JUDEŢUL HARGHITA
CONSILIUL JUDEŢEAN
DIRECŢIA JURIDICĂ ȘI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ
COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de  18 februarie 2022

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 18 februarie 2022

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt. NUMELE ŞI PRENUMELE PARTID
1. Borboly Csaba UDMR
2. Barti Tihamér UDMR
3. Becze István UDMR
4. Bíró Barna-Botond UDMR
5. Biró Zsolt UDMR
6. Csillag Péter AMT
7. Conțiu Lucian PSD
8. Dávid Lajos UDMR
9. Dobrean Teodor-Constantin PNL
10. Ferencz-Salamon Alpár-László UDMR
11. Fodor Zoltán UDMR
12. Györgyi Attila AMT
13. György Botond UDMR
14. Hîrlav Costin PSD
15. Izsák Alina PNL
16. Kántor Boglárka UDMR
17. Kolozsvári Tibor UDMR
18. Kolumbán Dávid UDMR
19. Lőrincz Árpád-István AMT
20. Márton Csaba UDMR
21. Nagy Mária-Terézia POL
22. Portik Erzsébet-Edit UDMR
23. Rákossy Botond-József POL
24. Rácz Árpád UDMR
25. Rátz István UDMR
26. Sándor Barna UDMR
27. Sinka Arnold UDMR
28. Sólyom László UDMR
29. Szentes Antal UDMR
30. Tőkés Lehel AMT
31. Vaidoș Alexandru PSD

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  133/2022, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. b din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că în Sala ”Szent István” a administrației locale din Odorheiu Secuiesc, vor putea lua decizii bune pentru ca bugetul județului din acest an să servească creșterii și dezvoltării. Exprimă mulțumiri d-lui primar Gálfi Árpád pentru locul oferit și d-lui vicepreședinte Biró Barna Botond pentru propunerea de a ține ședința la Odorheiu Secuiesc.

Domnii preoți(reformat și unitarian) salută pe cei prezenți și spun câteva cuvinte ca ședința să fie binecuvântată și cu rezultate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară consiliului județean din 18 decembrie 2022, ora 14,30  în Sala festivă ”Szent István” de la Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

                       

Domnul președinte Borboly Csaba, spune că  înainte de a începe ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita dorește să reflecte asupra faptului că: în decursul zilelor anterioare au fost unele vești înfiorătoare despre Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, și în special asupra Secției de Oftalmologie unde s-a produs un accident. În această privință săptămâna trecută a fost foarte complexă și intensivă, au fost spuse multe lucruri și din mai multe perspective, dânsul a întârziat 5 minute de la această ședință și din cauza că începând de dimineață era la spital, a ajuns la concluzia că toate informațiile apărute timp de o săptămână referitor la Spitalul Județean trebuie să fie șterse, deoarece în cadrul presei a fost amplificată problema care se referă la anumite complicații apărute  în urma unor operații oftalmologice, anumite complicații degenerând în infecții și inflamații oculare,și nu este vorba despre malpraxis medical. Trebuie să fie luat în considerație mai mulți factori importanți și cei care au luat unele decizii să revoce acestea și să înceapă din nou, deoarece au apărut 9 decizii de la diferite entități și comisiii care nu au fost motivate corespunzător.

Domnul președinte Borboly Csaba, solicită: reînceperea examinărilor în această problematică, reevaluarea deciziilor luate și revocarea măsurilor luate până când totul nu va fi examinat în urma unor proceduri bine întemeiate și corecte.

Domnul președinte Borboly Csaba, solicită cele enumerate mai sus de la  următoarele entități:  Comisia etică a spitalului, Direcția de Sănătate Publică Harghita, Serviciul de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, Ministerul Sănătății, rivali politici al dânsului din mediul interior și exterior, Colegiul Teritorial Harghita al Medicilor, Consiliul de administrație al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Comitetul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Corpul de Control al instituţiei. Dânsul încă nu a semnat raportul de 33 de pagini al Corpului de Control al instituţiei, ci solicită reevaluarea acestuia. În privința spitalului, soluționarea problemei nu este luarea anumitor decizii pripite în urma fricii sau în urma presiunii presei  ci până când nu va fi o examinare profundă  din partea acestor instituții cu concluzii finale, până atunci această problemă este o complicație post operatorie. Până când contrariul acestuia nu este dovedit corespunzător, până atunci toată lumea ar trebui să conlucreze împreună ca Secția de Oftalmologie a Spitalului să funcționeze în condiții normale. Mai precizează, că mai mulți pacienți vin și din alte județe ale țării pentru tratamente și operații, iar grupul de lucru în frunte cu asistenta-şefă a secţiei și cu șeful secției ar trebui să-și continue activitatea în mod corespunzător.

Domnul președinte Borboly Csaba salută pe doamna Secretar general al județului și întreabă dacă sunt prezenți 16 consilieri județeni pentru a avea cvorum

Doamna Balogh Krisztina, Secretarul general al județului spune că sunt prezenți 28  de consilieri județeni. În conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2, din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește și întreabă dacă cineva conform art. 228 al Codului administrativ dorește să semnaleze că are o implicare, incompatibilitate în legătură cu proiectele de hotărâri înaintate, că nu va vota la oricare dintre puncte sau dacă cineva are observații poate interveni la momentul potrivit.

 

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond salută pe toată lumea în centrul istoric al orașului Odorheiu Secuiesc. Consideră că este important că sunt aici pentru că vor lua decizii care vor crește potențialul viitorului orașului Odorheiu Secuiesc și viitorul zonei Odorheiu Secuiesc. A fost discutat despre unul dintre punctele de pe ordinea de zi a , prin care administrația județeană se angajează să adere la Asociația de Dezvoltare a înființată de municipiul Odorheiu Secuiesc și de localitățile învecinate, așa cum a procedat și la Zona Metropolitană Ciuc. El vede o oportunitate importantă în faptul că Odorheiu Secuiesc și regiunea Odorheiu Secuiesc….. a fost estimată la 80 de milioane de lei în urmă cu 2 ani, iar de atunci au fost creșteri de prețuri, evident că trebuie identificată și găsită sursa de finanțare pentru acest lucru și spune că cea mai mare problemă a orașului Odorheiu Secuiesc în acest moment este aglomerația traficului, iar varianta de ocolire este cea mai importantă investiție pe care orașul trebuie să o construiască cât mai repede. În ceea ce privește studiul de fezabilitate pentru această variantă de ocolire, au cerut să vadă ce pot face și au spus că Consiliul județean va plăti 6% din costuri. Ca să fie luat povara de pe umerii primăriei, să nu fie nevoiți să compare cu alte priorități importante și să ia bani din altă parte. Evident, se gândesc în colaborare și dacă uneori presa vine cu știri că municipiul reședință de județ/Consiliul județean nu alocă bani la Odorheiu Secuiesc,  se poate arăta în prezenta ședință tot ce este alocat pentru Odorheiu Secuiesc din bugetul Consiliului județean, dar speră că nu va fi nevoie de acest lucru. Bugetul include, de asemenea, contribuția la incubatorul de afaceri, include proiectele și programele de care beneficiază asociațiile civile, asociațiile sportive și asociațiile culturale din Odorheiu Secuiesc, include sprijinul acordat bisericilor, de care beneficiază și bisericile din Odorheiu Secuiesc, include bugetul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, care se află în Odorheiu Secuiesc și o bună parte din programele sale sunt derulate în Odorheiu Secuiesc. Crede că viitorul așa trebuie construit încât să fie lăsate în urmă vechile concepții greșite folosite de toții…. și le urează colegilor dacă au venit deja la Odorheiu Secuiesc, mai ales cei care au venit din alte regiuni, să nu se grăbească să se întoarcă acasă după ședința de consiliu, ci să viziteze câteva obiective turistice, de exemplu Parcul Mini Transilvania din Băile Szejke, sau Muzeul Orbán Balázs, sau restaurantele. Cele mai bune restaurante din județ cu cele mai bune gazde și cea mai bună mâncare. Urează tuturor o ședință cu rezultate și un sejur plăcut după aceea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  întreabă dacă cineva are intervenții, observații legate de ordinea de zi?

