Lakossági konzultáció

 

„Hegyimentő bázisok modernizálása és létrehozása Hargita megyében” címmel készít pályázatot Hargita Megye Tanácsa közösen a Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatával

 

Hargita Megye Tanácsa, az előző évekhez hasonlóan, az elkövetkező időszakban is fontos szerepet vállal a biztonságos turizmus feltételeinek megteremtésében, amely a turisztika infrastruktúra mellett az egyik alapfetétele a Hargita Megyei turizmus és a vendégélyszakák növekedésének.

E cél elérése éredekében Hargita Megye Tanácsa egy újabb pályázat összeállításán dolgozik, megyei hegyimentés modernizálása témakörben, melyet  a 2014-2020-as Regiónális Operatív Program, 7-es tengelyének „Helyi gazdaság diverzifikálása a turizmus fenntartható fejlesztése által” keretében kerül benyújtásra.

Ahhoz, hogy a megye 3718 km2-es területén hatékony mentési szolgálatot lehessen müködtetni, szükséges két új hegyimentő bázis építése és felszereléssel való ellátása, valamint a meglévők modernizálása, elavult felszereléseinek cseréje.

Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata csapatai, jelen pillanatban négy hegyimentő bázis körzetében fejti ki tevékenységét: Gyilkostó, Maroshévíz, Madarasi Hargita valamint Hargitafürdő.

Ezen bázisok fenntartási költségei jelentősen terhelik a közszolgálat éves költségvetését, ezért a zöld energiát hasznosító berendezések felhasználása jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy ezen költségek csökkenjenek (pl. bázisok áram- és melegvíz ellátása).

A létező bázisoktól messze esik Borszék valamint Tusnádfürdő városa, ahol a turisztikai infrastruktúra az utóbbi években jelentősen fejlődőtt (sípályák, helyi turistaösvények, kalandparkok stb.). A fejlődés nem csak a turisztikai forgalom növekedését vonja maga után, hanem a balesetek számának növekedését is, amelyek hatékony kezelése  a hegyimentő közszolgálat számára egyre nagyobb kihívást jelent. Ezen településeken szükségszerűvé vált új hegyimentő bázisok létrehozása és szpeciális mentőfelszerelésekkel való ellátása.

A fenn említett pályázat minél hatékonyabb kidolgozása érdekében e hónap folyamán kozultációt szerveznek a  borszéki valamint tusnádfürdői turisztikai szereplők bevonásával. A pályázattal kapcsolatban a feketeors@hargitamegye.ro , primaria@primaria-borsec.ro és a primbt@kabelkon.ro e-mail címeken lehet bővebb információkat igényelni, valamint javaslatokat megfogalmazni.


 

Hargita megye általános fejlesztési stratégiája a 2015-2020-as időszakra vonatkozóan

 

Elkészült „Hargita megye általános fejlesztési stratégiája a  2015-2020-as időszakra” dokumentum tervezete, így megkezdődhet annak társadalmi egyezetetése. A stratégia  a Regional Consulting & Management Rt. és a Romactiv Business Consulting Kft. közös munkája, partnerségben a Hargita Megyei Tanáccsal, a dokumentum 2015 december és 2016 augusztusa között készült el. A stratégia elkészítése különböző munkacsoportok, szakmai és társadalmi szervezetek bevonásával zajlott.

 

Kérjük, észrevételeit, javaslatait küldje el az alábbi kérdőív segítségével, legkésőbb 2016. október 5-ig.:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewczMgsRTtKRBu0mdJnFRHT6sLSAk4F_x3ukLl0tE-t7FNyA/viewform?c=0&w=1

Bármilyen egyéb információt, kérdést a strategie@judetulharghita.ro e-mail címre várunk.

 

Alább megtekinthető román nyelven a stratégia végleges változata :

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, január»
hkscpsv
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Szavazás

Az Ön családjában mennyi az egy főre jutó élelmiszerre költött összeg egy átlagos hónapban?

Szavazás!
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774