JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA JURIDICĂ ȘI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 iulie 2021

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 26 iulie 2021

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt. NUMELE ŞI PRENUMELE PARTID
1. Borboly Csaba UDMR
2. Barti Tihamér UDMR
3. Becze István UDMR
4. Bíró Barna-Botond UDMR
5. Biró Zsolt UDMR
6. Csillag Péter AMT
7. Conțiu Lucian PSD
8. Dávid Lajos UDMR
9. Dobrean Teodor-Constantin PNL
10. Ferencz-Salamon Alpár-László UDMR
11. Fodor Zoltán UDMR
12. Györgyi Attila AMT
13. György Botond UDMR
14. Hîrlav Costin PSD
15. Izsák Alina PNL
16. Kántor Boglárka UDMR
17. Kolozsvári Tibor UDMR
18. Kolumbán Dávid UDMR
19. Lőrincz Árpád-István AMT
20. Márton Csaba UDMR
21. Nagy Mária-Terézia POL
22. Portik Erzsébet-Edit UDMR
23. Rákossy Botond-József POL
24. Rácz Árpád UDMR
25. Rátz István UDMR
26. Sándor Barna UDMR
27. Sinka Arnold UDMR
28. Sólyom László UDMR
29. Szentes Antal UDMR
30. Tőkés Lehel AMT
31. Vaidoș Alexandru PSD

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  809/2021, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. b din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a consiliului județean din 26 iulie 2021, ora 8,30  în sistem teleconferință/audioconferință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba înainte de votarea ordinii de zi, are intenția de a prezenta rapid cele mai importante puncte de pe proiectul ordinii de zi ale ședinței, iar apoi se poate accelera desfășurarea ședinței și procesul de vot.

Mulțumește colegilor pentru prezență și spune că unul dintre cele mai importante puncte este rectificarea bugetului, și în rectificarea bugetului va fi inclus acum suma care a fost obținut de la fondul de rezervă al guvernului cu ajutorul funcționarilor guvernamentali din partea UDMR. Județul Harghita a fost unul dintre puținele județe care a reușit acest fapt în proporție de 100% și dl. președinte afirmă că ”unul dintre ochi râde și celălalt plânge”. Faptul că în județ este greu să înregistrezi pagubele, că reprezentanții unor instituții care trebuie să semneze, stau ore întregi să se certe cu un primar că paguba nu este de 10 lei, ci doar de 5 lei, sau 1 leu, de aceea trebuie schimbat ceva. Vineri s-a convenit și cu domnul prefect că trebuie privit și din acest punct de vedere, fie că este vorba de supravegherea construcțiilor, de Direcția Apelor, de Direcția agricolă, de Prefectură sau de Inspectoratul situațiilor de urgență. Dacă cineva crede, prin intermediul colegilor săi, că pagubele nu sunt atât de mari, sunt mărunte sau o fracțiune din acestea, atunci ar trebui să își asume responsabilitatea, dar evaluările pagubelor trebuie să fie efectuate în timp util și trebuie acționat foarte ferm și împreună în acest sens.

Celălalt articol din rectificarea bugetară este problema orașului Borsec. Este foarte important ca acest centru să înceapă să funcționeze cât mai curând posibil și trebuie transferate fonduri către Centrul SPA și Wellness din Borsec și arată că antreprenorul lucrează la faza finală de o lună și speră că va fi gata la timp. Crede că este un antreprenor experimentat din județul Covasna, iar Centrul SPA și Wellness Borsec se poate face acum în mod corespunzător.

Se poate vedea cazul competiției de ciclism din Ținutul Secuiesc, anul acesta s-a extins și către județul Mureș și din acest punct de vedere este un lucru foarte important că bicicliștii duc mai departe buna noastră reputație.

Zona Ciucului de sus este o microregiune a cărei activitate în cooperare și de generare de proiecte comune ale comunelor din zonă este o mare oportunitate. Din acest punct de vedere este văzută ca o mare oportunitate, abatorul, pista de biciclete, dar și numeroasele proiecte ale Uniunii Europene create în comun, proiecte PNDL, care dovedesc că cooperarea din zona Ciucului de sus este o forță.

Consideră că este foarte important să fie anunțat posibilitatea creării de noi posturi medicale în spital în cadrul hotărârii adoptate astăzi. În prezent, există din ce în ce mai multe specialități care pot fi găsite doar în centrele universitare și de aceea consideră că este foarte important.

Consiliul Județean de asemenea este partener în programul construirii trotuarelor din Suseni, care este un pas următor în regiune după Remetea, Ditrău, Joseni, Ciumani, și acum urmat de Suseni. Și este de dorit realizarea acestui program.