D-na consilier județean Portik Edit menționează că nu va vota ,

 

Domnul consilier județean Ferencz-Salamon Alpár precizează că nu va vota

 

Domnul președinte Borboly Csaba: în ceea ce privește proiectul ordinii de zi, există acele hotărâri despre care a vorbit domnul vicepreședinte. Dl. președinte s-a oferit să se facă consultări cu primarii din fiecare regiune, dacă cineva a câștigat un proiect european la care trebuie să plătească avansul și primește banii înapoi în termen de 60 de zile, atunci se rezolva cu un astfel de ajutor temporar, astfel încât să nu fie nevoiți să ia un împrumut și desigur, la acele localități va fi o hotărâre a consiliului județean cu minus, primarii fiind de acord. Aceste sume vor apărea în plus și în afară de asta linia de credit va trebui majorată pentru a menține bugetul oarecum echilibrat.  Acesta va fi primul buget din ultimi ani în care nu există acoperire integrală pentru funcționare. În trecut doar protecția copilului a rămas fără finanțare, iar acum și instituția. Celelalte 42 proiecte pe ordinea de zi au fost trimise la timp, sunt  5 care au fost trimise la urmă. Aceste 5 puncte vor fi incluse pe ordinea de zi.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea suplimentării proiectului ordinii de zii

Rezultatul votului: 28 Da

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului ordinii de zi modificat.

Rezultatul votului: 28 Da

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

 

Domnul președinte Borboly Csaba buget – în ceea ce privește bugetul,  vrea să spună că în anii anteriori, (mai ales cei care sunt consilieri județeni de mai mulți ani), se vedea că întotdeauna se începea cu un excedent bugetar generos, dar acum nu se poate face acest lucru pentru că excedentul bugetar este din banii de inundații și are o destinație precisă, poate fi cheltuit numai acolo și aceste lucrări sunt în derulare, în sumă de 136 000 lei. Este rar o localitate cu un excedent bugetar. Dacă se uită la cele 67 de unități administrative,  cel mai eficient a fost Porumbenii Mari cu 9.000 de lei, apoi Siculeni și undeva pe locul 3 și 4 este Consiliul județean. Întotdeauna contează cum sunt gestionate resursele pentru că în fiecare an sunt venituri din taxe, în fiecare an sunt proiecte și dacă  pot fi folosite eficient, atunci, banii nu stau blocați. Din acest punct de vedere, au încheiat anul cu un excedent foarte mic, aproape că se poate spune că este un excedent contabil, la un buget de 100 000 000 de euro, 30 000 de euro nu este foarte semnificativ. De aceea, bugetul din acest an este puțin cam redus. Motivul pentru care bugetul din acest an este redus se explică că din anul 2017 Consiliul județean a reușit un nou start mai puternic în planificarea investițiilor, profesionalism în documentații adoptate de consiliu, a fost la un nivel mai ridicat, motiv pentru care nu există contracte anulate, lucrări neexecutate, ci sunt lucrări care sunt în derulare. În diverse domenii de dezvoltare s-a analizat aspecte tactice și strategice, mai ales faptul că prețurile materialelor au crescut de la sfârșitul anului trecut, iar prețurile la energie au crescut la începutul acestui an, astfel încât nu pot fi lăsate contractele care au fost încheiate la un preț favorabil, neexecutate. Nu este vorba de a înșela firmele de construcții, ci de a crește prețurile cu coeficienții prevăzuți de lege, dar și așa sunt mai favorabile decât dacă ar fi fost nou licitate, aproape la jumătate. Astfel, un kilometru de drum construit în baza vechiului contract este la jumătate din prețul unui kilometru de drum care ar fi construit în baza noului contract dacă acesta ar fi anulat și ar fi început un nou contract. Acesta este motivul pentru care a cerut aparatului propriu și din cauza care adoptarea bugetului a fost un pic întârziată, de gestiona în mod prioritar această problemă. Prioritar este ce este în execuție și conform graficului de execuție, poate fi terminat, facturat și plătit între 15 aprilie și 31 decembrie în acest an. Sunt mai multe sacrificii care trebuie făcute cu  această decizie, unul dintre ele este că noile colaborări, noile investiții sunt cu sume mici, iar celălalt este că nu au reușit acoperirea nevoilor în privința funcționării, nici pentru aparatul propriu,  pentru instituțiile subordonate și nici pentru asociațiile din care face parte Consiliul județean. Dar este încrezător că prin participarea UDMR la guvernare se poate schimba această situație. De asemenea celelalte două partide, liberalii și social-democrații, sunt de asemenea interesați de lansarea programului Anghel Saligny. Informații mai concrete vor fi în luna aprilie, iar în momentul în care se lansează programul Anghel Saligny, Consiliul Județean se află într-o poziție avantajoasă. Au documentații pregătite, pe care cei mai mulți nu (au, doar un formular, o fișă de proiect) au un inginer șef, au un contract de execuție și la momentul  începerii acestor lucrări pot să mute mai multe drumuri județene în lucrări  care pot fi plătite în cadrul programului Anghel Saligny. În ceea ce privește drumurile, a existat o consultare cu toate cele 3 echipe, (cu excepția celor din Ciuc) și atunci prioritatea este cerința pentru Anghel Saligny. Poate cel mai important drum din Odorheiu Secuiesc este tronsonul Odorheiu Secuiesc – Cristuru Secuiesc, al doilea este drumul 123. Lucrările merg bine, terasamentele, betonul, podurile care durează mult, a fost realizate anul trecut. Acum vine perioada în care majoritatea sumelor vor fi cheltuiți pe asfalt și beton. Iar cel de-al treilea drum a fost decis de echipa din zona Gheorgheni ca să fie drumul din Tulgheș.  În această ordine, are încredere  dacă se va reuși predarea-preluarea a celor 2 drumuri se vor elibera în acest an circa 16 milioane de lei care a fost repartizat. Din aceste 16 milioane de lei, pot să completeze începerea lucrărilor unde au fost planificate sume mici și să acopere cheltuielile care lipsesc. Deci, aproximativ în această schemă, să gândească la un buget de 500 de milioane de lei. 504 milioane de lei la partea de venituri și 532 de milioane de lei la partea de cheltuieli, iar diferența în minus de 32 de milioane de lei sunt banii de la guvern, bani europeni  care vin în cursul anului.  Acesta este primul buget care nu se referă la a pune sume mici peste tot și apoi se jonglează la mijlocul anului, pentru că s-a văzut că dacă se face în așa fel, toată lumea este mulțumită că este planificat în buget ca un angajament că vor fi bani și va ieși pe parcurs dacă vor fi fonduri, dar acum în schimb este vorba de sume concrete și reali. Fondurile concrete au 4 surse:

  • fondul de rezervă pentru inundații al guvernului( destinație precisă)
  • fonduri ale Uniunii Europene (destinație precisă)
  • venitul propriu al CJH
  • surplusul de 130 000 lei de anul trecut

Bugetul este administrat din aceste 4 surse, va fi un buget dificil, la care au lucrat foarte mulți oameni, este bazat pe strategii. Consilierii județeni nu au mai primit până acum rapoarte de specialitate ca și acum, de exemplu. Strategiile sunt luate pe rând, cheltuielile fiecăruia, fie că este vorba de structurile interne, fie de instituțiile subordonate, de cotizațiile pentru Asociații, trebuiau nominalizate implementarea diferitelor puncte programatice ale strategiei de dezvoltare și vor fi făcute plăți în funcție de acestea. Același lucru este valabil și pentru bugetul propriu al Consiliului Județean. În trecut, poate că a fost decizia corectă, sau nu a fost, toată lumea a avut resurse planificate, dacă le-a putut cheltui bine, dacă nu a reușit, ar fi putut fi lăsate în urmă și realocate pentru altceva, mai important,  mai urgent. Acum, fiecare coleg trebuia să noteze și să angajeze sumele care vor fi plătite pentru fiecare drum, fiecare clădire, fiecare dezvoltare. De asemenea, trebuiau să le scrie și instituțiile subordonate ce obiective vor atinge în fiecare lună și de câți bani au nevoie. Același lucru este valabil și pentru asociații. Se poate verifica lunar în acest an, acum sunt puncte de referință cu ce să compare, pentru că înainte era verificat doar atunci când erau obiective generale, era dificil calculat lunar atunci când deschideau credite sau erau plătite cotizații lunare, dar acum sunt indicatori, criterii de performanță  care pot fi urmărite lunar și probabil că va exista o economisire dacă cineva nu poate îndeplini criteriile de performanță. La instituțiile subordonate și ADI – uri, asociații, dacă nu pot să aducă finanțări externe, atunci resursele pe care le asigură consiliul județean  pentru activitățile lunare vor fi reduse. Este vorba despre un buget construit în jurul acestei logici. Sunt și câteva amendamente de fond va vorbi și despre aceste propuneri .

Domnul consilier județean Györgyi Attila: acum 3 săptămâni fracțiunea AMT a avut o întâlnire cu dl. președinte, domnii vicepreședinții și au înmânat o listă de amendamente în legătură cu bugetul. Au trimis această listă în scris la Consiliul județean, și au așteptat  un răspuns în scris, ceea ce nu s-a întâmplat, dar nu aceasta este cea mai mare problemă, ci faptul că nici una dintre propunerile dânșiilor enumerate acolo nu este inclusă în acest buget. Prin urmare, membrii partidului nu pot accepta așa bugetul. Nu vor vota împotrivă, dar se vor abține la anumite articole și la întregul hotărârii.

Domnul președinte Borboly Csaba solicită să fie adus adresa respectivă

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér salută pe toată lumea. Domnul președinte, în introducere a punctat prioritățile care le-au decis în perioada trecută în privința drumurilor și au fost discuții și la Gheorgheni, stabilindu-se priorități în legătură cu programul Anghel Saligny. În cadrul UDMR-ului regional Gheorgheni s-a luat decizia că drumul din Tulgheș este o prioritate, cu atât mai mult doresc să conecteze locuitorii din Tulgheș în circuitul care îi apropie de reședința de județ. S-a luat decizia ținând cont că locuitorii din Tulgheș sunt cei care nu merg pe drumuri asfaltate, spre deosebire de locuitorii din Ditrău, de aceea s-a decis să înceapă construcția de acolo, pentru ca și locuitorii din Tulgheș să meargă la serviciu și la școală pe drumuri asfaltate. Dar, în același timp, bineînțeles  consideră importantă și au votat-o în consiliul județean și au trimis cerere pentru tronsonul Remetea – granița județului Mureș și tronsonul între localitățile Jolotca – Borsec. Speră de asemenea, ca mai multe fonduri de la Anghel Saligny să poată fi alocate pentru aceste proiecte, astfel încât să poată fi continuate aceste proiecte și, de aceea, a precizat în cadrul fracțiunii,  că fondurile deblocate în momentul în care vor sosi fondurile de la Anghel Saligny vor fi alocate, în mod firesc pentru alte proiecte, cum ar fi trotuarul de la Suseni sau alte proiecte care sunt importante pentru zona Gheorgheni și care nu au putut fi realizate în acest moment, dar speră că, așa cum s-a spus, știe că vor exista progrese în luna aprilie și apoi vor putea să revină la buget pentru modifica, așa că, cu această completare,  dânsul crede că bugetul este un buget foarte complex și că merită să fie susținut.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva are intervenții, observații ?

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond –  Consiliul județean aparatul propriu a încărcat proiecte și lucrări la drumuri în valoare de 850 de milioane de lei. Este clar că nu se poate aștepta ca toate cele 850 de milioane de lei să fie finanțate de Guvernul României prin programul Anghel Saligny. Cu toate acestea, s-a stabilit că vor fi alese 3 drumuri din fiecare regiune cu prioritate 1-2-3 și apoi celelalte. Speră că tronsonul de drum 137 care leagă Odorheiu Secuiesc de Cristuru Secuiesc, care este unul dintre cele mai aglomerate drumuri din Odorheiu Secuiesc, poate fi inclus, în ciuda faptului că valoarea sa este mai mare decât cea pe care ar avea-o implicit întregul județ, dar speră că vor ține cont și de faptul că județul Harghita nu și-a putut lua partea din PNDL2. A fost un județ care a semnat un contract în valoare de 350 de milioane de lei în PNDL2. El și colegii lui tocmai au încărcat documentațiile și programul Anghel Saligny cere să fie stabilite și prioritățile, așa că au trebuit să scrie prioritățile, așa că au scris cele pe care le-au primit și apoi s-au uitat la cele în care valoarea rămasă pe  este mai mare și le-au pus în față. Pentru că în programul Anghel Saligny se preia o lucrare în curs de execuție, sau o finanțează din momentul în care au semnat contractul cu unitatea administrativ teritorială. Deci nu va rambursa facturile plătite anterior și au încercat să țină cont de acest lucru, analizând care sunt planurile de lucrări pentru drumuri și documentațiile pregătite care sunt importante și la care ar putea atrase mai mulți bani de la guvern în perioada următoare.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva are intervenții, observații ?

Domnul președinte Borboly Csaba adresează întrebarea fracțiunii AMT dacă au depus amendament cu propunerile. Spune că există o regulă  la o ședință a consiliului la adoptarea bugetului. Proiectul de buget a fost trimis la timp și așa cum a depus dl. consilier județean Kolumbán Dávid, pentru drumul din Goagiu (amendamentul de fond fiind trimis pe aplicația whats`app). Întreabă dacă există un astfel de amendament din partea grupului AMT ?

