Szándéknyilatkozat aláírása, Március 18

Szándéknyilatkozatot írtak alá a fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztések érdekében Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Gyimesközéplok, Gyergyóújfalu, Csíkszentdomokos és Vasláb község képviselői.

Az aláírást megbeszélés előzte meg, ahol a közös gondolkodásra hívták fel a figyelmet annak érdekében, hogy a Nagyhagymás-hegység Övezeti Rendezési Terve megvalósulhasson. Legfontosabb dolog a természet védelme és a biodiverzitás megőrzése, ami évekkel ezelőtt a rezervátummal együttműködve elkészült, mely fenntartható, zöld szemléletet képvisel és jó kiinduló pont a további munkára.

A Békási-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park Integrált kezelési tervének előírásai kerültek bemutatásra, mellyel az Övezeti Rendezési Terv is összhangban kell legyen.

Projekt elnevezése: A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura2000 területek) integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása a Natura2000-es alapelvek szerint

A projekt a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program A természetvédelmi kezelési tervek megvalósítására vonatkozó 4-es számú prioritási tengelyének Az infrastruktúra és a kezelési tervek fejlesztése a biológiai sokféleség és a Natura2000-es hálózat védelmének érdekében elnevezésű 1-es számú fő beavatkozási területén nyert támogatást.

A projektet Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságával partnerségben valósította meg 2012. június 8.–2016. április 30. között.

A projekt fő célkitűzése a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura2000 területek) természetvédelmi területeinek hatékony menedzsmentjének biztosítása, az integrált természetvédelmi kezelési terv kidolgozása. Továbbá mindezeknek a Natura2000-es alapelvek szerinti felülvizsgálása révén a biológiai sokféleség, a természetes élőhelyek, valamint a természetvédelmi területeken jelenlévő növény- és állatvilág megőrzése.

Dokumentációk:

  1. A Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000 területek) Integrált Természetvédelmi Kezelési terve
  2. A Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000 területek) Integrált Természetvédelmi  Szabályzata
  3. A projektben részvevő települések térképe
  4. A projektben szereplő Natura 2000-es természetvédelmi területek elhelyezkedésük szerint, közigazgatási határokkal együtt
  5. A Békási-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park Övezeti térképe