Vadkárok Hargita Megyében
szerda, 2019. június 26., 06:40:26

Jelenteni kell a vadkárokat és a medveészleléseket a lakott területeken

Borboly Csaba: Alaposan összeállított dokumentációkra van szükség 

(0 Szavazat)13 megjelenítés

A Szentábrahám községhez tartozó Magyarandrásfalván, a Dodó-tanyánál egyeztetett a térség gazdáival és vadászaival október 16-án, kedden Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója és Simó Dezső Szabolcs, Szentábrahám polgármestere.

A gazdák elégedetlenségüket fejezték ki a minisztérium intézkedéseivel szemben, hisz az egyre szaporodó vadkárokat értékben alul becsülik, és nem térítik meg időben.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta, Brüsszel nem szab gátat a vadkárok megtérítésére, Brüsszelt meggyőztük, most Bukarestet kell.

– Vannak EU-s források, amelyeket lehívhatna a kormány, de nem teszi meg a szükséges lépéseket. A probléma kezelése, amíg a vadászokra volt bízva, addig a tűrhetőség szintjén volt, bár az se volt tökéletes, azóta viszont a helyzet sokat romlott. Nem megfelelő a medvepopuláció becslése sem – sorolta észrevételeit a megyeelnök. Emlékeztette a gazdákat a tavaly nyáron Bukarestbe szervezett megmozdulásra, amit a tüntetésen, az RMDSZ-el együtt sikerült elérni, hogy megszülessen a rendelet.

A helyzet javítása érdekében erős villanypásztorokat kell beszerelni, azon is dolgozunk, hogy erre támogatást kapjunk. Ugyanakkor az emberi életben okozott károkat, sérüléseket is meg kell téríteni, az áldozatok kárpótlásban kell részesüljenek.

– Lassan kijártuk annak az útját, hogyan kell olyan dokumentációt összeállítani, amire megadják a beavatkozási engedélyt. Az emberi életre való veszélyesség tényét be kell mutatni, és bizonyítani minél több fotóval a medve jelenlétét az emberi környezetben – fogalmazott Borboly Csaba, kérve a jelenlévők gazdák és vadászok segítségét a problémás egyedek beazonosításában.

– Azonosítsuk be hány problémás medve van és állítsuk össze a kiemelésükhöz szükséges dokumentációkat, összefogásban, egymásra ráerősítve! – kérte a megyeitanács-elnök.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója kiemelte annak fontosságát, hogy a polgármesteri hivatalok oda kell figyeljenek a kártérítéseknél, hogy a törzskönyvezett vagy más értékes állatoknál a dokumentációban szerepeljenek az ezt igazoló okmányok, hogy mennyiért vásárolta a gazda, és akkor nem az általános piaci árat állapítják meg kártalanításul, hanem a valós árát az elpusztult jószágnak.

– Egyéni véleményem, hogy rövidtávon nem várhatjuk sem Brüsszeltől, sem Bukaresttől a megoldást. Az éhes állat megtalálja az útját és kárt okoz terményben, haszonállatokban. Minden községben vadföldet kell kialakítani, közterületből vadászegyesületek területeiből bevetni zabbal vagy olyan kultúrával, amit a vad szeret. Nem egyszerű dolog, de enni kell adni a vadaknak, távolabb a falutól. Összefogás kell ehhez és anyagi források – vázolta megoldási javaslatait Márton István igazgató.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök a jelenlévőknek beszélt arról az új törvénymódosító javaslatról is, amely lehetővé tenné, hogy első körben a károkat a megyei tanácsok fizessék ki, és majd utólag a minisztérium kiegyenlíti a kiadások összeget a megyei tanácsoknak.

– Arra kérem Önöket, hogy minden esetben, ha település közelében medvét észlelnek, azt jelezzék a 112-es sürgősségi hívószámon, vagy a legkisebb vadkárt is jelentsék, hogy nyoma maradjon. Mindez nagyon fontos a dokumentáció összeállításához, amely a veszélyes egyed, egyedek kiemeléséhez szükséges – summázta Borboly Csaba.

 

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/vadkarok/

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Csíkszereda, 2018. október 16.