Domnul președinte Borboly Csaba dacă nu este atunci este foarte greu de discutat cum să fie

Domnul consilier județean Lőrincz Árpád István: din punct de vedere procedural s-a vorbit despre ce trebuie făcut dacă fracțiunea are astfel de propuneri și cereri pentru proiectul de hotărâre privind buget, dar nu a fost specificat în mod expres și poate că este vorba și de ignoranța dânșilor, dar nu au știut ce trebuie să facă de fapt, din punct de vedere procedural, să depună amendament de fond. În acea discuție s-a menționat ce trebuie să facă colegii și dânsul pentru a merge mai departe cu anumite proiecte sau solicitări. În ceea ce-l privește, a făcut acest lucru  și  menționează un caz, la care a primit răspuns parțial în introducere, cazul Școlii Populare – unde problema a fost salariile profesorilor și în consultare cu directorul școlii, a fost depus o cerere în acest sens și în ciuda acestui lucru, ceea ce au cerut ca schimbare nu s-a întâmplat. Data viitoare vor ști cum trebuie să procedeze.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că sunt formalități,  un set de reguli privind modul în care se pot face amendamente de fond la un proiect de hotărâre al consiliului. Problema este mai degrabă faptul că se spune în general că totul este rău, dar nu sunt luate măsurile în consecință. Așadar, dacă ar fi existat un amendament de fond care este respins de majoritate, atunci sunt îndreptățiți să nu susțină bugetul,  dar doar așa în termeni generali că nu susțin bugetul pentru că este rău, îi afectează pe el și instituția, deoarece nu le-au dat șansa de a avea o dezbatere semnificativă cu privire la una sau alta dintre propuneri. Spune că dacă se uită la lista care a fost trimisă Consiliului județean, ar putea să-și reconsidere decizia de a nu-l susține, deoarece s-ar putea să fie inclusă în buget, dar nu au descoperit. Luate pe rând :

  1. Trotuarul din Cristuru Secuiesc, str. Budai Nagy Antal – pentru a lua o decizie privind un trotuar primarul trebuie să solicite cu hotărâre de consiliu și cu documentația. Întreabă dacă a solicitat primarul din Cristuru Secuiesc cu documente? Probabil nu a fost trimis deoarece cele trimise de localitățile Suseni, Lăzarea sunt puse pe Ordinea de zi
  2. Asfaltarea străzii Korda Berek 500m²
  3. Rețeaua de apă Suseni – Valea Strâmbă
  4. Grădinița Lăzarea

Sunt 3 propuneri care se referă redistribuirea a cotei de 6% către unitățile administrativ teritoriale. Cota de 6% nu face parte din votarea bugetului Consiliului Județean Harghita. Cele 3 propuneri trebuie discutate separat pentru că nu aparțin de proiectul hotărârii de buget. Următorul care a fost trecut pe listă – Rețeaua și stația de epurare a apelor uzate din Băile Homorod – acest subiect face parte din documentația privind bugetul, dar pentru a finaliza proiectul, primarul din Căpâlnița trebuie să găsească o nouă locație și să asigure energia electrică pentru a-l muta din locul unde este acum conform proiectului.  Așa că nu se pot aloca mai mulți bani acum dacă nu se știe unde va fi. Aceste două puncte sunt în buget și este încrezător că se poate găsi o locație bună. Până când nu se stabilește locația, nu se poate planifica o sumă pentru construcție. Întreabă care din propunerile aflate pe listă nu sunt în regulă?

Domnul consilier județean Lőrincz Árpád István: în cazul rețelei de canalizare și stației de epurare Băile Homorod, este adevărat că stația de epurare este inclusă  în partea de angajament la bugetul local și este alocat 1000 de lei. Nu este inclusă tema rețelei de canalizare. La a doua parte a solicitării dânșiilor, dacă se uită dl. președinte, mai sunt câteva aspecte care ar putea viza bugetul, se referă la ultimul punct, care este problema Școlii Populare. A primit un răspuns parțial că  instituțiile subordonate nu au primit ceea ce au solicitat, ar fi fost bine să știe din timp care era motivul.

Domnul președinte Borboly Csaba:  atunci una este cazul Școlii Populare de Artă și cealaltă imobilele Direcției pentru Protecția Copilului.  Întreabă dacă aduc aminte că a cerut să se consulte cu Direcția pentru Protecția Copilului, dacă au nevoie de imobil. Dacă nu atunci mai sunt încă două condiții – cineva trebuie să-l solicite  – și  întreabă din nou dacă orașul Cristuru Secuiesc a solicitat imobilul? Dl. director Elekes Zoltán nu trebuie să dea răspuns pentru că probabil nu există nici o cerere. Tema era că Primăria Cristuru Secuiesc va prelua proprietatea care nu este folosită Direcția pentru Protecția Copilului. La celălalt punct Școala populară de Artă Vámszer Géza așa a înțeles – era vorba ca vor fi mărite sumele/tariful orar. Întreabă pe dl. Director Bicăjanu Vasile ce s-a întâmplat?

Domnul director general Bicăjanu Vasile menționează că Școala Populară de Artă are bani suficienți pentru funcționare și pentru programe, are 96% pentru funcționare. Sunt subunități care au 91%, 81%.

Domnul președinte Borboly Csaba sună pe directorul Școlii Populare de Artă despre majorarea salariului(tarif orar), domnul director răspunde că s-a convenit să fie aplicat începând cu luna octombrie. Era programat în buget la începerea anului școlar primul semestru.  Ar fi fost dificil  ca un semestru în aceeași an școlar cadrele să-l primească într-un fel după acea al doilea semestru cu tariful majorat.

Domnul președinte Borboly Csaba îndeamnă pe colegi să susțină acest buget, deoarece au încercat cu adevărat să țină cont de propuneri solicitări.

Amendament de fond nr. 76194/2022 asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Domnul președinte Borboly Csaba este vorba despre drumul DJ136 indicat de domnul consilier Kolumbán Dávid, este ieșirea din Cristuru Secuiesc, unde drumul s-a alunecat și ar trebui începute proiectările.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului de fond nr. 76194/2022  asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul consilier județean Györgyi Attila arată că au primit răspunsuri la propunerile grupului, care ar fi putut fi prezentate în scris, așa cum se așteptau, acum consideră că nu corespunde realității afirmația conform căreia lista de propuneri a fracțiunii nu se regăsește deloc în  proiectul bugetului și o vor susține, dar susțin deasemenea că dacă au depus în scris,  așteaptă răspuns în scris, conform legii.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă Cancelaria dacă a fost întocmită minuta întâlnirii și dacă da de ce nu a fost trimis la colegi – cere scuze pentru acest inconvenient și mulțumește pentru atitudinea constructivă.

