JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA JURIDICĂ ȘI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Procesul verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 decembrie 2021

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 13 decembrie 2021

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

Nr. crt. NUMELE ŞI PRENUMELE PARTID
1. Borboly Csaba UDMR
2. Barti Tihamér UDMR
3. Becze István UDMR
4. Bíró Barna-Botond UDMR
5. Biró Zsolt UDMR
6. Csillag Péter AMT
7. Conțiu Lucian PSD
8. Dávid Lajos UDMR
9. Dobrean Teodor-Constantin PNL
10. Ferencz-Salamon Alpár-László UDMR
11. Fodor Zoltán UDMR
12. Györgyi Attila AMT
13. György Botond UDMR
14. Hîrlav Costin PSD
15. Izsák Alina PNL
16. Kántor Boglárka UDMR
17. Kolozsvári Tibor UDMR
18. Kolumbán Dávid UDMR
19. Lőrincz Árpád-István AMT
20. Márton Csaba UDMR
21. Nagy Mária-Terézia POL
22. Portik Erzsébet-Edit UDMR
23. Rákossy Botond-József POL
24. Rácz Árpád UDMR
25. Rátz István UDMR
26. Sándor Barna UDMR
27. Sinka Arnold UDMR
28. Sólyom László UDMR
29. Szentes Antal UDMR
30. Tőkés Lehel AMT
31. Vaidoș Alexandru PSD

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziţia nr. 1323/2021, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. b din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința de îndată a consiliului județean din  13 decembrie 2021, ora 12.30  în sistem teleconferință/audioconferință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședința de îndată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba pe această cala mulțumește reprezentanților din Guvern, pentru că la sfârșitul săptămâni precedente și anume vineri au reușit alocarea unei sume județului Harghita pentru investiții și cheltuieli de funcționare. Din această sumă în ședința curentă se va aloca o sumă cheltuielilor salariale. Este singura modificare, pentru a se finaliza toate anexele fără a fi necesare și alte modificări. Va fi o singură modificare la încasări, se aprobă suma alocată de Guvern, la plăți se vor trece salariile. Dorește să precizeze că, mai sunt probleme și la DGASPC, trebuie cumpărate lemne de foc, trebuie achitate impozitele, de asemenea sunt probleme și la drumuri, din acest motiv cu un ochi plânge și cu unul râde, lucrurile funcționează bine, la momentul respectiv fiind facturi neachitate de 29 milioane. Din acest punct de vedere în săptămâna în curs se va ține o ședință extraordinară, planificată pentru ziua de vineri ora 8,30 de dimineață, așa cum se procedează de obicei.

Domnul președinte Borboly Csaba Se adresează consilierilor, dacă este posibil vineri să fie disponibili la ora 8.30. Sunt discuții că se vor mai primii sume pentru drumuri județene, nu se știe încă valoarea exactă și sunt facturi de plătit de aproape 29 milioane de lei.

Domnul președinte Borboly Csaba o întreabă pe Doamna Secretar general al județului dacă sunt prezenți cel puțin 16 consilieri.

Doamna Balogh Krisztina, Secretarul general al județului spune că este prezent numărul de consilieri necesar.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva conform art. 228 al Codului administrativ dorește să semnaleze că are o implicare, incompatibilitate în legătură cu singurul proiect de hotărâre înaintat privind plata salariilor pe luna noiembrie în sectorul social, că nu va vota la oricare dintre puncte sau dacă cineva are observații poate interveni la momentul potrivit.

Nu sunt formulate obiecții.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul Ordinii de zi modificat:

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021;

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

Rezultatul votului: 27 Da, 4 Nu a votat

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi:

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021.

 

Domnul președinte Borboly Csaba înaintează și prezintă propunerea proiectului de hotărâre, la încasari se alocă 6,5 milioene lei, la plăți sunt sumele aferente salariilor, iar vineri se vor adăuga și altele.

Domnul președinte Borboly Csaba se adresează domnului director economic Bicăjanu Vasile și îl întreabă câte articole sunt. Specifică că raportul juriștilor a fost trimis înainte de ședință. Comisia economica a studiat, legal se poate merge înainte.

Domnul director economic Bicăjanu Vasile spune că sunt 2 articole. 1 și 2.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

Domnul președinte Borboly Csaba spune dacă sunt 16 voturi se poate vota și art.2

Rezultatul votului:  28 Da, 3 Nu a votat

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

27 Da, 4 Nu a votat

Domnul președinte Borboly Csaba se adresează Cancelariei, dacă au fost exprimate numărul de voturi necesare, se poate trece la întregul proiect de hotărâre.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2021

 

Rezultatul votului: 31 Da

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că cei care au votat și se grăbesc pot părăsi ședința, aceasta a durat aproximativ 5 minute. Pentru că dânsul nu se grăbește dacă sunt întrebări se pot formula.

