Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de
20 aprilie 2023

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 20 aprilie 2023

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

Nr. crt. NUMELE ŞI PRENUMELE PARTID
1. Borboly Csaba UDMR
2. Barti Tihamér UDMR
3. Becze István UDMR
4. Bíró Barna-Botond UDMR
5. Biró Zsolt UDMR
6. Csillag Péter AMT
7. Conțiu Lucian PSD
8. Dávid Lajos UDMR
9. Dobrean Teodor-Constantin PNL
10. Ferencz-Salamon Alpár-László UDMR
11. Fodor Zoltán UDMR
12. Györgyi Attila AMT
13. György Botond UDMR
14. Hîrlav Costin PSD
15. Izsák Alina PNL
16. Kántor Boglárka UDMR
17. Kolozsvári Tibor UDMR
18. Kolumbán Dávid UDMR
19. Lőrincz Árpád-István AMT
20. Márton Csaba UDMR
21. Nagy Mária-Terézia POL
22. Portik Erzsébet-Edit UDMR
23. Rákossy Botond-József POL
24. Rácz Árpád UDMR
25. Rátz István UDMR
26. Benedek Alexandra UDMR
27. Sinka Arnold UDMR
28. Sólyom László UDMR
29. Szentes Antal UDMR
30. Tőkés Lehel AMT
31. Vaidoș Alexandru PSD

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  316/2023, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. b din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară consiliului județean din data de 20 aprilie 2023, ora 09,00 în sistem de teleconferință/audio conferință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba: Bună ziua tuturor. Vă mulțumesc pentru participare la această ședință extraordinară. În primul rând aș dori să întreb pe doamna secretar general dacă suntem șaisprezece ca să începem ședința?

Doamna secretar general Balogh Krisztina: Bună dimineața tuturor. Sunt prezenți 26 consilieri județeni, astfel avem cvorumul necesar. Mulțumesc frumos.

Domnul președinte Borboly Csaba: Între timp l-am rugat pe domnul vicepreședinte că aici când începe pentru mine ședința, eu am solicitat de la fracțiunea UDMR să nu fie ședința de la ora 9, dar asta este, s-a pus ședința de la ora nouă, astfel rog pe dl. vicepreședinte să preia conducerea ședinței, când eu aici în Finlanda va trebui să preiau conducerea unei alte ședințe, ședința grupului partidului popular. Mulțumesc frumos.

Rog până atunci cancelaria să le transmită domnului vicepreședinte tot ce are nevoie, să sunați și să-i dați. Dacă aici întârzie ședința atunci voi putea termina eu, dacă nu atunci predau. Dacă are cineva, ceva în legătură cu vreun punct de pe ordinea de zi, atunci rog să treacă în camera de chat acum, că la care punct nu dorește să voteze. Și ați putut vedea, că pe parcurs, au fost puse pe ordinea de zi și puncte suplimentare. Prima oară ar trebui să votăm despre suplimente. Numai o secundă, să vă arăt. Deci, avem până la punctul 16 materialele trimise din timp. Pe parcurs au mai apărut puncte suplimentar, indiferent dacă vorbim de 6 % sau drumul din Gheorgheni,  hotărâre pe care am primit alaltăieri din Gheorgheni, sau hotărâre din ședința de la Borzont, Bucin pe care trebuie să modificăm. La fiecare material avem motivarea. Deci de la punctul 18 până la 28, avem 10 puncte pe ordinea de zi, și solicitarea mea ar fi să votăm ca aceste puncte să fie puse pe ordinea de zi. Ultimele zece. Supliment. Vă rog să votați.

Aprobarea suplimentului la proiectul ordinii de zi.

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Abținere

Aprobarea proiectului ordinii de zi modificat.

Domnul președinte Borboly Csaba: Bine, și atunci la întregul proiect aș solicita o modificare, tocmai datorită faptului că între timp va trebui să părăsesc ședința, și sunt proiecte pe care am inițiat-o eu, și atunci să pot susține eu. Majoritatea celor de 6% sunt de zona Odorhei, domnul vicepreședinte va avea o sarcină ușoară. Cei cu 6% să fie puse pe ultimele locuri, în aceea ordine în care sunt se pun la capăt și vin în față cele care au fost acolo. Înțelegeți ce solicit eu? Deci cei cu 6 % vor fi ultimii în ordine în care au fost propuse și restul va veni mai în față. Atunci vă rog să votați proiectul ordinii de zi astfel modificat.

Rezultatul votului:  20 Da, 1 Abținere

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la realizarea proiectului internațional CIBioGo în cadrul programului Interreg Europe

Domnul președinte Borboly Csaba: Mulțumesc frumos. Atunci în cadrul ordinii de zi primul este proiectul CIBioGo, în cadrul programului INTERREG. Dacă aveți întrebări, observații? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la realizarea proiectului internațional CIBioGo în cadrul programului Interreg Europe

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Abținere

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului internațional SECON în cadrul programului Interreg Europe

Domnul președinte Borboly Csaba: Următorul punct de pe ordinea de zi este proiectul SECON, banii europeni vor veni în bugetul Județului Harghita. Dacă nu sunt întrebări atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 22 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind modificarea nr. 69/2023 privind aprobarea atribuirii directe a lucrării de întreținere având ca obiect „Lucrări de întreținere a mijloacelor pentru siguranța circulației și lucrări de siguranță rutieră pe drumurile județene din județul Harghita, pentru perioada 2023-2024” către societatea ÎNTREȚINERE DRUMURI HARGHITA SRL, în conformitate cu art. 31 din Legea nr. 98/2016.