Amendamentul de fond nr. 76357/2022 asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului de fond nr. 76357/2022 asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba adresează rugămintea să fie folosite cu adevărat posibilitățile de a discuta prin platforma online ”zoom”, că se poate comunica mult mai ușor decât să se adune cu prezență fizică la o locație din mai multe părți ale județului. Se adresează și către Secretarul general al județului pentru a crea posibilitatea de a face ședințe hibride. Dacă nu este posibil conform legislației actuale, atunci să pregătească propuneri de modificarea legislației cu privire la acest aspect, astfel încât să fie ședințele consiliului un pic mai ușoare de organizat și cu contact direct. În momentul de față sunt 2 posibilități – fie prin platforma ”zoom”, fie cu prezență fizică – dar o combinație între cele două ar trebui să fie posibilă.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 13 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului  de proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023 – 2025;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2022

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond prezintă că sunt 8 programe multianuale pentru asociații civice, cluburi sportive, pompieri voluntari. În acest an, depunerea proiectelor va fi din nou online. Au încercat să crească suma cadru pentru 1-2 programe, cum ar fi cel pentru tineri. Având în vedere că Uniunea Europeană a consacrat anul 2022 ca fiind Anul Tineretului, este una dintre acțiunile Uniunii Europene pe care consideră că trebuie urmată, așa că au mărit suma pentru Programe de Tineret la 500.000 de lei și programul pentru turism, iar cele care nu au fost solicitate în anii anteriori au fost scoase sau introduse (de exemplu, la programul de turism, pentru că  acest an echipa Visit Harghita a dedicat anul 2022  Gastronomiei în domeniul turismului în județul Harghita. Prin urmare, a fost inclusă în cererea de propuneri ca o activitate sprijinită și finanțată.__________________.La programul de pompieri voluntari au introdus un criteriu important în procesul de evaluare, și anume faptul că comisia care evaluează asociația de pompieri voluntari care solicită finanțarea se vor uita  la câte localități deservește. Domnul consilier Sinka Arnold a avut o sugestie foarte bună. Există o asociație civică care se ocupă de întreținerea caselor de peisaj și dl. Sinka Arnold a luat inițiativa de a-i sprijini. Și-a imaginat că ar putea fi făcut prin intermediul Centrului de Resurse, iar apoi au analizat unde ar putea fi inclus și astfel au pus o astfel de activitate la programul cultural, ceea ce nu rezolvă totul, dar cel puțin deschide o oportunitate ca, dacă aceste asociații civice spun că au nevoie de ajutor financiar pentru a organiza programe în casele de peisaj, atunci există o posibilitate de a solicita sprijin de la Consiliul județean. De asemenea, ar dori să atragă atenția colegilor că, hotărârile vor fi adoptate astăzi, nu poate preciza un termen limită pentru depunerea cererilor de proiecte, deoarece acestea trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial – pot cumpăra anunțul în Monitorul Oficial după ce hotărârea a fost adoptată și apoi  30 de zile calculate de la data publicării în Monitorul Oficial.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la  vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la  vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și a costumelor tradiționale” pe anul 2022 în județul Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la  vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și a costumelor tradiționale” pe anul 2022 în județul Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la  vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita” pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2022, al Consiliului Judeţean Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la  vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor din judeţul Harghita” pe anul 2022, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiect de hotărâre privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2022, al Consiliului Judeţean Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea ,,Programului anual de finanţare a activităţilor de tineret din judeţul Harghita”, pe anul 2022, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita” pe anul 2022, al Consiliului Judeţean Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de sprijinire a sportului din judeţul Harghita” pe anul 2022, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita” pe anul 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism din judeţul Harghita” pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării Programului privind creșterea eficienței în administrația publică la Consiliul Județean Harghita pentru anul 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului privind creșterea eficienței în administrația publică la Consiliul Județean Harghita pentru anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene, Adunarea Regiunilor Europene și ALDA” pe anii 2022-2024

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene, Adunarea Regiunilor Europene și ALDA” pe anii 2022-2024

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anii 2022-2024

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anii 2022-2024

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării multianuale a  programului ”Dezvoltarea relațiilor publice ale Consiliului Județean Harghita” și aprobarea cheltuielilor legate de acest program

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării multianuale a  programului ”Dezvoltarea relațiilor publice ale Consiliului Județean Harghita” și aprobarea cheltuielilor legate de acest program

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării multianuale a programului „Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe perioada 2022–2024

Domnul președinte Borboly Csaba roagă membrii organului deliberativ dacă văd un exemplu remarcabil, dacă văd o situație sau un eveniment sau o organizație care merită atenția județului să facă o propunere. Fiecare consilier poate sugera – orice premiu, este rugat să prezinte printr-o jumătate de pagină de justificare, să sugereze o locație sau un eveniment, astfel încât scopul premiilor să fie acela de a prezenta exemplele foarte bune și realizările remarcabile din județ.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării multianuale a programului „Acordarea distincțiilor de excelență pentru dezvoltarea și promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe perioada 2022–2024

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului „Academia”, al Consiliului Judeţean Harghita pe anii 2022-2024

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului „Academia”, al Consiliului Judeţean Harghita pe anii 2022-2024

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre  privind aprobarea derulării Programului promovarea valorilor familiale şi culturale pe anii 2022-2024

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea derulării Programului promovarea valorilor familiale şi culturale pe anii 2022-2024

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre  privind aprobarea derulării Programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anii 2022-2024

 Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea derulării Programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anii 2022-2024

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Domnul director general Elekes Zoltán menționează că sunt 5 programe care continuă și cu care organizațiile s-au obișnuit în ultimii 10 ani, nu există schimbări majore pentru că, în general, se derulează cu succes, în special programul pentru persoanele în vârstă, dar și programul de protecție a copilului, programul pentru persoanele cu handicap. Rețeaua de îngrijiri la domiciliu a cerut o suplimentare a finanțării programului anul trecut, deoarece au avut mult mai mult de lucru din cauza epidemiei și suma a rămas și în acest an, iar programul de asistență comunitară va continua, care este, de asemenea solicitat.

Proiectul de hotărâre  privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul Harghita,  în anul 2022

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul Harghita,  în anul 2022

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Proiectului de hotărâre  privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2022, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2022, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Proiectul de hotărâre  privind aprobarea derulării Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2022, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea derulării Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2022, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Proiectul de hotărâre  privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap în anul 2022 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre  privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap în anul 2022 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe anul 2022

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 40/2018 privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita în cadrul Programului Operațional Regional 2014- 2020, la reabilitarea termică al apartamentului cu destinație de locuință de serviciu pentru medici, situat în municipiul Miercurea – Ciuc, B-dul Frăției nr. 13 sc. A ap. 20, județul Harghita, aflat în proprietatea publică al Județului Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 40/2018 privind aprobarea participării Consiliului Județean Harghita în cadrul Programului Operațional Regional 2014- 2020, la reabilitarea termică al apartamentului cu destinație de locuință de serviciu pentru medici, situat în municipiul Miercurea – Ciuc, B-dul Frăției nr. 13 sc. A ap. 20, județul Harghita, aflat în proprietatea publică al Județului Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării procesului de bugetare participativă la nivelul Consiliului Județean Harghita și a regulamentului privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă pe anii 2022 – 2026