Este un program foarte important pe proiectul ordinii de zi, în care vor fi aprobate 107 cereri de finanțare din partea cultelor religioase. Va fi și un amendament pentru Tăietura, Dobeni, cu o sumă suplimentară de 39.000 de lei. În afară de aceasta, nici un alt amendament nu a fost depus de nici un consilier sau grup politic, așa că speră că și acesta va fi votat, mulțumită colegului Biró Zsolt, care a reușit să finalizeze și el nota de fundamentare cu câteva minute înainte de ora 12.00, vineri seara, astfel încât să poată fi inclusă pe proiectul ordinii de zi. S-a încercat consultarea cu episcopii și protopopii, iar răspunsul tuturor a fost pozitiv. Suma totală în cadrul programului pentru culte va fi de 4.039.000 lei, care va fi folosită pentru a contribui la renovarea mai multor biserici, monumente și clădiri bisericești. Aici există o nemulțumire în parte, că în anii precedenți s-a reușit susținerea aproape în procent de 100% a cererilor. În acest an, au sosit mai multe cereri de finanțare. Anul trecut nu au fost atâta cereri, deci au rămas fonduri, iar în acest an sunt de 3 ori mai multe cereri față de fondurile aflate la dispoziție, așa că au primit între 30-50% din sumele solicitate. Dar au fost discuții cu reprezentanții cultelor, programul va continua și în toamnă și protopopii au spus că nu este o problemă dacă cineva primește 30% sau 50% din cei 100% pe care i-a cerut, astfel încât pot lucra cel puțin până la toamnă și mai ales acum cu prețul materialelor, cel mai important lucru pentru toată lumea este să cumpere acum fier, ciment, materiale de construcții, în cel mai rău caz va solicita finanțare pentru lucrări în toamnă. Așa au fost discuțiile cu protopopii și le-a spus că se poate să fie scoase 20-30 de cereri din 107 din lipsă de fonduri și că nu vor fi susținute cererile cu un punctaj mai mic, dar ei au spus că nu,  trebuie să fie susținute și acele cereri, că toată lumea trebuie să înainteze și că lucrurile au progresat de-a lungul anilor.

În zona Ciuc vor fi create  trei noi asociații, deoarece se constată că noile apeluri de proiecte ale Uniunii Europene și oportunitățile pe care acestea le oferă fac să merite depunerea proiectelor cu asociații. Una dintre ele este asociația de dezvoltare din Ciucul de Jos – Plăieșii, în cadrul căreia în fiecare miercuri dimineața este o întâlnire cu primarii din zona Ciucului de Jos și au fost formulate o mulțime de obiective, drumuri forestiere, șosea de centură, piste de biciclete și alte îmbunătățiri pe care le consideră necesare. Există o situație specială în Sântimbru Băi, unde localitatea Sâncrăieni împreună cu localitatea Sântimbru ar dori să implementeze îmbunătățiri. Există peste 2.000 de case de weekend în dezordine, cu electricitate slabă, fără sistem de canalizare și alimentare cu apă defectuoasă, cu imaginea de sat haotic. Așa că ar trebui rezolvat acest lucru în colaborare, în cadrul Planului pentru Munții Harghita. Unul dintre rezultatele ultimelor șase luni este planul urbanism zonal Hășmașu Mare care va oferi posibilitatea unei dezvoltări comune de la Lacul Roșu până la localitatea Bălan și Sândominic.

De asemenea, în ziua ședinței va fi plătită cotizația de membru al Asociației de hochei pe gheață din zona Ciucului de Sus ceea ce este considerat foarte important respectiv aceasta a dus la înființarea Academiei de hochei pe gheață. Dar, în același timp, subliniază faptul că există și o altă organizare – cooperare – cazul patinoarelor din mediul rural.

Iar în ceea ce privește cum se progresează cu cota de 6% din comune, a fost trimis și domnilor consilieri. Va fi pe ordinea de zi comuna Corund, modernizarea sistemului de apă, construcția de trotuare, sistemul de apă și drumurile din Mărtiniș, construcții în Remetea,  Odorheiu Secuiesc, apă în Praid, construire de garaj pentru autospeciala de stingere a incendiilor din Ocna de Jos, drumurile și grădinița din Dârjiu, la Avrămești trotuar, Cechești Goagiu școala. A venit o propunere din Mihăileni pentru a cumpăra o mașină de cosit.