Domnul președinte Borboly Csaba: Mulțumesc frumos. La lucrările de întreținere pe drumurile județene va trebui să modificăm cu 500 de lei, dacă am înțeles bine, acolo a fost o eroare și aceea eroare trebuie corectată, astfel solicitarea ar fi, să revenim la această hotărâre și să punem la punct. Dacă sunt întrebări, observații? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu

Domnul președinte Borboly Csaba: Mulțumesc frumos. Aici m-aș opri pentru o secundă deoarece vorbim despre drumuri, despre întreținere, și nu e bine ca lucrurile să treacă pe lângă noi, și aș dori să fac un share screen cu postările Alianței Maghiare din Transilvania în legătură cu drumul 137 A, unde așa văd că, colegul meu Györgyi Attila și colegii în legătură cu drumul din Șoimoșu Mic își spun părerea profesională. Colegul meu Györgyi Attila zice că 4 cm, și vă rog punem și acea postare unde AMT a făcut aceea declarație în legătură cu partea de drum budai Nagy Antal. Dacă chiar este pus 4 cm de asfalt și pentru asta s-a dus drumul, eu aș dori să cer scuze de la toate lumea. Dar este aici, stimate dl. Györgyi Attila, și părerea expertului Viaduct care spune ce și cum va trebui, pentru că acesta este un teren alunecos despre care nu era cum să avem cunoștință mai devreme în 2018. Avem multe documente, și aici e una în legătură cu care aș solicita ajutorul domnului Györgyi Attila, pentru că nu știu a câta scrisoare scriem primarului din Cristuru Secuiesc, pentru că nu reușim să terminăm acest drum, deoarece sunt aici lacurile, asta e lacul de jos, asta este lacul de sus, asta albastru-violet și la proces s-a dovedit că este traseul drumului județean. Aici e greu să terminăm drumul, dar în schimb acesta ar putea fi un teren valoros pentru oraș, deoarece lângă lacuri drumul județean nu este numai de 6 metri, acesta are părți adiacente. Dacă actuala conducere a orașului ar avea în vedere o dezvoltare turistică serioasă, sau în orice altceva, trebuia să ne ajute bucuros ca să schimbăm cu această proporție de drum. Mai mult, am discutat deja, proprietarii lacurilor au cumpărat deja proporția asta de drum, numai aici avem o problemă minoră cu un proprietar, și din partea conducerii orașului ar fi un lucru minim. Dar evident conducerea orașului nu a răspuns la nici –o adresă a noastră. Vedeți că, tot scriem că revenim, revenim, dar nici măcar nu ne dau un răspuns. Stimate domnule Györgyi Attila, dumneavoastră ce studii aveți că vă pricepeți la centimetrii și soluțiile tehnice?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Nu vă supărați, dar din share screen eu nu am văzut nici un 4 cm, despre ce vorbiți?

Domnul președinte Borboly Csaba: numai o secundă, vă arăt acum.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: În aceea observație nu s-a vorbit despre nici o alunecare, despre patru centimetrii, în comentarii asta au scris oamenii. Nu vă supărați domnule președinte, dar nu vom aplica cenzură pe propriile noastre conturi astfel încât să fie după gusturile dumneavoastră.

Domnul președinte Borboly Csaba: să discutăm despre cei patru centimetri?

Domnul consilier județean Györgyi Attila:  Despre ce 4 cm vorbiți dumneavoastră? Eu nu văd nici un 4 cm aici.

Domnul președinte Borboly Csaba: Nu? Atunci vă arăt încă o dată.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Acolo era vorba despre acel tronson de 70 de metri, despre care de trei ori am întrebat în acest mandat, că ce se întâmplă cu aceea proiectare eronată, cum avansează, dacă s-a pornit, se întâmplă ceva sau ce?

Domnul președinte Borboly Csaba: Și v-am spus de fiecare dată.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Nu, o singură dată ați spus că trebuie reproiectat.

Domnul președinte Borboly Csaba: Deci aici scrie 4 cm. Unde ați măsurat? Ce profesie aveți?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Nu vă supărați dar asta este contul meu privat și personal.

Domnul președinte Borboly Csaba: Nu e privat, Dumneavoastră sunteți consilier județean, vicepreședintele unui partid. Vă întreb ce pregătire profesională aveți că vă pricepeți la acest subiect?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Eu am terminat istorie, dar nu am asemenea pregătire profesională.

Domnul președinte Borboly Csaba: Doar ca să punem la loc, pentru asta am întrebat. Atunci nu vă pricepeți la 4 centimetri, asta am clarificat.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Dacă acum începem să scoatem comunicarea privată.

Domnul președinte Borboly Csaba: asta nu este privat, întrebați pe secretarul general, sau pe oricine. Pentru asta ar trebui să renunțați la mandat. Trebuie să asumați ce ați scris. Și atunci nu știți despre acest 4 cm. Tăcerea este consimțirea. Atunci întreb fracțiunea AMT la tronsonul adineauri prezentat ce activități, ce sarcini sunt? Să citim împreună cu voce tare. Îi salutăm pe toți, pe pământul nimănui la începutul drumului județean care face legătura între Șoimoșu Mic și Cristuru Secuiesc.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Oamenii așa l-au denumit, pământul nimănui. Deci este în gestionarea Consiliului Județean și acel tronson, și nu are strat de asfalt.