Domnul președinte Borboly Csaba informează că a fost în comuna Gălăuțaș, unde a avut discuții cu domnul primar, domnul viceprimar, cu consilieri locali, ca de obicei în fiecare săptămână, se știe că luni dimineață se ține ședința de conducere a CJH. Au mers înainte ca să se poate discuta în cadrul ședinței de conducere, la ora 9 s-a luat decizia că Serviciul  administrație publică locală  va coordona activitatea CJH în privința situației de la Gălăuțaș. Se va ajuta comuna atât în plan juridic cât și în privința fondurilor și în mai multe domenii. Direcția Județeană de Evidență a Populației deja a fost prezentă prin directorul adjunct, documentele arse pentru acele persoane care nu au reușit să le salveze, se pare că sunt în lucrare. Este vorba de 15 persoane, 12 locuințe, 8 familii. Totul este distrus, a înțeles din partea domnul prefect că și el este acolo, când revine vor avea o discuție, primordial trebuie să știe unde și cum se poate veni în ajutorul acestor oameni mai învârstă, majoritatea fiind pensionari, pentru a putea fi reabilitate locuințele lor. Momentan s-a găsit o soluție provizorie unde să locuiască, până vineri se rezolvă și alimentația acestor persoane, se începe pregătirea unor decizii și în hotărârea de vineri pe ordinea de zi va fi și problematica Gălăuțașului. Până atunci fiecare poate venii cu idei, propuneri, viziuni trebuie făcut un front comun pentru că, cu toții suntem la guvernare, să vadă, să solicite împreună fiecare partid, forță politică susținere din partea guvernului. Efortul financiar nu este atât de mare, pentru că este vorba de locuințe mici, de 40 mp , dar foarte importante pentru acei oameni care nu doresc să se mute de acolo, nu poate fi vorba despre a construii ceva, undeva pe câmp, ei doresc să revină acolo unde au locuit, au vecini și unde au îmbătrânit. Deocamdată atât are de spus în ceea ce privește Gălăuțașul, pe grupul de WhatsApp ,îi va informa după ce se vor vedea și cifre și poziții din partea instituțiilor care trebuie să estimeze pagubele.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt întrebări atât privind Gălăuțașul cât și privind alte cauze.

Domnul  vicepreședinte Barti Tihamér vrea să prezinte două lucruri. Zilele trecute au revenit cu colega lor doamna consilier județean Kántor Boglárka de la Budapesta, Ungaria unde avut loc  premierea domnului Kolcsár Béla director al Centrului Cultural din Lăzarea. Dorește să îl felicite pe această cale pe domnul director pentru premiul primit.

Cealaltă cauză fiind situația de la Gălăuțaș, zilele trecute a purtat și el discuții în repetate rânduri cu persoanele afectate, atât cu domnul primar, prefect, subprefect, cu conducerea UDMR pe plan local, rugămintea lui a fost, aceasta este semnalată și la București, ar fi bine ca prin Hotărâre de Guvern să se ia măsuri uniform. Își exprimă speranța că va avea succes, domnul prefect a promis că va merge și el la locație. De asemenea vor venii cu propuneri pentru a putea acorda ajutor colegilor. Cei aflați în dificultate trebuie ajutați acum, speră că din fondul de rezervă prin hotărâre de guvern se va putea oferi sprijin.

Domnul președinte Borboly Csaba  întreabă dacă mai dorește cineva să ia cuvântul.

 

Doamna consilier județean Nagy Mária- Terézia întreabă ce fel de măsuri se mai pot lua în ceea ce privește atacurile cauzate de urși dat fiind faptul că sunt din ce în ce mai dese și e din ce în ce mai trist.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că adevărul este că, nu au ajuns încă la el informații, probabil este vorba despre cazul din Suseni, unde un om a decedat. Dorește să mulțumească echipei salvamont, pentru că au fost prezenți, sunt și fotografii care nu au fost făcute publice pentru că nu se cuvine, se vede că lucrează în echipă și încercă  să salveze viața acestui om, încearcă să îl resusciteze. Echipa salvamont a fost alertată privind prezența unui urs, solicitarea a venit de la o doamnă care a semnalat că un bărbat a fost atacat de urs. La fața locului s-a deplasat poliția, legistul dat fiind faptul că nu au reușit resuscitarea acestuia și între timp a decedat. Sunt trei cauze posibile: sinucidere, omor și atacul unui urs. În momentul de față la ora 13.13 nu știe exact care este cauza, sau e o combinație de cauze. Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat cu acest om. Așteaptă să vadă ce se întâmplă.