Una dintre cele mai importante decizii care vor fi luate astăzi este că pot fi continuate proiectele de dezvoltare a drumurilor. Trebuie folosit 15.000.000 de lei din credit și pot fi plătite facturile pentru construcția drumului din Tulgheș sau a drumului din Inlăceni. Cea mai bună perioadă pentru construire de drumuri în județul Harghita este vara și nu este dorit ca lucrările să se oprească. Au existat astfel de zvonuri de rea credință, cum că Consiliul Județean nu are bani și nu trebuie să lucreze la un drum sau altul. Nu există așa ceva. Informează colegii consilieri că pe toate drumurile, pe toate proiectele, lucrările trebuie făcute și nu s-a spus nicăieri vreunui antreprenor să se oprească pentru că Consiliul Județean nu are bani. Însă din ceea ce este disponibilul se poate acoperi aproximativ luna iulie, pentru luna august va trebui accesat împrumutul. Speră, și vineri a vorbit la Miercurea Ciuc cu dl. vicepremier Kelemen Hunor, că în toamnă se va lansa PNDL 3, un nou program guvernamental, care va viza în primul rând drumurile județene, și în acest sens vor primi fonduri care pot fi folosite din împrumut și cu vreo 10.000 de lei, vreo 100.000 de lei costuri de dobândă pot fi efectiv continuate investițiile. De asemenea, trebuie începute investițiile UE totul a fost pornit, este treaba executantului și nu este recomandat să se oprească nimic. Dl. vicepreședinte Biró Barna Botond și dl. președinte au fost marți, la drumul din Șiclod, unde s-a pregătit drumul și urmează să se pună stratul de asfalt, de la Atid până la Cușmed și sunt multe tronsoane de drum bine pregătite. A fost și un pic de respiro în faza a doua a proiectului, 2,8 milioane de lei din banii pentru inundații, astfel încât pagubele nu trebuie reparate din banii pentru întreținere, ci din acești bani guvernamentali, astfel  fondurile sunt gestionați astfel încât să poată fi folosiți în mod corespunzător și lucrările să nu se oprească. Principalul obiectiv este ca nici o investiție din județ să nu oprească.

Dl. președinte spune că a prezentat principalele puncte de pe ordinea de zi, astfel încât se trece la votarea proiectului ordinii de zi, și întreabă pe D-na Secretar general al județului dacă sunt prezenți cel puțin 16 consilieri.

Doamna Balogh Krisztina, Secretarul general al județului spune că în momentul de față sunt prezenți 23 de consilieri județeni. În conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2, din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește și întreabă dacă cineva conform art. 228 al Codului administrativ dorește să semnaleze că are o implicare, incompatibilitate în legătură cu proiectele de hotărâri înaintate, că nu va vota la oricare dintre puncte sau dacă cineva are observații poate interveni la momentul potrivit.

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid menționează că nu va vota la punctul 14

 

Domnul consilier județean Tőkés Lehel menționează că nu va vota la punctul 14

 

Domnul consilier județean Csillag Péter menționează că nu va vota la programul de sprijinire pe anul 2021 a cultelor religioase

 

Domnul consilier județean Biró Zsolt menționează că nu va vota la programul de sprijinire pe anul 2021 a cultelor religioase

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că va fi scos punctul 11, proiectul de hotărâre privind aprobarea colaborării între U.A.T. Județul Harghita și unele unități administrativ-teritoriale, aflate pe traseul drumurilor județene din județul Harghita, în vederea restabilirii condițiilor normale de circulație pe drumurile județene în cazul producerii unor blocaje în traficul rutier de pe ordinea de zi, și proiectul de hotărâre privind aprobarea demarării procedurii de selecție a administratorului societății  Honline Media S.R.L. și aprobarea Scrisorii de așteptări pentru stabilirea performanțelor administratorului societății Honline Media S.R.L. respectiv nominalizarea componenței comisiei de selecție pentru ocuparea postului de administrator.

Menționează că potrivit informațiilor obținute fracțiunile au indicat că ședința ar trebui ținut online și nu cu prezență.  La Honline Media este timp până la jumătatea lunii august pentru mandatare și apoi va fi ținut o ședință cu prezență în prima jumătate a lunii august. Spune că se va renunța la aceste două puncte și primul ar fi bugetul, astfel încât să poate  fi votat pe baza acestuia.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva are intervenții, observații legate de ordinea de zi?

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că nu a citit procesul verbal al ședinței din 14 iulie și când se va ajunge acolo d-na Secretar general al județului să atenționeze să fie scos de pe ordinea de zi

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul Ordinii de zi modificat:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2021”, ediţia a XV-a

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia „Felcsík” pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii contractului de închiriere a spațiului pentru desfăşurarea activităţii Compartimentului relații publice în zona Gheorgheni și a Actelor adiționale pentru prelungirea contractelor de închirierea a spațiilor pentru desfăşurarea activităţii Compartimentelor relații publice în zona Toplița și zona Cristuru Secuiesc ale Serviciului administrație publică locală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei nominale cu persoanele care sunt propuse de a beneficia de stimulent financiar în luna iulie 2021 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate(SF) pentru lucrarea: „Construire trotuare în comuna Suseni”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea programului anual al lucrărilor și serviciilor de întreținere curentă și periodică pe timp de vară și iarnă pe drumurile județene din județul Harghita pentru anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind trecerea pietrelor cubice rezultate în urma desfacerii pavajului la drumurile județene : DJ 153D de pe sectorul km 1+000-4+500 și DJ 135, limita județului Mureș – Atid, km 45-400-57+500 , din domeniul public al județului Harghita, în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune,casarea,transmiterea fără plată și/sau valorificarea acestora

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii de închiriere prin licitație publică a unor contracte de închiriere pentru amplasarea automatelor de băuturi nealcoolice calde, amplasare bancomatelor (ATM), amplasarea antenelor de telecomunicații și a unor spații comerciale în locațiile Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind transmiterea din domeniul public al Județului Harghita în domeniul public al comunei Tușnad, județul Harghita a cotei părți al județului Harghita din Baia tradiţională din localitatea Vrabia , comuna Tușnad

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea situaţiilor financiare pe anul 2020 asupra execuţiei bugetare a Judeţului Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 122/2018 privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului internațional „RURITAGE – Rural regeneration through systemic heritage-led strategies” din cadrul Programului Horizon 2020, subprogramul SC5-21-2016-2017: „Patrimoniul cultural ca motor pentru o creștere durabilă”

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2021 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alcsík – Kászon

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Büdösfürdő

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Hășmașul Mare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”Reparații capitale Dispensar Medical din str. Petőfi Sándor nr. 14, Miercurea Ciuc”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong’’ – „Csíki Jégkorong’’ Önkormányzati Fejlesztési Társulás pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în concesiune directă, doamnei Dr. Tompa Ecaterina, a spațiului medical format din 3 încăperi, camerele Nr. EI1,EI2, EI3, aflat la etajul I al imobilului Spitalul Policlinic Bălan, situat în Orașul Bălan, str. 1 Decembrie 1918, nr. 32B, județul Harghita și modificarea Anexei nr. 2 a Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Corund a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit,pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Mărtiniș a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Praid a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Dârjiu a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

SUPLIMENT LA PROIECTUL ORDINII DE ZI

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Avrămești a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Mihăileni a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2021

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr.1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr.304/2018 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și/sau de la bugetul local

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 14 iulie 2021

Inițiator : Balogh Krisztina secretarul general al județului

 

Rezultatul votului: 25 Da

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

 

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă, primul este rectificarea bugetului, sunt două amendamente unul este cel pe care s-a primit din Fondul de intervenție din cauza inundațiilor și celălalt este cel pe care l-a formulat vineri seara la propunerea domnului consilier Biró Zsolt. Se reduc cheltuielile de funcționare cu 39.000 de lei la primul amendament, Tăietura și Dobeni, și vor fi transferate 39.000 de lei acolo.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată: al doilea amendament se referă la banii pentru inundații, este vorba de 2.850.000 de lei, și iarăși exprimă mulțumiri d-lui Kelemen Hunor și d-lui Cseke Attila și colegilor care au lucrat din greu la acest proiect, respectiv primarilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului de fond nr. 54532 /2021 privind proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului: 23 Da

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului de fond nr. 54475/2021 privind proiectul de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului: 25 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba, înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv, și va fi votat în forma retrimisă, reformulată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului:  26 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului:  24 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului:  20 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului:  25 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului:  20 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2021”, ediţia a XV-a

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2021”, ediţia a XV-a

 

Rezultatul votului:  23 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind însușirea cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia „Felcsík” pe anul 2021

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind însușirea cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia „Felcsík” pe anul 2021

 

Rezultatul votului:  24 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii contractului de închiriere a spațiului pentru desfăşurarea activităţii Compartimentului relații publice în zona Gheorgheni și a Actelor adiționale pentru prelungirea contractelor de închirierea a spațiilor pentru desfăşurarea activităţii Compartimentelor relații publice în zona Toplița și zona Cristuru Secuiesc ale Serviciului administrație publică locală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba arată că se va continua activitatea cu colegii de la Serviciul administrație publică locală pentru a putea oferi servicii, sunt câteva schimbări cum ar fi, utilizarea cardurilor și monitorizarea prezenței în toate cele 4 compartimente, cele 3 care sunt în afara clădirii Consiliului Județean, acum sunt date condițiile tehnice. Crește domeniul de activitate al Compartimentelor relații publice zonale, astfel încât, de exemplu, programul cu cultele religioase, monitorizarea drumurilor, etc.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea încheierii contractului de închiriere a spațiului pentru desfăşurarea activităţii Compartimentului relații publice în zona Gheorgheni și a Actelor adiționale pentru prelungirea contractelor de închirierea a spațiilor pentru desfăşurarea activităţii Compartimentelor relații publice în zona Toplița și zona Cristuru Secuiesc ale Serviciului administrație publică locală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului:  24 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei nominale cu persoanele care sunt propuse de a beneficia de stimulent financiar în luna iulie 2021 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea listei nominale cu persoanele care sunt propuse de a beneficia de stimulent financiar în luna iulie 2021 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Rezultatul votului:  24 Da, 3 Abțineri.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că va fi aprobat un post de medic de planificare familială, un reumatolog, un neurochirurg și se va continua cu consolidarea spitalului din Vlăhița. Exprimă mulțumiri d-lui vicepreședinte Biró Barna Botond pentru că a sugerat acest lucru, va fi creat un post de medic șef acolo.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

Rezultatul votului:  26 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate(SF) pentru lucrarea: „Construire trotuare în comuna Suseni”

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că este vorba despre programul de trotuare din Suseni, se va construi un trotuar lângă drumul județean în colaborare cu comuna, mulțumește domnului consilier județean Sólyom László și echipei din Gheorgheni pentru propunere

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate(SF) pentru lucrarea: „Construire trotuare în comuna Suseni”

Rezultatul votului:  26 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului anual al lucrărilor și serviciilor de întreținere curentă și periodică pe timp de vară și iarnă pe drumurile județene din județul Harghita pentru anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă că vor fi extinse activitățile de intervenție pentru întreținerea pe timp de iarnă, este o listă cu locurile în care vor fi făcute lucrări, în principal cu firma proprie, iar apoi extinderea lucrărilor de iarnă.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea programului anual al lucrărilor și serviciilor de întreținere curentă și periodică pe timp de vară și iarnă pe drumurile județene din județul Harghita pentru anul 2021

Rezultatul votului:  24 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind trecerea pietrelor cubice rezultate în urma desfacerii pavajului la drumurile județene : DJ 153D de pe sectorul km 1+000-4+500 și DJ 135, limita județului Mureș – Atid, km 45-400-57+500 , din domeniul public al județului Harghita, în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune,casarea,transmiterea fără plată și/sau valorificarea acestora

Domnul președinte Borboly Csaba arată că pietrele cubice care au rezultat în urma desfacerii pavajului în drum spre fabrica de lapte praf va fi predat comunei Remetea și pentru Atid, care au rezultat în urma desfacerii pavajului în drumul Cușmed Șiclod, are încredere că o vor folosi cât mai bine. De cele mai multe ori sunt folosite pentru proprietăți bisericești, spații bisericești, și crede că așa va fi și acum.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind trecerea pietrelor cubice rezultate în urma desfacerii pavajului la drumurile județene: DJ 153D de pe sectorul km 1+000-4+500 și DJ 135, limita județului Mureș – Atid, km 45-400-57+500 , din domeniul public al județului Harghita, în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune,casarea,transmiterea fără plată și/sau valorificarea acestora

 Rezultatul votului:   22 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii de închiriere prin licitație publică a unor contracte de închiriere pentru amplasarea automatelor de băuturi nealcoolice calde, amplasare bancomatelor (ATM), amplasarea antenelor de telecomunicații și a unor spații comerciale  în locațiile Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind aprobarea procedurii de închiriere prin licitație publică a unor contracte de închiriere pentru amplasarea automatelor de băuturi nealcoolice calde, amplasare bancomatelor (ATM), amplasarea antenelor de telecomunicații și a unor spații comerciale în locațiile Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Rezultatul votului: 25 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind transmiterea din domeniul public al Județului Harghita în domeniul public al comunei Tușnad, județul Harghita a cotei părți al județului Harghita din Baia tradiţională din localitatea Vrabia , comuna Tușnad

Domnul președinte Borboly Csaba arată că anterior, în cadrul programului Udrea, s-a construit o baie tradițională împreună cu comuna Tușnad, acum vrea predarea, nu știe în ce stare este dar speră că în curând să fie începută din nou preocuparea de băile tradiționale, construite în urmă cu 10 ani, care sunt construite de obicei din lemn, iar timpul și-a pus amprenta asupra lor. Cum pot fi gestionate în comun, se va reveni asupra acestui lucru.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind transmiterea din domeniul public al Județului Harghita în domeniul public al comunei Tușnad, județul Harghita a cotei părți al județului Harghita din Baia tradiţională din localitatea Vrabia , comuna Tușnad

Rezultatul votului:  22 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea situaţiilor financiare pe anul 2020 asupra execuţiei bugetare a Judeţului Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea situaţiilor financiare pe anul 2020 asupra execuţiei bugetare a Judeţului Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații, intervenții ?