Domnul președinte Borboly Csaba: Da, nu ne puteți ajuta ca domnul primar să ne ajute la scrisorile noastre?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Eu nu știu ce comunicări aveți cu consiliul local. Eu vă spun sincer că nu am o viziune asupra acestei corespondențe. Până când dumneavoastră nu mă căutați sau consiliul local nu mă caută, nu vă pot ajuta. În momentul în care vor avea vreo solicitare din orice parte , atunci da.

Domnul președinte Borboly Csaba: Aici este, un exemplu tipic, ceea ce se întâmplă în județul Harghita. Despre ce vorbiți? Să luăm documentele la rând. Cu ce document aveți probleme ?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Cu nici un document nu am probleme. Eu am o problemă cu calitatea construcției drumului.

Domnul președinte Borboly Csaba: Asta a fost prezentat. Dacă aduc bine aminte, atunci și președintelui partidului Dumneavoastră d-lui Zakariás Zoltán, și pentru toți, că ce se întâmplă cu drumul de pe Șoimuș, că sunt alunecări pe drumul de la Șoimuș.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: da că sunt alunecări de la Șiklod, în toate aceste zone a Odorheiului.

Domnul președinte Borboly Csaba: Dumneavoastră ca istoric vă pricepeți la acest lucru, sau colegii Dvs. din partid? Și ceea ce scriu experții, și pe care le prezint la ședințe de consiliu, dumneavoastră le puneți sub semnul întrebării? Eu am prezentat totul la ședința consiliului județean, nu am vorbit despre nici o alunecare pe care nu le-am fi dezbătut aprofundat la ședința consiliului, despre care nu a fost un comunicat de presă, sau în legătură cu care la discuții nu a fost invitat colegul Dvs., dl. primar Koncz Hunor.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Iarăși vorbim pe lângă, în această postare este vorba despre nici o alunecare.

Domnul președinte Borboly Csaba: în care?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: în ceea ce ne prezentați acum. Unde scrie că noi ne-am legat de faptul că drumul a alunecat? Știm că a alunecat drumul, dar aici nu este vorba de asta. Noi aici vorbim numai de proiectarea eronată a acelui tronson de 70 de metri din cauza căruia nu sa făcut asfaltarea.

Domnul președinte Borboly Csaba:de unde știți că proiectarea este eronată?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Dumneavoastră ați spus în 2021. Când am întrebat prima dată la ședința de consiliu județean.

Domnul președinte Borboly Csaba: Nu am spus așa ceva. Vă rog să scoateți.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: nu pot .

Domnul președinte Borboly Csaba: Uitați ce ați scris aici.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Aștept, nu văd.

Domnul președinte Borboly Csaba: De mai multe ori am prezentat, de mai multe ori am spus, și văd că dumneavoastră vă pricepeți forte bine la această profesie de construcția drumurilor și colegii dumneavoastră. Dar în schimb nu contribuiți ca orașul Cristur să ajute la finalizarea acestor lucrări. Cumva lucrurile se bat cap în cap, nu?

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Atunci vă spun încă o dată, ultima oară: dacă ați dori să vă ajut, să mă duc la primărie și să întreb ce se întâmplă unde s-a împotmolit comunicarea, atunci cu mare plăcere. Aceeași lucru fac și dacă mă contactează primăria orașului Cristuru Secuiesc. Dar nu am primit solicitare în acest sens.

Domnul președinte Borboly Csaba: Cum să nu? Am informat în mod regulat, am invitat pe domnul primar.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Noi nu suntem legați unul de altul.

Domnul președinte Borboly Csaba: Nu sunteți legați, doar că dumneavoastră aveți o poziție publică, care presupune că vă pricepeți la tot. Și din acest motiv aș dori să discutăm ce cunoștințe profesională aveți.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Dar ași pornit în direcție greșită. Aici nu este vorba despre nici o alunecare.

Domnul președinte Borboly Csaba:Ultima dumneavoastră propoziție este că : este un exemplu tipic a ceea ce se întâmplă în tot județul. Dacă ne-ați explica acest lucru. Acesta este un comunicat al Alianței Maghiare. Dacă ne-ați putea explica ce înțelege AMT, să nu facem o expertiză, să nu purtăm o corespondență? Să nu solicităm noi examinări despre sol, despre altele. Părerea dumneavoastră este un exemplu negativ?

Domnul consilier județean Györgyi Attila:  Nu, normal că nu.

Domnul președinte Borboly Csaba: expertiza fost prezentată la ședința consiliului.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Și este de așteptat,  dacă trecem la alunecări, deși acolo nu s-a vorbit despre acest lucru, că și așa se va construi drumul dacă știm că se va surpa, și asta este un exemplu tipic și avem foarte multe exemple în zona Odorhei.

Domnul președinte Borboly Csaba: Dumneavoastră știți care drum și unde se va surpa?

 Domnul consilier județean Györgyi Attila: Nu. Cred că de asta solicitați expertiză.

Domnul președinte Borboly Csaba: Dumneavoastră știți ce înseamnă o expertiză? Deci o expertiză este o analiză, la un moment dat a unei situații date. Și dacă într-un alt moment, în funcție de condițiile atmosferice dacă se produce o schimbare, atunci se produce o schimbare. Înțelegeți? Asta este esența expertizelor.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Bine, am înțeles.

Domnul președinte Borboly Csaba: În regulă, și atunci vă spun și public, rog fracțiunea AMT să ne ajute, ca primarul din Cristuru Secuiesc să răspunde la corespondența noastră. Acesta este solicitarea noastră.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Vă ajut cu mare – mare plăcere. Cu asta ar fi trebuit să începeți.

Domnul președinte Borboly Csaba: Bine.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Ne-am căzut de acord, după părerea mea.

Domnul președinte Borboly Csaba: Și vă spun avem nevoie de cunoștințele dumneavoastră profesională dar să vedem pe ce se bazează.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Dacă aveți nevoie de ajutor, și ne căutați, cu cea mai mare plăcere.

Domnul președinte Borboly Csaba: Nu trebuie să vă căutăm, aveți un mandat, dar să nu mințiți, vă rog. Dacă ați măsurat că sunt 4 cm și ați văzut că sunt sau nu, atunci să nu mințiți, atât vă solicit. Trece timpul, dar asta am vrut să discutăm și rog pe toți colegii să – și asume, asta înseamnă publicitatea, dacă are o părere și are cunoștințe profesionale, să le dezbatem. De asta avem ședințele. Și de acum încolo vom dezbate la ședințe.

Domnul consilier județean Györgyi Attila: Eu cred că mi-am asumat orice cuvânt. Nici vorbă că nu mi aș fi asumat.

Domnul președinte Borboly Csaba: Dacă mai are cineva ceva în legătură cu practica drumurilor, cum proiectăm, cum planificăm, cum negociem, cum căutăm soluții? Dacă are cineva intervenții, că facem ceva greșit? Acum să ne spună cineva dacă are observații. Mulțumesc.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea listei nominale cu persoanele care sunt propuse de a beneficia de stimulent financiar în luna martie 2023 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Domnul președinte Borboly Csaba: Următorul punct de pe ordinea de zi, stimulentele de la spital. Dacă aveți întrebări. Aici un coleg nu va vota. Vă rog să votați. Mulțumesc frumos.

Rezultatul votului: 16 Da, 1 Nu, 3 Abțineri

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: Următorul punct, sărim peste repartizarea celor 6 %, trecem la execuția BVC –lui la 31 martie. Cum ați putut vedea, vorbim de punctul 16, am încercat să nu cheltuim veniturile, iarna nu putem asfalta sau turna beton. Avem un supliment care merge mai departe, pe care vom utiliza pentru dezvoltare . Vă rog să votați dacă nu aveți alte observații.

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Nu

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate completat cu elemente din documentația de avizare a lucrărilor de Intervenții aferente obiectivului de investiţii ,,Amenajare drum de legătură între DN 12 și strada Gării în municipiul Gheorgheni”

Domnul președinte Borboly Csaba: Următorul punct, – iarăși avem câteva 6% pe care le scoatem -, urmează Gheorgheniul, e a șaptea oară când decidem, deoarece știm aici dintr-o potecă de câmp vom construi o variantă dar dacă am înțeles bine de la colegi documentația este completă. Săptămâna trecută a aprobat orașul. Comisia Tehnico – economică a solicitat o precizare de la proiectant pe care am primit alaltăieri. Vorbim despre o investiție de 4,7 mil. lei. Poate că anul acesta ne putem apuca și Suseni, Lăzarea, Ciumani, Joseni ar pute fi degrevate de acest trafic greu.

Rezultatul votului: 23 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 42/2023 privind aprobarea asocierii U.A.T. Județul Harghita cu U.A.T. Comuna Joseni în vederea realizării în comun a investiției „ Extindere rețea electrică în zona Bucin, comuna Joseni județul Harghita”.

Domnul președinte Borboly Csaba: La următorul punct trebuie să modificăm contractul cu Joseni în baza CFP –lui, colega noastră a sesizat o eroare. Am spus și în ședința fracțiunii UDMR că este un nou tip de contract, până când se va perfecționa vom avea câteva lucruri de precizat. Vă rog să votați acesta precizare, este vorba despre electrificare la Joseni, modificarea contractului. Mulțumesc frumos.

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Abținere

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentantului județului Harghita în vederea aprobării nivelului maxim al cotizației județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: Cotizația la ADI Dezvoltare Rurală, am întârziat forte mult, acum suntem în aprilie. Am vorbit foarte mult despre ieșirea pe piață, despre analiza produselor agricole, despre analizele de laborator. Avem o mișcare foarte bună de maiștrii în brânzeturi și am vorbit foarte mult despre obținerea diferitelor mărci. Acum deja avem un program foarte detaliat. Dacă nu aveți întrebări vă rog să votați. Nu prea mă uit în camera de chat, dacă cineva dorește să ia cuvântul vă rog să interveniți în microfon. Încerc să derulez cât mai reped punctele de pe ordinea de zi.

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Abținere

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: Făgetul este următorul 25, pardon nu BVC- ul 24. La modificarea BVC- lui ați văzut cele două proiecte Europene, respectiv mici virări sunt în faza documentației nu e nimic ceva de fond. Au venit ceva bani pentru DGASPC, bani Europeni, care a fost decontată în perioada Covid. Deci vă rog să puneți BVC- ul și să votăm.

Aprobarea Art. 1. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Trebuie să mergem pe articole.

Domnul președinte Borboly Csaba: Atunci te las pe tine domnule vicepreședinte.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Primul articol am votat.

Domnul președinte Borboly Csaba: Câte articole avem?

Doamna secretar general Balogh Krisztina: 6 articole trebuie votate.

Domnul președinte Borboly Csaba Atunci articolul 2 vă rog să votați.

Aprobarea Art. 2. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Rezultatul votului: 20 Da, 1 Nu

Aprobarea Art. 3. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: articolul 3 vă rog să votați.

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Nu

Aprobarea Art. 4. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: articolul 4 vă rog să votați.

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Nu

Aprobarea Art. 5. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: articolul 5 vă rog să votați.

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Nu

Aprobarea Art.6. al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: dacă avem voturile necesare puteți vota articolul 6.

Rezultatul votului: 18 Da, 1 Nu

Aprobarea întregului de proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: și atunci despre integrul hotărâre vă rog să votați.

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Nu

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar Comunei Ghimeș- Făget, județul Bacău din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2023

Domnul președinte Borboly Csaba: eu trebuie să intru în cealaltă ședință , să conduc ședință. Am vrut să prezint doar Ghimeșul, poate că dl. vicepreședinte știe mai puține despre acest lucru. Este vorba despre faptul că am mai avut asemenea sprijin, pentru județul Vrancea când din cauza nămeților au solicitat un ajutor. Și acum din județul Bacău a venit o solicitare în cazul bisericii, deoarece acoperișul este foarte deteriorat, au documentație, și solicită un ajutor. Dacă aveți în legătură cu acest subiect întrebări, observații. Dacă nu atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Abținere

Domnul președinte Borboly Csaba: și atunci domnule vicepreședinte, te rog să conduci mai departe ședința în locul meu. La revedere.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: La revedere. Mulțumim frumos.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea atribuirii directe a lucrării de refacere a DJ 132A, având ca obiect „Refacere DJ 132A, km 0+000-5+000, deteriorat în urma inundațiilor.” către societatea ÎNTREȚINERE DRUMURI HARGHITA SRL, în conformitate cu art. 31 din Legea nr. 98/2016.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Stimați colegi următorul punct de pe ordine de zi este refacerea DJ 132 A, respectiv atribuirea directă a unor lucrări pentru firma noastră proprie. Este vorbă despre faptul că avem o problemă cauzată de inundații pe drumul dintre Merești și Mărtiniș. Apa a deteriorat șanțurile de pe marginea drumului și acostamentul acestuia. Această lucrare dorim să dăm prin atribuire directă firmei noastre proprii, ca să putem utiliza banii primiți pentru pagubele cauzate de inundații, și să reparăm aceste pagube pe drumul județean . Dacă sunt întrebări, observații? Dacă nu atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii Cererii de finanțare și implementarea proiectului cu titlul “Harghita biblio digital Hub (HbdH)” de către UAT Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita în parteneriat cu UAT – urile din județul Harghita, Biblioteca Județeană “ Kájoni János”, Biblioteca Municipală Odorheiu Secuiesc, Biblioteca Municipală “ George Sbarcea” Toplița și Biblioteca Municipală Gheorgheni, în cadrul Programului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), Componenta 7. Transformarea digitală, Operațiunea D. Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului, INVESTIȚIA I17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub – uri de dezvoltare a competențelor digitale.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Dacă avem voturile necesare, următorul punct de pe ordinea de zi este aprobarea depunerii Cererii de finanțare și implementarea proiectului Harghita biblio digital Hub, depus de biblioteca Județeană “ Kájoni János” împreună cu alte biblioteci municipale și comunale. Vorbim despre o finanțare de 500 de mii euro pentru care dorim să depunem o cerere de finanțare și să utilizăm în județul Harghita. Este vorba de 500 de mii de euro, putea să fie și 250 de mii dacă clădirea în care funcționează biblioteca ar fi fost în proprietatea noastră, atunci putea să fie o investiție și mai mare. Aici vorbim despre softuri și hardware, respectiv despre sisteme digitale. Acest proiect include trei biblioteci unde putem realiza și lucrări de construcții care nu necesită autorizație de construcție, și care pot avea o valoare de aproximativ 20 de mii de euro. Asta așa am decis, împreună cu conducerea bibliotecilor și cu UAT –le, că zonal o bibliotecă care participă, ne-am uitat în zona Gheorgheni, de exemplu, acolo ar fi vorba despre parchetare la Gheorgheni, Merești, respectiv Cozmeni. Mâine este termenul pentru încărcarea proiectului. În această săptămână, sub coordonarea domnului director Péli Levente semnarea contractelor de parteneriat este în curs, toate UAT- le trebuie să semneze electronic, asta înseamnă 37 sau 38 de UAT – uri, și eu am încredere că mâine, înainte de termen vom putea încărca documentațiile. Mulțumesc UAT- lor pentru ajutor. Mulțumesc directorilor bibliotecilor și bibliotecarilor pentru colaborare. Evident mulțumesc dl. director Peli și echipei din cadrul consiliului județean, și trebuie știut că directorul biblioteci județene din cauza bolii nu a putut să participe dar și din concediul medical ne-a ajutat. Îi mulțumim și lui și îi urăm însănătoșire grabnică cât de curând. Dacă aveți observați, dacă nu atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 22 Da

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Mulțumesc frumos. Și acum urmează hotărârile cu 6 %, cu repartizarea celor 6% din Fondul care stă la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit din impozitul pe venit, cu care sprijinim realizarea planurilor UAT- lor din județ. Eu am o listă pe care încerc să urmăresc de pe telefon, din acest motiv rog cancelaria, să-mi semnaleze dacă cumva nu respect ordinea în care figurează pe ordine de zi a ședinței. Primul ar fi Mereștiul la mine. Dacă este așa, vă rog să puneți proiectul de hotărâre în chat.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Merești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: De la Merești avem proiectarea și execuția piscinei de înot. Pentru asta s-a solicitat o sumă,și cu suma cu care sprijinim este de 300 de mi lei. Despre Merești trebuie să știți că în anii trecuți din punct de vedere turistic a făcut investiții foarte importante. Au reabilitat fântâna sărată tradițională, și am putea spune că de atunci, aproape că nu mai poți rezerva locuri, este un interes atât de mare. Pe această activitate turistică încearcă ei să dezvolte. Vă rog să votați. Dacă aveți observații legat de acest punct, dacă nu, următorul punct este legat de Comuna Mărtiniș.

Rezultatul votului: 22 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Mărtiniș a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond:  La Mărtiniș s-au solicitat bani pentru un azil pentru animale, eu propun să sprijinim această idee. Știm că anul trecut în cadru Poliției Naționale a fost înființat o unitate care controlează UAT- le dacă se preocupă de problema câinilor vagabonzi, și asigurarea siguranței comunităților locale în această privință. Deoarece în județ acesta este o carență, consiliul local al comunei Mărtiniș are o idee care să ofere o soluție în aceea regiune dar și în județ, și poate să ofere un ajutor pentru toate UAT – le. Dacă sunt observații sau intervenții? Dacă nu, atunci vă rog, cei care nu ați votat să o faceți.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Corund a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond:  Următorul este Corundul, rog cancelaria să pune proiectul de hotărâre. La Corund au început construirea trotuarului pe lângă DN13 A. Știm că, Corundul și din punct de vedere turistic este o localitate foarte importantă, și din punctul de vedere al siguranței traficului și a pietonilor este foarte important ca să fie realizate trotuare pentru pietoni. Ați putut vedea, cei care ați fost la Corund, că este lățit trotuarul și în zona de mijloc al comunei progresează destul de frumos. Valoarea cu care am inițiat este 700 de mii lei. Dacă sunt observații sau intervenții? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 20 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Lupeni a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următoarea localitate este Comuna Lupeni. Și Comuna Lupeni este inițiat cu 600 de mii lei pentru reabilitarea drumurilor de câmp. Da, pentru reabilitarea drumurilor de câmp a solicitat domnul primar acești bani. Dacă aveți întrebări, observații în legătură cu acesta? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Porumbeni a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următoarea solicitare pentru care am inițiat proiect este Comuna Porumbeni. Comuna Porumbeni a depus două solicitări de 150 de mii lei, astfel, oferim 300 de mii de lei pe care solicităm să sprijiniți. Unul este pentru construirea unui belvedere și celălalt este echiparea bucătăriei sociale. În ambele cazuri aș dori să informez consiliul, că acel belvedere o puteți vedea cum intrați la Odorheiu Secuiesc dinspre Porumbeni Mari. Încercă să construiască acolo o zonă turistică, au construit și un fel de cetate și ceea ce este interesant, și ceea ce merită știut despre această zonă este că primăria a cumpărat mai multe terenuri, și pe lângă terenurile de fotbal se va construi și aceea piscină care va fi finanțată de CNI, respectiv se va construi și un ștrand de vară, și pe lângă asta ar dori să mai construiască un parc tematic, ceea ce înseamnă că aceea suprafață de mai multe hectare va fi o zonă turistică de mare atracție în zona dintre Cristuru Secuiesc și Odorheiu Secuiesc, respectiv bucătăria socială a fost inaugurat nu demult de către domnul primar Gyerkó Levente. Eu recomand tuturor, deși este o bucătărie socială arată ca un restaurant orășenesc. Consiliul local pe lângă crearea a șapte locuri de muncă în această investiție, prin sprijinul a două finanțări naționale, asigură masă caldă pentru școlari, și în afară de asta mai oferă o masă caldă, până la sfârșitul anului 2025, pentru 170 de persoane defavorizate. Îl felicit pe domnul primar și am încredere că prin acest ajutor vom reuși să dezvoltăm comuna și comunitatea. Dacă sunt observații în legătură cu acest punct, vă rog să semnalați. Dacă nu, atunci vă rog să votați. După ce avem voturile atunci urmează Comuna Avrămești.

Rezultatul votului: 20 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Avrămești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: În Comuna Avrămești dăm bani pentru reabilitarea termoficării locuințelor ANL, respectiv realizarea unui studiului de impact la grădiniță. În total propunem să sprijinim cu 250 de mii lei. Îl întreb pe colegul meu Kolumbán David dacă dorește să intervină? Știm că dânsul a discutat cu domnul primar.

Domnul consilier județean Kolumbán David: Da mulțumesc. Așa cum a spus și domnul vicepreședinte mai multe familii tinere trăiesc în acest bloc ANL, și atunci când a fost reabilitat, dar sistemul de încălzire este cel făcut la construirea acestora, și asta trebuie deja modernizat și e bine să contribuim și noi la acest lucru, respectiv și la construirea trotuarelor avem o colaborare permanentă. Mulțumesc consiliului că sprijină acest proiect de hotărâre.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Mulțumesc domnule consilier, vă urez mult succes comunității locale. Dacă cineva ar dori să mai intervină? Dacă nu atunci vă rog să votați. Dacă toate lume a votat atunci urmează următorul punct.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Căpâlnița a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul punct de pe ordinea de zi este Căpâlnița. Dorim să sprijinim dezvoltarea sistemului de apă canal al comunei Căpâlnița, cu 250 de mii lei. Cu domnul primar Benedek László am discutat de mai multe ori în ultimele două luni și el a solicitat că, deoarece ei au datorii , și contribuția proprie la lucrări a crescut semnificativ, atunci dacă e posibil, la primele ședințe când decidem despre cei 6 % să ajutăm și pe ei. Dacă sunt observații, întrebări? Dacă nu este, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Brădești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul punct de pe ordine de zi este Comuna Brădești. În cazul Brădeștiului se construiește o casă comunitară la Târnovița, pentru acesta domnul primar a solicitat 250 de mii de lei, respectiv construirea unui teren de joacă la Brădești. Comunitatea locală lucrează foarte frumos ca spațiile publice să le facă cât mai confortabile și cât mai estetice, și aici am dori să oferim și noi un ajutor cu 350 de mii lei. Dacă sunt întrebări, intervenții? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Dealu a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect de pe ordinea de zi este Comuna Dealu. Și Comuna Dealu a solicitat 420 de mii lei, pentru construirea unei săli de sport în satul Sâncrai din Dealu. Pentru comuna Dealu Sâncraiul este unul dintre cele mai importante și populate localități. Sunt idei și realizări foarte importante acolo. Din programul de dezvoltarea a grădinițelor din bazinul Carpatic, oferit de guvernul Ungariei s-au făcut investiții foarte serioase, și rog consiliul, să sprijinim comuna Dealu în aceste inițiative. Dacă sunt întrebări, intervenții? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Săcel a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect este solicitarea Comunei Săcel, care vizează construire casei de cultură din Uilac în valoare de 250 de mii lei pentru. Dacă sunt întrebări, intervenții? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați. Și avem încredere că sănătatea domnului primar Nagy Lajos este una corespunzătoare și va realiza foarte multe investiții în comună.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Atid a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect de hotărâre este Comun Atid. Pentru Comuna Atid dorim să aprobăm 300 de mii de lei. 100 de mii lei pentru izolarea termică a grădiniței și a școlii din Atid, 100 de mii lei pentru izolarea termică a școlii din Crișeni. Dacă sunt observații, intervenții? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 20 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Șimonești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi este Comuna Șimonești. Pentru Șimonești asigurăm 500 de mii de lei. 40 de mii de lei pentru actualizarea unui studiu, pentru sistemul de canalizare Cădaciu Mare, Mic și Cobătești. Știți, că după un timp studiile necesită o actualizare, pentru asta a solicitat bani comuna. 400 de mii de lei pentru repararea acoperișului casei de cultură de la Șimonești și 60 de mii de lei pentru actualizarea unui alt studiu pentru sistemul de apă potabilă. Dacă sunt observații? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 20 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Mugeni a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect de pe ordinea de zi este Comuna Mugeni, în valoare de 200 de mii de lei. Pentru casa de cultură din Crișeni 30 de mii de lei, realizarea unor indicatoare în valoare de 50 de mii de lei, construirea unui vestiar la terenul de fotbal din Mugeni în valoare de 50 de mii și 70 de mii de lei pentru lucrări de topografie și intabulare la drumurile comunale 18 și 19. Domnul primar a avut o promisiune către echipa de fotbal din Mugeni, noi încercăm să-l ajutăm în asta și cu orice lucrare pe care le consideră important, noi încercăm să sprijinim. Dacă sunt observații, intervenții în legătură cu acesta? Dacă nu sunt, atunci vă rog să votați.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Ciceu a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect de pe ordinea de zi este pentru Ciceu,  propunerea de 300 de mii de lei. Îi rog pe conducătorul fracțiunii UDMR care este din zona Ciuc dacă dorește să ne prezinte acest sprijin? István să ne vorbească despre ce este vorba, eu nu cunosc aprofundat subiectul, vă rog Istvan.

Domnul consilier județean Becze István: Mulțumesc pentru această oportunitate. În Ciceu cel mai cunoscut este colegul meu Szentes Antal, este numit și Sfântu Anton. Și la propunerea lui a fost adus acest proiect de hotărâre. Ciceul are mai multe dezvoltări și pentru contribuția proprie au nevoie de acești bani.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Mulțumesc frumos. Cum mă uit eu Sfântul Anton e pe drum undeva. Vă dorim drum bun. Dacă nu sunt alte observații vă rog să votați. Nu,  călătorește cu autobuzul deși CFR –ul e mai verde.

