Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
vasárnap, 2019. július 21., 11:42:50
Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
Czine Buzsi István

Laudáció

1998. április 5-én született Marosvásárhelyen. 3 éves kora óta él Csíkszeredában. Tanulmányait a Xántusz János Általános Iskolában kezdte 2005-ben, majd 2006-tól a Márton Áron Gimnázium elemi osztályában folytatta. Szorgalmával és jó magaviseletével már korán kitűnt a társai közül és tanulmányi eredményeit minden évben a kitűnő tanulók oklevelével ismerték el. Mindezek mellett III. díjat nyert a kisebbségek részére szervezett XI. Román nyelv és irodalmi versenyen, majd a Váralján megrendezett Népdal, népzene és néptánc versenyről I. díjjal tért haza.

Igazi tehetsége a zene területén mutatkozott meg. Tagja a Sunshine – Napfény zenekarnak, amelyben mandolinon, hegedűn és zongorán játszik. Önkéntesként részt vesz a megyei, a városi és a civil- szervezetek által szervezett karitatív rendezvényeken.

Jelenleg a Nagy István Művészeti Szakközépiskola X. osztályos zeneszakos tanulója.

A Diákok Világnapja alkalmával szervezett rendezvényen Hargita Megye Tanácsa az Ígéret Díjával ismeri el Buzsi Czine István eddig elért kiemelkedő eredményeit.

 

Csíkszereda, 2015. november 17.

 

Oklevél

 

Sajtóközlemény

A fiatalok célja a döntéshozók befolyásolása kell hogy legyen

Kiemelkedő tevékenységeket végző fiatalokat díjaztak a Diákok Nemzetközi Napján

 

– A diákokról keveset szoktak beszélni, főleg a politikusok, s akkor is problémaként jelennek meg – jelentette ki Borboly Csaba megyeelnök azon a rendezvényen, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett a Diákok Nemzetközi Napja alkalmából a csíkszeredai megyeházán november 17-én, kedden. – A diákok témaköre mint lehetőség, mint a társadalomépítés alapja nagyon kevésszer fordul elő a politikai beszédben, inkább problémaként beszélnek róla, például a sikertelen érettségi kapcsán. Arra kell törekednetek, hogy befolyásoljátok a döntéshozókat – tette hozzá a jelen lévő diáktanács- és ifjúságiszervezet-vezetőknek szóló köszöntőjében a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba szerint nagyon kevés döntés születik a fiatalok gondjaival kapcsolatban a helyi és központi intézményekben, ezen pedig változtatni kell. Ismertette azt az ifjúságpolitikai témájú jelentéstervezetét, amelyet a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként készít, és amelyről a végső szavazás 2016 februárjában lesz, amit számos konzultáció előz meg. Elmondta, hogy Európában 16 millió azon fiatalok száma, akiknek a helyzete kilátástalan, képzetlenek, és így a munkaerőpiacon is kevés az esélyük. A jelentéstervezetben 22 ponthoz fűztek javaslatokat. Eszerint többet kellene foglalkozni az esélyegyenlőséggel, a munkapiaci versenyképességgel, és azon az állapoton is változtatni kellene, hogy a helyi és megyei önkormányzatok gyakorlatilag ki vannak zárva az ifjúságpolitikából. A megyeelnök követendő példának nevezte az osztrák modellt, azaz a szavazói korhatár 16 évre csökkentését, és arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy csütörtökig, az RB szakbizottságában történő szavazásig még hozzá lehet szólni a jelentéstervezethez, amelyet minden érintett szervezet megkapott.

A megyeelnök előadása után pódiumbeszélgetést tartottak fiatal politikusokkal, akik ifjúsági szervezetekben, diáktanácsokban kezdték közéleti pályafutásukat. A moderátori és a hallgatóság soraiból feltett kérdésekre Barti Tihamér és Incze Csongor, a megyei tanács két alelnöke, Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács alelnöke és Kozma István Florin, a Csík Területi Ifjúsági Tanács elnöke – mindketten megyei tanácsosok –, valamint Geréd Imre kolozsvári helyi tanácsos, az RMDSZ Ifjúsági Főosztályának ügyvezető alelnöke válaszolt. Barti Tihamér elmondta, hogy az országban jelenleg a legfiatalabb megyei tanácsi vezetőség a Hargita megyei. Arra a kérdésre, hogy miért jó politikusnak lenni, többen azt válaszolták, hogy nem jó, mert dolgozhat bármilyen eredményesen, kap hideget-meleget egyaránt, ugyanakkor aki szeret a közösségért cselekedni, annak elégtételt jelenthet a politikusi pálya. Incze Csongor szerint, aki nem érez elhivatottságot arra, hogy a közösségért cselekedjen, az ne válassza ezt a pályát. Geréd Imre szerint a politika hatalmas feltöltődést jelenthet annak, aki szereti közösségét. Szó esett arról, hogy tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor még nem voltak elterjedve az okostelefonok, és nem volt tömeges az otthoni internetkapcsolat, a vidéken létrehozott teleházak előtt sorban álltak a fiatalok, hogy korlátozott időre hozzáférjenek a három-négy számítógéphez. Kozma István szerint akkoriban sokkal inkább megvolt a személyes kapcsolatok lehetősége, könnyebben szervezhettek falun bált, előadásokat és más rendezvényeket. Arra a kérdésre, hogy milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki politikai pályára lépjen, Bíró Barna Botond kiemelte, hogy az a jó politikus, aki a véleményét „át tudja verekedni” a többségen.

A világnap alkalmával Hargita Megye Tanácsa Ígéret Díjával tüntette ki az ifjúság területén kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, a kitüntetést Borboly Csaba elnök, valamint Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök adta át Keresztes Gertrúdnak, a Csíki Diáktanácsok Egyesülete elnökének, Ferencz Anitának, a Salamon Ernő Gimnázium XII. osztályos tanulójának, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa tagjának, Bándi Szabolcsnak, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudmányegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatójának – aki több ifjúsági szervezet önkéntese –, András Elődnek, a Sapientia-EMTE Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnökének, Nemes Hortenzia Arankának, a Márton Áron Gimnázium IX. osztályos tanulójának, Sándor Ritának, a csíkbánkfalvi Márton Ferenc Általános Iskola VII. osztályos tanulójának, valamint Majlát Renátának és Czine Buzsi Istvánnak, a Nagy István Művészeti Líceum X. osztályos tanulóinak.

A továbbiakban ismertették Hargita Megye Tanácsa ifjúsági pályázati programját, a Hargita megyei ifjúsági stratégiatervezetet, előadást tartottak a drogprevencióról és a diákok jogairól, továbbá bemutatták a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány tevékenységét, amelynek kapcsán a diáktanácsok képviselői több észrevételt fogalmaztak meg, elmondva, milyen programokkal tudná a szervezet segíteni a tevékenységüket.

 

Csíkszereda, 2015. november 17.

 

Letölthető dokumentumok: