112 lakó a kedvezményezettje Hargita Megye Tanácsa sikeres pályázatának

Sikeresen zárult Hargita Megye Tanácsának projektje, amely révén 52 olyan háztartást sikerült villamosítani, amelyekhez az energiaszolgáltatók nem jutnak el. Az elszigetelt háztartásokban több mint száz személy a kedvezményezett. A Norvég Alap támogatásából Hargita Megye Tanácsa 260 ezer lejt sikerült lehívnia, amelyből mind az 52 háztartáshoz 2 kwp teljesítményű fotovoltaikus rendszert szereltek fel és helyeztek üzembe. A részleteket Gyergyószentmiklóson, sajtótájékoztató keretében ismertették november 9-én, csütörtökön.

https://hargitamegye.ro/elszigetelt-haztartasok-villamositasa-hargita-megyeben/

Programok és projektek vezérigazgatósága részéről Péli Levente és Csurka Lajos elmondták, Hargita Megye Tanácsa a projekt keretében biztosította minden egyes 2 kWp teljesítményű fotovoltaikus rendszer teljes felszerelését, amely fotovoltaikus panelből, töltőből, elemekből (akkumulátorokból), inverterből, csatlakozóanyagokból és biztosítékokból, a rendszer szerelési szerkezetéből, DC-AC elektromos panelből, illetve a fotovoltaikus rendszer összeszereléséből és üzembe helyezéséből, valamint a kültéri és beltéri elektromos szerelésből állt.

Úgy gondoltuk, hogy ezekkel a kisebb településekkel foglalkoznunk kell, ahol az emberek nagyon kis számban élnek, minden eszközzel településeink elnéptelenedése ellen küzdünk. Hogyan lehet ezt elérni? Ha el lehet érni a kényelmet, ugyanazt az életet, mint egy nagyobb településen, mert ezeken a nagyon kis településeken az ivóvíz, az út, a villamosítás, az egyéb közművek, ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor az emberek, főként a fiatalok, elköltöznek onnan. Ezért indítottuk el a Kisfalu programunkat több mint tíz éve, amely keretében több kistelepülést sikerült villamosítani. Sajnos megváltoztak a jogszabályok és nem volt lehetőség tovább, ebben a kaláka rendszerben együttműködni. Ezért kerestük az olyan új lehetőségeket, mint a Norvég Alap finanszírozási programja

– mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere szerint jókor jön a pályázat, hiszen Kovácspéteren három olyan gazdaság kapott áramforrást, amely így télen is fenntarthatóvá válnak ezek a gazdaságok és élhetőbbé válik a környék. Mint mondta, amennyiben továbbra is lesz rá lehetőség folytatják az együttműködést, tekintve, hogy még vannak olyan lakott részek, ahol ennek segítségével gátat lehet vetni az elnéptelenedésnek.

A jelenlegi támogatásból az alábbi településeken helyezték üzembe a rendszereket: Csíkcsicsó (2), Kászonaltíz (1), Lövéte (6), Máréfalva (1), Korond (6), Székelyudvarhely (5), Zetelaka (6), Gyergyószentmiklós (3), Gyergyószárhegy (2), Gyergyóholló (5), Gyergyóvárhegy (13).

Csíkszereda, 2023. november 10.