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Ulieș a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Următorul proiect de hotărâre este pentru Ulieș, 200 de mii de lei, pentru reabilitarea exterioara a sediului primăriei. Dacă sunt întrebări, intervenții? Dacă nu atunci, rog să votați.

Rezultatul votului: 19 Da

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Din câte văd eu am votat pentru Odorhei cei 6 %. Eu mulțumesc colegiilor, mulțumesc consilierilor, mulțumesc fracțiunii UDMR din Odorhei că în ultimele trei săptămâni au negociat forte serios cu primarii din regiune, și înțelegerea noastră a fost că cei care în următorii două luni au nevoie de aceste sume, pentru aceia inițiem hotărârile, și după aceea urmează și ceilalți în aceea ordine și în aceea prioritate cum semnalează și va fi nevoie de bani. Dar mai este un proiect de hotărâre.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Plăieșii de Jos a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: asta este despre solicitarea sumei 500 de mii de lei pentru construirea centrului de echitație din Plăieșii de jos. Dacă stimați colegi, Istvan ați dori să vorbiți?

Domnul consilier județean Becze István: Da am discutat cu primarii din Ciucul de jos și avem un consens, ca în Plăieșii se va realiza acest centru. Ei participă la mai multe campionate naționale și internaționale cu atelaje și ar fii bine să avem o asemenea bază în tot județul, și primăria Casin are un imobil unde se poate realiza ușor acest centru, și cu acești 500 de mii de lei am porni această investiție. Și eu am încredere că în viitor îi vom mai putea ajuta ca să se realizeze. Mulțumesc

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Mulțumesc frumos. În județul Harghita sporturile ecvestre sunt sprijinite prioritar și nu doar din repartizarea impozitul pe venit, ci și prin programe proprii, și prin programele proprii ale ADJ. Ne bucurăm că avem rezultate foarte frumoase în județ. Aici ne putem gândi la acele evenimente comunitare pe care îl organizează mai multe herghelii din județ, ar trebui să ne gândim și la Galopul Secuiesc și la Galopul Național și la rezultatele obținute acolo. Îi felicit pe toți cei care au participat sau va participa acolo. Evident îi felicităm cei mai mult pe cei din herghelia din Lupeni și pentru rezultatele obținute anul trecut pentru Tamás Csaba , care a ajuns pe podiumul la Galopul Secuiesc și la Galopul Național. Și le recomand tuturor cărora le plac sporturile ecvestre, să le viziteze, să meargă cu copii la  evenimente organizate de herghelii. Alte intervenții, observații? Nu sunt, atunci cei care nu au votat încă, rog să voteze în camera de chat

Rezultatul votului: 20 Da

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: la mine s-au epuizat proiectele de hotărâri cu cei 6 %, rog cancelaria dacă vreun punct a fost emis să-mi semnalizeze acum.

Doamna secretar general Balogh Krisztina:  Nu a fost omis nimic

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Dacă nu a fost omis nimic atunci eu voi încerca să revin la ordinea de zi. Am epuizat punctele de pe ordinea de zi după cum văd eu. La diverse, eu aș dori să întreb dacă vreun coleg are vreo obligație de raportare sau dacă ar dori să ne informeze despre ceva. O văd pe doamna Portik Erzsébet a cerut cuvântul. Doamna consilier aveți cuvântul.

Doamna consilier județean Portik Erzsébet: Mulțumesc domnule vicepreședinte. Aș dori să transmit propunerea fracțiunii din Gheorgheni. Ar fi bine să premiem jucătorii echipei de hochei din Gheorgheni, așa cum am făcut și cu jucătorii Sport Club. Eu cred că acesta ar putea fi un gest foarte nobil din partea consiliului județean.

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond: Mulțumesc doamna consilier. Adevărul este că bateți la niște uși deschise, și mă bucur pentru că și noi ne-am gândit la acest lucru, și la ședința anterioară am modificat hotărârea cu premiile, chiar pentru ca să putem premia hocheiștii din Gheorgheni, la fel cum am premiat hocheiștii de la Sport Club. Felicitări pentru premiul Erste Liga, și eu știu că un asemenea rezultat este mai mult decât câștigul unui club. Este o mândrie a întregii comunități și am încredere că toate comunitatea din Gheorgheni, sau, de ce nu, un județ este foarte mândru de rezultatele echipei din Gheorgheni. Îi felicit pe jucători, pe sponsori, pe președintele clubului și îl felicit pe domnul vicepreședinte Barti Tihamér.

Alte intervenții întrebări? Dacă nu sunt, atunci eu vă mulțumesc, doamnelor și domnilor consilieri pentru participare, vă mulțumesc pentru operativitate, mulțumesc doamnelor și domnilor directori, colegiilor din aparatul propriu că au participat la această ședință și că ne-au stat la dispoziție. Vă urez o zi plină de succes, spor la treabă și sănătate. La revedere.

Minuta ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 aprilie 2023, cu număr de înregistrare  nr. 121477/2023  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 28.06.2023

 

Președinte                                                                       Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                Balogh Krisztina                 

 

Director executiv

Vágássy Alpár

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

Întocmit,

Antal Renáta