Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Infrastruktúra fejlesztése, gazdaság és turizmus, a helyi hagyományok megőrzését és népszerűsítését célzó projektek szerepeltek Hargita Megye Tanácsa május 26-i rendkívüli ülésének napirendjén.

Elfogadták a 137-es megyei út aktualizált technikai-gazdasági mutatóit, erre a finanszírozási szerződés megkötéséhez volt szükség. Az út felújítását az Anghel Saligny országos beruházási programból finanszírozzák.

Június 8–11. között, a szervezők és a Csíksomlyó Passio Alapítvány meghívására Hargita Megye Tanácsának küldöttsége részt vesz a csehországi Horice na Sumave településen megszervezett éves Europassion Kongresszuson.

Szőcs István, a Humánerőforrás és kommunikációs igazgatóság vezetője kiemelte a kongresszuson való részvétel fontosságát, ugyanis 2024 történelmi év lesz a Hargita megyei közösség életében, hiszen az Europassion Kongresszust Csíksomlyón szervezik meg.

„A Csíksomlyó Passio Alapítvány egy nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy megőrizze a Jézus Krisztus passiójátékok bemutatásának hagyományait Csíksomlyón. A színdarabok bemutatásának hagyománya az 1500-as évekre nyúlik vissza, amikor a csíksomlyói ferences szerzetesek iskolát alapítottak a helyi nemesek fiainak oktatására. A 17. századból vannak fennmaradva írásos emlékek, miszerint az iskolai tanulói a paptanárok vezetésével misztériumjátékokat adtak elő, különösen a nagy zarándoklatok alkalmával. Hosszú szünet után, amely a kommunista idők tiltásai miatt volt, 1996-ban az Europassion közösség támogatásával a hagyományt felújították Csíksomlyón. Európában 84 központ van, ahol Krisztus passiójátékát mutatják be, ezek az Európai Europassion Szövetség tagjai. Évente a misztériumjátékokat őrző központok valamelyikében kongresszust szerveznek, amelyen 16 európai ország képviselői vesznek részt”, tette hozzá Szőcs István.

Jóváhagyták Hargita megye gazdasági és katonai monográfiáját, valamint a kockázatelemzési és fedezeti tervet, amely tartalmazza a megyében azonosított potenciális kockázatokat, illetve az ezek kezeléséhez szükséges intézkedéseket és forrásokat.

A megyei tanács rendelkezésére álló 6%-os jövedelemadóból a gyergyószentmiklósi önkormányzatnak hagytak jóvá 600 ezer lejt a Batthyány Ignác Szakközépiskola épületének javítására, és 350 ezer lejt Csíkszentmárton községnek a polgármesteri hivatal körüli munkálatokra.

Ugyanakkor jóváhagyták a Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás tagdíját, a társulás igazgatója, Jánó Előd ismertette célkitűzéseiket. A fő cél a turizmus és a gazdaság fejlődését támogató hosszútávú projektek megvalósítása, ennek érdekében dolgozzák ki a területrendezési tervet, a fejlesztési stratégiát tartalmazó mestertervet, a másik fontos lépés a Szent Anna-tó fele a villanyhálózat kiépítése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a térségben az öko-zöld közlekedés fontosságát hangsúlyozta.

Csíkszereda, 2023. május 26.