se dorește ca tinerii cu posibilități reduse să beneficieze de instrumente necesare educației online, finanțate de UE
Consiliul Județean Harghita a participat la o dezbatere care a avut ca temă posibilitatea obținerii de finanțare în scopul achiziționării de tablete, laptopuri, echipamente de protecție medicală și containere mobile cu destinație medicală. În cadrul discuțiilor a avut loc și o prezentare a prevederilor Ordonanței de Urgență 144/2020 privind măsurile pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV-2. Au participat la discuții Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, primarii din localitățile din județ și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Harghita.
Guvernul României și Ministerul Fondurilor Europene au informat în comun autoritățile locale, școlile și inspectoratele școlare cu privire la măsurile prevăzute în Ordonanța de urgență 144/2020 aprobată în contextul pandemiei SARS-COV-2 și a începutului anului școlar 2020-2021. Astfel, se menționează faptul că se pun la dispoziție 175 de milioane euro prin finanțare nerambursabilă din partea UE pentru achiziționarea de tablete, echipamente medicale și toalete mobile pentru a crea condițiile adecvate de igienă și învățământ la distanță pentru elevii defavorizați, începând din noul an școlar, în contextul pandemiei.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a menționat că zilele trecute s-au purtat discuții cu primarii și reprezentanții inspectoratului școlar pentru a găsi soluția optimă prin care elevii să primească echipamentele IT. Vor participa la concursul de proiecte 113 școli. Despre colaborarea dintre administrațiile locale și inspectoratul școlar.
Borboly Csaba a afirmat că: „Colaborarea este foarte bună între Consiliul Județean Harghita și Inspectoratul Județean Harghita, administrațiile locale au luat în serios această oportunitate. Îndemn pe toată lumea să depună solicitarea de finanțare până la data de 15 octombrie. Avem două scopuri, unul are în vedere sprijinirea pedagogilor, al doilea obținerea de finanțare pentru echipamentele IT”, a spus Borboly Csaba.
Tableta nu va aparține elevilor, ci va fi în proprietatea școlii sau a primăriei. Valoarea tabletei este de 200 euro și poate fi achiziționată odată cu conectarea la internet. Este important de menționat faptul că aceste tablete le vor primi elevii atunci când școala lor intră în scenariu roșu.
În ceea ce privește bugetul, se poate spune că, pe de o parte, suma de 100 de milioane euro este disponibilă pentru dispozitivele IT mobile, tabletele cu acces la Internet și dispozitivele necesare pentru alte activități educaționale. Pe de altă parte, 50 de milioane de euro vor fi accesibili pentru achiziționarea de echipamente de protecție medicală, măști și dezinfectanți. Se poate aplica în cuantumul a 25 de milioane de euro pentru achiziționarea de containere mobile pentru acele școli care nu sunt racordate la sistemul de apă curentă.
Pot aplica pentru finanțare școlile cu personalitate juridică, autoritățile locale care administrează școli, școlile cu personalitate juridică în parteneriat cu autoritățile locale și inspectoratele școlare în parteneriat cu școlile.
Este important de menționat faptul că școlile și autoritățile locale care administrează școli pot să-și deconteze acele cheltuieli pe care le-au făcut începând din data de 1 august, pentru scopurile menționate în ordonanță.
În județul Harghita vor solicita finanțare europeană 113 școli cu personalitate juridică. Instituțiile de învățământ au posibilitatea de a obține finanțare în cadrul Programului Operațional pentru Competitivitate (POC) și al Programului Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM) al Uniunii Europene. În cadrul POC se poate aplica pentru finanțarea echipamentelor IT, astfel 82 de școli vor aplica în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Harghita, 13 școli vor aplica individual, 16 autoritățile locale individual, iar o școală va aplica pentru finanțare împreună autoritatea locală. În cadrul POIM se poate aplica pentru finanțarea achiziționării de măști, dezinfectanți și alte echipamente de protecție. Astfel, 69 de școli vor aplica în colaborare cu inspectoratul școlar, 11 școli individual, 14 autorități locale individual și 3 școli împreună cu autoritatea locală.
Borboly Csaba a mai menționat că sistemul educațional este în schimbare dată fiind situația epidemică, iar în acest sens este nevoie de crearea condițiilor infrastructurale care să fie accesibile tuturor. Prin intermediul finanțărilor europene numeroase școli pot fi dotate cu echipamentele necesare.
Miercurea Ciuc, 13 octombrie 2020