Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szerda, 2019. július 17., 21:58:51

Kurkó Árpád vállalkozó az idei Hargita Megyéért díjas

(0 Szavazat)43 megjelenítés


Csíkszentkirályon tartották a 2015-ös megyei dísztanácsülést

Kurkó Árpád vállalkozó kapta az idei Hargita Megyéért díjat, a Hargita Megye Tanácsa által alapított kitüntetést. Az elismeréssel járó aranygyűrűt, oklevelet és díszutalványt Borboly Csaba megyeelnök adta át május 20-án, szerdán délelőtt a csíkszentkirályi kultúrotthonban, ahol a 2015. évi dísztanácsülést szervezték, a hagyományokhoz híven ezúttal is a megyenapok keretében. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Díjat évente egy alkalommal azoknak a személyeknek adományozza, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt, hozzájárultak a megye jó hírének öregbítéséhez.

Az eseményen jelen voltak polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok, egyházi elöljárók, megyei és kormányzati intézmények vezetői, Andrei Jean-Adrian prefektus és Tánczos Barna szenátor is. Borboly Csaba külön köszöntötte valamennyiüket, elismerően szólva a megye érdekében folytatott intézményközi együttműködésről.
– Kurkó Árpád gazdag, szerteágazó, nagylelkű és önzetlen mecénási tevékenységéből hadd ragadjak ki pár kiemelkedő fegyvertényt, mint a kultúrház felújítása, a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat anyagi alapjainak megteremtése, a Munkácsy-kiállítás támogatása, több jeles képzőművészünk – többek között Berszán Zsolt, Részegh Botond és Botár László – támogatása. Nem elhanyagolható az egyháznak nyújtott segítsége sem: a szentkirályi egyházközség támogatása mellett jelentős összegekkel járult hozzá a Szent Ágoston- és a Millenniumi templom építéséhez. Akkor még nem szóltunk a tantárgyversenyeken nyertes diákok jutalmazásáról, a sportesemények finanszírozásáról, különböző sportegyesületek, csapatok támogatásáról – mondta méltató beszédében a megyeelnök, aki ezzel zárta gondolatait: – A szinonimaszótár szerint a mecénás azonos vagy hasonló jelentésű szavai: védelmező, mentor, pártfogó, támogató, oltalmazó, óvó, jóakaró, patronáló, védő, segítő. Kurkó Árpádra igaz valamennyi.
Kurkó Árpád  díjazás utáni beszédében elmondta, soha nem kívánkozott más vidékre vagy más országba, pedig lett volna alkalma elvándorolni, és itt akarja folytatni tevékenységét. Hozzátette: a gyerekeit is itthon maradásra, a szülőföld szeretetére nevelte.
– Mindig igyekeztem hasznára lenni a falunak, a megyének, az országnak és népemnek. Örülök, hogy itt élhetek, és ígérem, hogy ezentúl is a szülőföldemet szolgálom – jelentette ki a kitüntetett, aki a Szent Ferenc Alapítványnak ajánlotta fel a díjjal járó, 1500 eurónak megfelelő lej összeget.
Az ülés elején köszöntötte a jelenlévőket Székely Ernő polgármester, Andrei Jean-Adrian prefektus és Csató Béla pápai káplán. A községvezető ismertette Csíkszentkirály múltját és jelenét, a prefektus pedig úgy fogalmazott: jelenlétével a szolidaritásra, a kölcsönös tiszteletre, valamint a békés együttélésre való törekvést üzeni, és külön üdvözölte a XI. Hargitai Megyenapok megszervezését. Csató Béla ember és közösség kapcsolatáról fejtette ki gondolatait, melyek szerint „az ember csak szeretetközösségben ember”, a többi lehet érdek- vagy gazdasági közösség, hadsereg vagy más intézmény, de egyik sem örök ezek közül.

Csíkszereda, 2015. május 20.

Letölthető dokumentumok:

Facebook