Domnul președinte Borboly Csaba anunță un buget participativ, se încearcă de câțiva ani de zile să se lanseze acest lucru, a fost foarte important să vadă experiența altor orașe, alte județe. Se anunță un buget participativ de 1.000.000 de lei, ceea ce înseamnă că oricine poate veni cu o idee bună, orice grup comunitar, nu trebuie să fie înregistrat, nu trebuie să fie o firmă, nu trebuie să fie un primar, preot și  în acest cadru se va încerca să implementeze dezvoltarea planificată în colaborare comunitară. Un buget de 1 000 000 lei va fi anunțat în acest scop

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării procesului de bugetare participativă la nivelul Consiliului Județean Harghita și a regulamentului privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă pe anii 2022 – 2026

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind transmiterea unor bunuri aflate în domeniul privat al județului Harghita, în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita cu scopul gestionării acestora respectiv modificarea și completarea unor contracte de dare în folosința gratuită

Domnul consilier județean Lőincz Árpád István are o cerere  în legătură cu Sistemul de management integrat al deșeurilor, dacă managerul ar putea să  ofere o evaluare generală a situației la punctul Diverse

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde că va fi un punct pe ordinea de zi unde va vorbi  dl. manager public

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind transmiterea unor bunuri aflate în domeniul privat al județului Harghita, în folosință gratuită pentru A.D.I. ”S.M.I.D.” Harghita cu scopul gestionării acestora respectiv modificarea și completarea unor contracte de dare în folosința gratuită

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții aferente obiectivului de investiţii ,,Reabilitare DJ 128”

Domnul președinte Borboly Csaba are o satisfacție pentru că este una dintre porțiunile sale preferate de drum. Când a devenit președinte, porțiunea Borsec Jolotca – cu mare dificultate au reușit să finalizeze porțiuni din ea în ambele sensuri, dar nu s-a făcut o reabilitare completă. Acum au reușit să pregătească o documentație care acoperă toți cei 20,82 km, care a fost divizat în trei părți. Partea 1- de la Borsec până la intrarea în Jolotca, partea 2- intrarea în Jolotca, partea dinspre Borsec până unde este asfaltată, partea 3- partea ce este asfaltat până la șosea. Acum când investiția din localitatea Borsec este finalizat, este probabil unul dintre cele mai importante tronsoane de drum din județ, dacă va fi construit. Se așteaptă  finanțarea din programul Anghel Saligny, iar aici este un avantaj, pentru că acum se votează documentația,  iar până în aprilie, dacă se ajunge acolo, ar putea fi lansată și achiziția publică, dacă există semne încurajatoare. În mod ideal, este posibil ca anul acesta să înceapă  o activitate pe acest tronson de drum, dacă este inclus în programul Anghel Saligny. Este un drum de mare valoare, cu un cost total de 121 de milioane de lei, inclusiv TVA, dar dacă  finanțarea prin Anghel Saligny este calculat pe 5 ani, există șansa ca aici să se facă lucrări semnificative.  Dacă cineva a fost acolo știe că este un drum forestier impracticabil.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții aferente obiectivului de investiţii ,,Reabilitare DJ 128”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, în calitate de partener la derularea în cadrul Programului Erasmus+, a  proiectului ,, Digi-Activeing – Digital Technologies for Active Ageing of Elderly People in Rural Areas” – „Tehnologii digitale pentru îmbătrânirea activă a persoanelor în vârstă din mediul rural”

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, în calitate de partener la derularea în cadrul Programului Erasmus+, a  proiectului ,, Digi-Activeing – Digital Technologies for Active Ageing of Elderly People in Rural Areas” – „Tehnologii digitale pentru îmbătrânirea activă a persoanelor în vârstă din mediul rural”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 71/2000 privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita la Asociația  Microregională ‚‚Regiovest Szent Laszló’’

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 71/2000 privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Harghita la Asociația  Microregională ‚‚Regiovest Szent Laszló’’

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltarea Intercomunitară – Zona Odorheiu Secuiesc – Székelyudvarhely Térségének Közösségi Fejlesztési Társulása

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltarea Intercomunitară – Zona Odorheiu Secuiesc – Székelyudvarhely Térségének Közösségi Fejlesztési Társulása

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind numirea domnului Szentes Antal în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita

 

Domnul consilier județean Szentes Antal salută pe toată lumea – Casa de Asigurări de Sănătate al județului Harghita are un Consiliu de Administrație format din 11 membri, dintre care unul este reprezentantul Consiliului județean și urmează să fie numit prin hotărâre al Consiliului județean Harghita pentru un mandat de 4 ani. Dânsul ocupă această funcție din anul 2010. Există un regulament intern, există o competență care nu este foarte mare, se ține o ședință în fiecare lună în care se discută diferite teme interne și la care dânsul participă întotdeauna. De asemenea, le-a spus colegilor din fracțiunea UDMR că dacă, potrivit formulei de repartizare a acestor funcții în județ, aceasta ar trebui ocupată de un consilier UDMR și le-a oferit colegilor că dacă cineva consideră că ar vrea să preia funcția și să o continue sau să o ducă mai departe, nu va insista iar dacă colegii consideră că îi dau în continuare încredere, le va mulțumi pentru încredere și va continua activitatea. Iată de ce numele său este inclus în hotărârea de astăzi, fracțiunea UDMR a fost de acord ca el să continue această activitate și îi mulțumește pentru încredere și sprijin. Dacă cineva are probleme cu privire la casa de asigurări și dacă îl poate ajuta în limitele legii, sunt întotdeauna bineveniți.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind numirea domnului Szentes Antal în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu a votat

Vot secret privind numirea domnului Szentes Antal în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu

Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii  U.A.T. Județul Harghita prin Consiliului Județean Harghita cu U.A.T Comuna Lupeni prin Consiliul Local al comunei Lupeni în vederea realizării în comun a investiției „Modernizarea drumului județean 134C din comuna Lupeni, județul Harghita”

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea asocierii  U.A.T. Județul Harghita prin Consiliului Județean Harghita cu U.A.T Comuna Lupeni prin Consiliul Local al comunei Lupeni în vederea realizării în comun a investiției „Modernizarea drumului județean 134C din comuna Lupeni, județul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. ____/_______privind aprobarea Contractului model-cadru- care va  fi  încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ – teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale  care  participă la finanţarea  costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ – teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. ____/_______privind aprobarea Contractului model-cadru- care va  fi  încheiată între Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ – teritoriale din judeţul Harghita prin consiliile locale  care  participă la finanţarea  costului anual pentru un copil/tânăr instituţionalizat sau aflat la asistent maternal profesionist, care provine din unitatea administrativ – teritorială respectivă şi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul privat al Județului Harghita al terenului intravilan cu suprafața de 770 mp., situat în comuna Porumbeni – satul Porumbenii Mari, înscris în CF nr. 51460 prin modificarea și completarea Inventarului actualizat al bunurilor imobile care aparţin domeniului privat al judeţului Harghita respectiv transmiterii acestuia în administrarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea includerii în domeniul privat al Județului Harghita al terenului intravilan cu suprafața de 770 mp., situat în comuna Porumbeni – satul Porumbenii Mari, înscris în CF nr. 51460 prin modificarea și completarea Inventarului actualizat al bunurilor imobile care aparţin domeniului privat al judeţului Harghita respectiv transmiterii acestuia în administrarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării reţelei şcolare de învăţământ special din judeţul Harghita, pentru anul şcolar 2022-2023

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea organizării reţelei şcolare de învăţământ special din judeţul Harghita, pentru anul şcolar 2022-2023

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului EDU2030 Youth in Transition din cadrul Programului Erasmus+

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului EDU2030 Youth in Transition din cadrul Programului Erasmus+

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  Studiului de fezabilitate  actualizat, aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont la Băile Tușnad”

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea  Studiului de fezabilitate  actualizat, aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont la Băile Tușnad”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  Studiului de fezabilitate  actualizat, aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont la Borsec”

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea  Studiului de fezabilitate  actualizat, aferent obiectivului de investiţii ,,Construirea unei baze Salvamont la Borsec”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  Documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile Salvamont din Harghita Mădăraș, Harghita Băi, Lacu Roșu și Toplița.

Domnul președinte Borboly Csaba ar dori să solicite izolarea termică a celorlalte baze de salvare montană în cadrul proiectului de eficiență energetică pentru a face ca cele 4 baze de salvare montană Harghita Mădăraș, Harghita Băi, Lacu Roșu și Toplița să fie mai eficiente din punct de vedere al costurilor – documentație finalizată.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea  Documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile Salvamont din Harghita Mădăraș, Harghita Băi, Lacu Roșu și Toplița.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 508/2021 privind aprobarea Caietului de sarcini aferent contractului de concesiune „Delegarea prin concesiune a gestiunii activității de operare a depozitului de deșeuri și a instalațiilor de tratare a deșeurilor – inclusiv stația de sortare de la Sânsimion – din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea, județul Harghita”

Domnul manager public Incze Csongor salută pe toată lumea – menționează că au trecut 1 an și 6 zile de când a fost numit manager public al Consiliului Județean Harghita și a primit sarcina de a lansa acest sistem integrat de management al deșeurilor. Motivul pentru care au revenit cu această hotărâre este că documentația a fost depus la Serviciul de achiziții publice în ianuarie, iar colegii au lucrat mult în ultima perioadă pentru a-l încărca în sistemul electronic de licitații.  Colegii au trebuit să încarce mai mult de 1Gb de date și, în timp ce lucrau la aceste încărcări, au decis că vor mai face câteva modificări la hotărâre. Printre altele, există o modificare care, anterior, a specificat anii, mai exact, în care viitoarea companie câștigătoare va trebui să atingă în acei ani un anumit procent din așa-numitul obiectiv de deșeuri colectate selectiv și nu se știe cât de mult va dura procedura de achiziție publică, poate, dacă există contestații, chiar și pe mai mulți ani, atunci nu ar trebui să fie definite ca anul 2022, 2023, ci ar trebui să se spună primul an, al doilea an, al treilea an, al patrulea an, al cincilea an de la pornire. De asemenea, printre altele, a fost o greșeală la Codul fiscal, atunci când au trecut în modelul de contract, au făcut astfel modificările necesare. Colegii de la achiziții publice au precizat că acum sunt la finalul încărcării documentelor și această hotărâre va fi încărcată în sistem, atunci toată documentația este trimisă la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, o analizează și dacă nu găsesc nimic de obiectat, ei apasă pe butonul de start pentru licitație. Crede că în 1-2 săptămâni licitația ar putea chiar să fie lansată dacă Autoritatea pentru Achiziții Publice nu găsește nimic de obiectat. În paralel, au făcut progrese și în ceea ce privește pregătirea Caietului de sarcini privind colectarea deșeurilor. Cu toate acestea, mai este mult de lucru și aici ar dori să-i mulțumească d-lui senator Antal Lóránt pentru ajutorul acordat, pentru că în această dimineață a spus că a reușit să discute cu președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Serviciilor Publice (ANRSC) ca să aibă o întâlnire personală cu el și cu colegi cu privire la prețurile propuse, astfel încât să poată aproba și să prezinte aceste calcule de preț, astfel când va trebui să le aprobe să nu existe probleme. Doresc să prevină ca firma câștigătoare să se confrunte cu problema de a nu putea aproba prețurile. În continuare o să facă o vizită la fiecare administrație locală pentru a le informa în detaliu, cum preconizează că va funcționa acest sistem și ce va însemna pentru localitate, locuitori și pentru județ și pentru Asociație, așa că vor căuta primarii în următoarele săptămâni, vor avea întâlniri și îi vor ruga să aprobe printr-o hotărâre de consiliu Caietul de sarcini care va fi trimisă, pentru că în ceea ce privește vor putea să pornească licitația doar dacă toate cele 67 de comune din județ și consiliul județean aprobă Caietul de sarcini prin hotărâre de consiliu. Toate modelele vor fi transmise primăriilor, documentele pentru pregătirea hotărârii de consiliu. Așadar, imediat ce aceste hotărâri vor fi adoptate, vor trimite caietul de sarcini  la ANAP pentru analiză și apoi vor porni procedura de achiziția  publică pentru colectare și transport deșeuri.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 508/2021 privind aprobarea Caietului de sarcini aferent contractului de concesiune „Delegarea prin concesiune a gestiunii activității de operare a depozitului de deșeuri și a instalațiilor de tratare a deșeurilor – inclusiv stația de sortare de la Sânsimion – din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea, județul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 455/2021 privind Normele specifice referitoare la desfăşurarea activităţii unității de achiziții centralizate

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond prezentul proiect modifică o hotărâre anterioară. Se modifică ce achiziții publice se vor face în perioada următoare și include și achiziția de energie electrică și gaze naturale pentru instituții. Anul trecut au fost foarte mândri că 3 instituții din țară au fost selectate pentru a-și duce sistemul de achiziții publice la un nivel superior cu ajutorul autorității centrale de achiziții. Aceste 3 sunt orașul Timișoara, administrația județeană Sibiu și administrația județeană Harghita. Acest fapt va oferi administrațiilor publice locale posibilitatea de a transfera gestionarea achizițiilor publice către administrația județeană. Sunt foarte mulțumiți de activitatea doamnnei șef serviciu Groza Noémi și colegilor ei care desfășoară procedurile de achiziții publice și care sunt mereu atenți la legalitate, la transparență. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că Consiliul județean Harghita are un număr foarte mare de proceduri de achiziții publice într-un an, colegii acordă asistență pro bono și primăriilor locale. Sunt foarte multe primării locale care sunt abordate pentru derularea unor licitații, și nu numai primăriile mici, ci și mai mari de exemplu  Odorheiu Secuiesc. Deci va fi un lucru bun, este convins că poate să ofere un ajutor real doar acolo unde sunt comune mai mici, cu aparat de specialitate mai mic, cu mai puține cunoștințe-informații.