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Abțineri

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 122/2018 privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului internațional „RURITAGE – Rural regeneration through systemic heritage-led strategies”  din cadrul Programului Horizon 2020, subprogramul SC5-21-2016-2017: „Patrimoniul cultural ca motor pentru o creștere durabilă”

Doamna director general Zonda Erika menționează că aceasta este o prelungire a celei vechi în cadrul mai multor programe, extinse din cauza pandemiei Covid

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 122/2018 privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita la realizarea proiectului internațional „RURITAGE – Rural regeneration through systemic heritage-led strategies”  din cadrul Programului Horizon 2020, subprogramul SC5-21-2016-2017: „Patrimoniul cultural ca motor pentru o creștere durabilă”

Rezultatul votului:  23 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2021 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea amendamentului privind proiectul de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2021 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

Rezultatul votului: 23 Da

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2021 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

Rezultatul votului: 20 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară  Alcsík – Kászon

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară Alcsík – Kászon împreună cu localitățile din Ciucul de Jos, de la Miercurea Ciuc până la Plăieșii, și scopul este proiectele comune care urmează a fi implementate

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară  Alcsík – Kászon

Rezultatul votului:  25 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Büdösfürdő

Domnul președinte Borboly Csaba arată că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sântimbru-Băi (comuna Sântimbru) și ”Előhágó”(comuna Sâncrăieni), cele  două ar trebui să fie planificate împreună în mod durabil, aici intră energia electrică, apă, canalizare urbanism, gestionarea deșeurilor și construire de trasee turistice, aici sunt mai multe arii protejate și de asemenea construcția de tronsoane de drumuri la comunele învecinate din județul Covasna.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Büdösfürdő

Rezultatul votului:  25 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Hășmașul Mare

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că în cadrul Asociației Hășmașul Mare, județul Harghita se va asocia cu localitățile Gheorgheni, Sândominic, Bălan, Voșlăbeni, Suseni și Lunca de Jos pentru a crea o dezvoltare care să ajungă la o consolidare semnificativă.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea participării județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Hășmașul Mare

Rezultatul votului:  25 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”Reparații capitale Dispensar Medical din str. Petőfi Sándor nr. 14, Miercurea Ciuc”

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă: Consiliul Județean are o proprietate pe strada Petőfi Sándor din Miercurea Ciuc, acolo sunt cabinete medicale, a fost un angajament pentru reparații, o renovare completă a clădirii care va fi aproape 1.000.000 de lei

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici ai Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: ”Reparații capitale Dispensar Medical din str. Petőfi Sándor nr. 14, Miercurea Ciuc”

Rezultatul votului:  25 Da.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt întrebări observații?

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2021

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2021

Rezultatul votului:  25 Da.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind însușirea cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong’’ – „Csíki Jégkorong’’ Önkormányzati Fejlesztési Társulás pe anul 2021

Domnul consilier județean Szentes Antal salută pe toată lumea, și spune că asociația a pregătit o prezentare a activităților din ultimul an, cine sunt membrii și viziunea pe acest an, și domnul manager l-a rugat să fie prezentat, dar o vor trimite și pe e-mail tuturor consilierilor. Ideea este că, acest patinoar este singurul patinoar din toată țara care va avea gheață la 1 august și echipele se pot antrena, iar contribuția județului va ajuta foarte mult la diverse investiții: de la zugrăvirea exterioară, la renovarea vestiarelor și până la modernizarea instalației electrice. Au fost contribuții în ultimii ani și este o bază foarte importantă pentru generațiile următoare. Echipa Sapientia o să aducă echipa de hochei pe gheață să își desfășoare antrenamentele, să joace acolo meciurile, iar anul acesta s-ar putea ca și echipa din Gheorgheni să  joace acolo pentru o perioadă de timp. Membrii administrației și conducerea mulțumește pentru sprijin și contează în continuare pe colaborarea cu Consiliul Județean. Raportul detaliat în ambele limbi va fi trimis mâine tuturor consilierilor. Mulțumește pentru atenția acordată

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind însușirea cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong’’ – „Csíki Jégkorong’’ Önkormányzati Fejlesztési Társulás pe anul 2021

Rezultatul votului: 23 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea dării în concesiune directă, doamnei Dr. Tompa Ecaterina, a spațiului medical format din 3 încăperi, camerele Nr. EI1,EI2, EI3, aflat la etajul I al imobilului Spitalul Policlinic Bălan, situat în Orașul Bălan, str. 1 Decembrie 1918, nr. 32B, județul Harghita și modificarea Anexei nr. 2 a Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea dării în concesiune directă, doamnei Dr. Tompa Ecaterina, a spațiului medical format din 3 încăperi, camerele Nr. EI1,EI2, EI3, aflat la etajul I al imobilului Spitalul Policlinic Bălan, situat în Orașul Bălan, str. 1 Decembrie 1918, nr. 32B, județul Harghita și modificarea Anexei nr. 2 a Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 127/2004 privind aprobarea concesionării directe a spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale, cu completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votului: 25 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Corund a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit,pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba precizează urmează repartizarea sumelor din cota de 6% pe care a menționat, întreabă dacă dorește cineva să ia cuvântul, dacă nu, atunci primul este localitatea Corund

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Corund a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit,pe anul 2021

Rezultatul votului: 26 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Praid a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Praid a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Rezultatul votului: 21 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Dârjiu a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind repartizarea Comunei Dârjiu a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Rezultatul votului: 26 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Avrămești a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea Comunei Avrămești a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Rezultatul votului: 27 Da

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond menționează că a dorit să intervină și a cerut cuvântul dar probabil din cauza voturilor nu s-a observat. Este un fapt interesant că se adoptă această hotărâre cea referitor la ”hocheiști” în săptămâna care este cea mai călduroasă săptămână din an, conform Institutului de Meteorologie. În ceea ce privește repartizarea sumelor către localitățile din zona Odorhei pentru a sprijini investițiile, spune că localitățile susmenționate își exprimă mulțumiri colegilor că s-a reușit cu localitatea Avrămești, deși aproape de termen dar s-a reușit trecerea pe listă, pentru că anul trecut a fost acolo cu dl. președinte și dl. primar și domnul consilier județean Kolumbán Dávid a indicat că există lucrări care au fost începute și acolo ar fi nevoie de bani. Au fost discuții cu toți primarii localităților din zona Odorhei și având în vedere că Direcția Generală a Finanțelor Publice repartizează lunar acești bani, și nu primesc aceste sume deodată, sunt propuse totdeauna acele localități unde este necesar să încheie contracte. Acest lucru este necesar pentru că nu pot încheia un contract înainte de a avea resursele financiare necesare, respectiv unde și banii sunt deja necesari, pentru că este deja încheierea semestrului și ei primesc deja cota semestrială. Deci aceasta este logica includerii în ședința de astăzi a localităților menționate mai sus.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr.1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr.304/2018 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și/sau de la bugetul local

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă ultimul punct de pe ordinea de zi, creditul s-a obținut cu referire la proiectul UE și suma mai mare este drumul din Inlăceni, tronsonul de drum Tulgheș – Ditrău, tronsonul de drum Atid-Cușmed, tronsonul de drum din Valea Uzului, tronsonul de drum Uilac și trotuare la tronsonul de drum Harghita Băi. Va fi accesat împrumutul. Sunt 11 poziții pe care nu le-a enumerat în totalitate pe cele cu sume mai mari de cel puțin 1 milion le-a enumerat.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr.1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr.304/2018 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și/sau de la bugetul local

Rezultatul votului: 23 Da, 4 Abțineri

Domnul președinte Borboly Csaba arată că nu a fost votat localitatea Mihăileni

Doamna Balogh Krisztina, Secretarul general al județului menționează că au rămas afară din ordinea de zi punctele 24 și 29 Mărtiniș

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că a observat că fracțiunile AMT și POL nu susțin aceste investiții, nu e nimic rău în asta. Sau poate au votat greșit, poate să spună care este scuza? De ce să nu fie continuat construcția drumului de pe Ditrău-Tulgheș, de ce să nu continuă construcția drumului în zona Odorhei în timpul verii, de ce nu este important construcția drumului în Valea Uzului, de ce să nu se termine construcția drumului din Harghita Băi în vară? Întreabă dacă pot să răspundă la aceste întrebări? Sau doar sunt voturi fără comentarii.

Adresează întrebarea către domnul consilier Csillag Péter dacă să oprească cu drumul din Valea Rece? Sau tronsonul Atid Cușmed?

Domnul consilier județean Csillag Péter spune că a votat cu Da

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă ce obiecții au?

Domnul consilier județean Csillag Péter spune că nu are nici o obiecție lucrările trebuie să meargă, altfel nu se poate lucra

Domnul președinte Borboly Csaba arată că tocmai a primit materialul de la primar pentru Uilac, mulți oameni s-au mutat acasă, acea parte de județ era total îmbătrânit, ori se termină lucrările ori nu. Se poate opri construcția unui drum în mijlocul lunii iulie și apoi,, când prețul materialelor va crește, atunci se poate începe din nou construcția cu mult mai mulți bani. , Întreabă pe cei care s-au abținut… Nu este necesar să fie continuate lucrările în zona Cristur? Nu ar trebui construit drumul spre Inlăceni? Nu ar trebui conectate localitățile Inlăceni  -Păuleni?, Au fost urgentate lucrările, dar îi pare că este o mică neînțelegere, nu înțelege acest vot. Întreabă dacă există un motiv sau este doar o poziție politică care nu este explicată. Să nu fie terminat drumul spre Harghita-Băi?, Să fie oprit lucrările la drumul spre Eghersec? Ditrău? La Tulgheș sunt pregătite 2 din cele 4 secțiuni. Asfaltul ar trebui să fie pus la sfârșitul lunii august. Întreabă dacă să fie spus firmei să oprească pe tronsonul Ditrău-Tulgheș? Și ceea ce au pregătit, dacă nu este continuat, iarna va face treaba? A înțeles, răspunsul probabil va veni pe ”Facebook”, așa cum s-a obișnuit după ultimele ședințe de consiliu. Aici când ar trebui privit deschis și sincer în ochi, atunci este liniște, dar atunci probabil că răspunsul va veni pe ”Facebook” și critica va lua amploare. De aceea a fost bine că domnul consilier Zakariás a propus mai devreme ca ședințele să fie în direct, așa va rămâne pe rețelele de socializare și toată lumea va putea trage concluziile.

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Mărtiniș a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind repartizarea Comunei Mărtiniș a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Rezultatul votului: 26 Da

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind repartizarea Comunei Mihăileni a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului  de hotărâre privind repartizarea Comunei Mihăileni a unei sume din Fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2021

Rezultatul votului: 23 Da

Domnul consilier județean Szentes Antal precizează că comuna Mihăileni are o a doua cerere care este legată de comunele Ciceu și Racu, care încă nu au beneficiat de cota 6% și au un proiect european în cadrul parteneriatului ”Bogát” care este în curs de execuție și atunci este de văzut cum poate fi pus cererea lor pe ordinea de zi pentru următoarea ședință a consiliului

Domnul consilier județean Csillag Péter dorește să facă o precizare, spune că împrumutul care a fost votat despre care s-a spus că va avea o dobândă în jur de 100.000 de lei nu va fi atât de mult, ci de ordinul zecilor de mii lei.

Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 14 iulie 2021

Domnul președinte Borboly Csaba cere scoaterea de pe ordinea de zi a Procesului verbal al ședinței din data de 14 iulie

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a Procesului verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 14 iulie 2021

Rezultatul votului: 22 Da

Domnul consilier județean Szentes Antal menționează că voturile d-lui consilier județean Csillag Péter au ajuns la dânsul

Domnul președinte Borboly Csaba explică că dacă se întâmplă ca voturile din greșeală să ajungă la colegii consilieri, trebuie fotografiat pagina (print screen) și trimis la adresa de e-mail info@hargitamegye.ro

Domnul consilier județean Costin Hîrlav informează faptul că în săptămâna care a trecut între 21-24 iulie a participat în Ungaria în județul Tolna, județ, înfrățit cu județul Harghita, într-o zonă viticolă, a vizitat o cramă, o fabrică de ciocolată și au avut întâlniri cu dl. președinte al județului Tolna, cu dl. vicepreședinte, un ministru din cabinetul maghiar, și arată că aceste discuții au fost constructive, gazdele au fost foarte primitoare și le mulțumește pe această cale

Domnul consilier județean Vaidoș Alexandru salută pe toată lumea, și spune că are o întrebare. Nu a ajuns la fața locului la DJ126, întreabă care e stadiul negocierilor cu CFR-ul cu privire la acest tronson de drum care a rămas neasfaltat

Domnul președinte Borboly Csaba arată că deocamdată a venit acordul după 4-5 ani ca să poate fi intervenit ca întreținere, nu se poate efectua nici o modificare. Săptămâna trecută a sosit Procesul verbal semnat și de CFR, deci o să intervină. Acum este în curs de decizie în privința întreținerii, pietruirii în zona Gheorgheni, după cum a observat sunt 3 firme (nu sunt între cele 3 firme care se luptă, firma care de obicei face contestații), dl. președinte este optimist și speră, cum reușesc colegii să finalizeze procedura săptămâna viitoare atunci la finele lunii, începutul lunii viitoare se va interveni și se va face pietruire. Următorul pas este continuarea discuțiilor cu CFR-ul, ca să poate fi făcut și asfaltare pentru că momentan este un acord numai pentru intervenție. Nu se poate scoate fundația și pregăti noua fundație pentru asfalt, deci trebuie continuate demersurile dar cel puțin să fie practicabil deci acele gropi de jumătate de metru care sunt acolo să dispară

Domnul vicepreședinte Biró Barna Botond menționează că a așteptat ca colegii din fracțiunea liberală să se pronunțe, despre faptul că a fost o delegație din Republica Moldova, din regiunea Strășeni și pentru că 2 dintre colegi au fost acolo ar vrea să ofere ocazia să spună în 1-2 fraze cum apreciază această întâlnire. După părerea dânsului, a fost un pas important și o întâlnire într-o atmosferă plăcută.

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru ajutor și pentru participare, crede că este o înfrățire care va avea foarte multe beneficii pentru ambele părți

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt întrebări observații?

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește că ședința s-a desfășurat în mod operativ, luna aceasta nu se vor întâlni dar în august trebuie ținut o ședință cu prezență, și să vadă cum vor fi propunerile din zona Gheorgheni și zona Ciuc, eventual așteptă și propuneri pentru locul ședinței

Domnul președinte Borboly Csaba  mulțumește tuturor pentru prezență și închide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita

Minuta ședinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 iulie 2021, cu număr de înregistrare  nr.  ________/2021  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 04 august 2021

 

 

Președinte                                                                       Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                  Balogh Krisztina                 

                   

                                                                                  

Pt. Director executiv

Vágássy Alpár

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

Întocmit,

Kiss Judit