În ceea ce privește situația urșilor și dimineață când se îndrepta spre Gălăuțaș, pe la 6.30 era pe la Voșlăbeni, când a fost sunat că este o alertă de urs. Paznicul de vânătoare a confirmat. Situația urșilor nu este rezolvată, trebuie să ne ocupăm în continuare de ea, este necesară modificarea legislației, trebuie luate unele măsuri care sunt cerute de ani de zile, speră că acestea se vor realiza. În momentul de față din păcate, a fost solicitat, se află acum în parlament hotărârea de urgență ca consiliul județean să aibă atribuții privind prevenția, este curios dacă se va adopta. Se poate vedea că în județ majoritatea primarilor nu au înființat comisii, crede că nu este sigur că este responsabilitatea individuală a primarului, ci ar trebui să se ocupe cu această problemă într-un sistem funcțional. Își exprimă speranța că se va adopta propunerea privind modificarea propusă, a avut discuții și cu domnul ministru. Dacă consiliul județean a fost introdus în Ordinul Ministrului privind executarea aceasta să fie introdusă și în hotărârea de urgentă. De asemenea se așteaptă să se adopte modificări și în cazul despăgubirilor. Există deja de ani de zile legislație, însă este necesară și procedura de aplicare. Trebuie continuată informarea privind cauza urșilor, populația nu trebuie să creadă ca această problemă este deja rezolvată. Se vor depune propuneri în Parlament, Guvern, chiar și la Bruxelles. Se încearcă atragerea atenției asupra României în ceea ce privește problema urșilor. Dacă colegii mai au sugestii, ce ar mai fi de făcut, a fost finanțată cumpărarea de arme tranchilizante, pentru cuști adecvate pentru transportul urșilor adormiți, au fost întocmite studii.  S-a pus întrebarea privind rezervațiile pentru urși, ce se întâmplă cu urși tranchilizați, consideră cu nu este adecvat ca în județul Harghita să nu existe parcuri pentru urșii periculoși, cei care se descurcă, pot trăi doar din resturi menajere. Ar fi mai ușor transportul, totul ar fi mai simplu dacă există și în județul Harghita rezervație pentru urși, cel puțin până când va exista prevenție, cotă de vânătoare. În ceea ce privește prevenția,  armele nu pot fi înlăturate, cei care cred că armele nu sunt necesare, gândesc greșit. Se lucrează pe un întreg pachet în județul Harghita. Sunt prezenți colegii de la PNL, PSD cu toții sunt la guvernare. Dacă a înțeles bine, a fost greu până când partidele mari nu au fost de acord pe această temă, în ceea ce privește necesitatea de a lua măsuri. Dacă PSD și PNL se aliniază la acest pachet există soluții.

Rugămintea lui este, dacă oricine știe de alte soluții, chiar și prin ADI specializate, din repartizările de 6% să o semnaleze.

Cu această ocazie precizează că Filiala Pogány Havas, în care Consiliul Județean este membru, asociație prin care se dorește accentuarea pe efectuarea de studii privind provocările diversității biologice. Se adresează cu o rugăminte către colegii din zona Odorhei, zona Gheorgheni de a se gândi care sunt entitățile din fiecare zonă care pot participa, pentru că cele ce se pot realiza în cadrul județului,  să se realizeze tot ce este posibil. Se află pe ordinea de zi numărarea, estimarea, metodologia științifică care a fost acceptată și de vânători, și de organizațiile ecologice a fost încercată prima dată la această asociație în cadrul unui proiect finanțat de UE. Sunt multe astfel de situații când s-a reușit așezarea la o masă a unor persoane care până la momentul respectiv nici nu se salutau, dat fiind faptul că situația este înrăutățită între diferiți participanți. Trebuie să ne gândim cum se poate consolida Filiala Asociației Pogány Havas, cel puțin în ceea ce privește județul Harghita, care arată situația din județ, prezintă bunele exemple ale județului, și provocările fundamentate științific care pot fi prezentate la București și Bruxelles, asta ar fi o alte posibilitate cu care se poate merge înainte și roagă celelalte două zone de a lărgii activitatea, pentru ca aceste cercetări să nu se efectueze doar în zona Ciuc, problema urșilor este de actualitate atât în zona Odorhei cât și Gheorgheni.

Doamna consilier județean Nagy Mária – Terézia mulțumește.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă mai sunt alte propuneri, observații se poate face în cadrul rubricii Diverse.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  mulțumește pentru prezență și închide ședința de îndată a Consiliului Județean Harghita, mulțumește tuturor pentru participare.

Minuta ședinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 decembrie 2021, face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

 

 

Președinte                                                                       Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                               Balogh Krisztina                    

                                                                                                      

 

Director executiv

Vágássy Alpár

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

Întocmit,

Tubák Mária Katalin