Domnul președinte Borboly Csaba exprimă că este sigur că se poate economisi o mulțime de bani pe gaz și electricitate dacă pot cumpăra deodată o cantitate mai mare.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 455/2021 privind Normele specifice referitoare la desfăşurarea activităţii unității de achiziții centralizate

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 10 ianuarie 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 10 ianuarie 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 ianuarie 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 ianuarie 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr.1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr.304/2018 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și/sau de la bugetul local

Domnul consilier județean Lőrincz Árpád István: întreabă dacă această hotărâre, care acum ar trebui să fie modificată și a fost aprobată în anul 2018, dacă își aduce aminte bine, pentru că nu a fost acolo, dar s-a interesat după aceea și că acest credit de 50 000 000 lei era pentru tronsonul de drum de la limita județului Covasna până la localitatea Oțeni.

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde că și pentru acel drum

 

Domnul consilier județean Lőrincz Árpád István există o listă lungă care ar trebui finanțate din această sumă, întrebarea este care este motivul pentru care s-au făcut modificări?

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde că ar fi fost suficient să se adopte o dată o hotărâre și apoi să solicite credit, au considerat că vor utiliza linia de credit la fiecare factură emisă iar din acel moment ceasul începe să ticăie de îndată ce banii sunt scoși de la bancă. Lucrările au fost începute și astfel pot continua lucrările până când se obțin noi finanțări. Au crescut numărul de lucrărilor-investiților și astfel au construit deja tronsonul de drum Ditrău-Tulgheș, drumul din Șiclod, sau construcția drumului din Inlăceni. Au reușit să atragă fonduri din mai multe locuri, astfel încât au reușit continuarea lucrărilor la un preț bun. Va fi calculat suma și cu dobândă, dar există  o economie uriașă la cât ar costa în momentul de față un tronson de 1 km din drumul Ditrău-Tulgheș și cât a costat conform contractului semnat acum 3 ani.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr.1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr.304/2018 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și/sau de la bugetul local

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Frumoasa a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Frumoasa a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Dănești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Dănești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Cârța a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Cârța a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Proiectul de hotărâre privind repartizarea Comunei Tomești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Tomești a unei sume din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2022

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații, intervenții la punctul Diverse?

Domnul consilier județean Csillag Péter felicită colegii, consideră că toți muncesc pentru județul Harghita indiferent de apartenența la un partid sau altul și a fost o ședință de consiliu foarte frumoasă, nu a mai văzut așa în ultimii 14 ani. Ridică problemă pentru ceangăi, mulți oameni sună la telefon că au reușit ca secui să poată aleagă la etnie maghiară, iar ceangăi nu, la recensământ. Ar dori un ajutor pentru a le oferi o pregătire informare, astfel încât să nu se simtă supărați și inferiori pentru că ei spun că vorbesc maghiara și din păcate, există aproximativ 30 000 de persoane(ceangăi) în țară și se consideră maghiari și ar fi fost bine dacă ar fi spus că ceangăi ar putea alege la recensământ ca etnie maghiara, deoarece există minorități precum rutenii sau lipovenii care sunt ruși, dar sunt prezenți  ca etnie separată. Chiar și ceangăi din Moldova Bacău au reproșat (”noi vorbim maghiară”). În urmă cu 40 ani era o școală pedagogică maghiară în Bacău, i-au dat o fotografie ca să i-o dea D-lui președinte, fotografia fiind realizată la întâlnirea de 20 de ani de la înființarea Școlii pedagogice maghiare. Ar fi fost bine dacă era o pregătire pentru recensământ, dar nu a fost, nici în ziar, nici pentru primari. Cealaltă problemă pe care a auzit-o în ziare și de la oameni este problema spitalului, de care este vinovat Consiliul Județean. În ultimii 8 ani a fost în comisia economică și ei au fost atenți tot timpul la spital, au alocat bani, au avut ajutor pentru întreținere, deci dacă materialul nu a fost bun, nu e vina d-lui președinte sau a Consiliului Județean, trebuie să-și găsească cauza, pentru că nu au spus că trebuie să cumpere materiale mai ieftin pentru că e foarte scump.

Domnul consilier județean György Botond în ședința din 24 septembrie s-a hotărât ca unele primării sau pompieri de pe lângă drumul județean vor primi dotări. În acest caz este vorba despre localitatea Joseni, că va primi în valoare de 15 900 lei și nu au primit nici o informare în acest sens și nici dotările, întreabă dacă se știe ceva despre acest caz?

Domnul președinte Borboly Csaba:  da, s-a decis pe 24 septembrie și a indicat atunci că solicită ajutorul tuturor pentru că apoi consiliile locale unde există un drum județean trebuiau să decidă să asocieze cu consiliul județean. Din păcate până la sfârșitul lunii noiembrie toți cei care erau pe listă ar fi trebuit să ia o decizie, iar unele consilii au adoptat hotărârea în ultimele zile din luna noiembrie, apoi a fost posibil semnarea contractului, după aceea au început achizițiile, astfel încât mai mult de jumătate din echipamentele au fost achiziționate, după aceea s-au mai alocat sume și vor fi finalizate. O parte este achiziționat, dar au vorbit cu colegii să nu fie distribuit o parte.

Domnul consilier județean Sinka Arnold la ședința ordinară a consiliului din luna decembrie, a sesizat dl. președinte și instituția că noii colegi consilieri județeni nu au primit încă legitimații de consilier județean și cartele de parcare pentru accesul în zona consiliului județean și ar dori să întrebe în ce stadiu se află, când se pot aștepta să fie gata. Cealaltă întrebare se referă la dispozitive electronice (laptop sau alt dispozitiv inteligent) care au fost votate anul trecut, au fost incluse în buget pentru consilieri județeni. Când se pot aștepta să le primească, există vreo promisiune?

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde că vor reveni asupra acestui subiect, a vrut să spună că a fost retras de pe ordinea de zi dar nu-și amintește motivul. Acum, bugetul este un pic cam redus, dar promite să revină cu o informare despre motivul pentru care nu. Își amintește,  a fost cumpărat și dat DSP-ului, ci se află acolo în gestionare din cauza pandemiei. La celălalt subiect roagă să răspundă doamna Secretar general al județului.

Doamna Secretar general al județului Balogh Krisztina: știe că a fost o consultare, va verifica în ce stadiu se află și va răspunde.

Domnul președinte Borboly Csaba relatează că a fost la Budapesta în perioada 3-5 februarie și avut întâlniri cu rectorul la Universitatea din Gödöllő, la Ministerul Inovării și Tehnologiei cu comisarul ministerial, cu Asociația Maghiarilor din Transilvania, cu viceprimarul Sectorului V Budapesta, cu președintele județului Pest, cu secretarul de stat pentru cultură Fekete Péter  și a participat în județul  înfrățit la un mare eveniment gastronomic. Pe data de 8 și 9 februarie, împreună cu colegul Becze István, au căutat soluții la problema prelucrării lânii și au vizitat o firmă care produce utilaje care transforma lână în biofertilizator  și au asistat la o demonstrație a mașinii împreună cu un reprezentant al asociațiilor de crescători de animale.

Domnul președinte Borboly Csaba  mulțumește pentru prezență și închide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, mulțumește tuturor pentru participare.

Minuta ședinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 18 februarie 2022, cu număr de înregistrare  nr. 76877/2022  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 21.06.2022

 

 

Președinte                                                                       Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                  Balogh Krisztina                 

                                                                                                   

 

 

Director executiv

Vágássy Alpár

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

Întocmit,

Kiss Judit