Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szombat, 2019. július 20., 23:29:03
Sövér Mihály

Laudáció

Sövér Mihály 17 éve a Gyergyóalfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének az elnöke. Munkássága alatt 2006-ban az egyesület tejbegyűjtő központot létesített, a Gyergyói-medencében egyedülálló kezdeményezésként. Az egyesület minden évben megszervezi a már híressé vált gazdanapot, ahol állatkiállítás, állatvásár, gasztronómiai bemutató várja az érdeklődő közönséget. Ezt a már hagyományossá vált rendezvényt a gazdatársadalom ünnepeként tartják számon.
Mindezek mellett, hogy Sövér Mihály lassan két évtizede vezeti az egyesületet, példamutató gazda a település, az egész térség lakói számára.
Kiváló érdemeit, közösségépítő tevékenységét ma Hargita Megye Tanácsa a Vitos Mózes-díj adományozásával ismeri el.

Emléklap

 

Videó

 

Sajtóközlemény

Helyi termékekkel a közösségért
Vitos Mózes-díjat kaptak a közösségi összefogás élenjárói

A Székely termék közösségi védjegyet az utóbbi időben megszerző harminckét termelő vehetett át tanúsítványt a megyei tanács „Helyi termékekkel a közösségért” mottóval szerdán megtartott, e havi soros ülésén, a megyeházán. Emellett Hargita Megye Tanácsa Vitos Mózes-díjával tüntettek ki közbirtokosságok vezetőit és szarvasmarha-tenyésztők egyesületeit. „Alcsíkon, majd Háromszéken tevékenykedett hajdanán Vitos Mózes plébános, aki szívén viselte népe sorsát, szorgalmazta annak felemelkedését, és észrevételeit, meglátásait a Csíkmegyei füzetekben összegezte. Az ő emlékére alapította Hargita Megye Tanácsa a Vitos Mózes-díjat, amelyet a kiemelkedő vidékfejlesztési tevékenységért adományoz azoknak a személyeknek, akik a megye és Székelyföld mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához” – áll a laudációban. Díjazták Jakab Ferenc zetelaki és Sándor Zoltán csíkbánkfalvi közbirtokossági elnököt, Sövér Mihályt, a Gyergyóalfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnökét, valamint a Csíkmenasági Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét és a Gyergyóújfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója elmondta, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési tevékenységével mozgósítja a helyi közösségeket, amelyeket a Székely termék mozgalom erősít. Borboly Csaba megyeelnök megköszönte az elbírálóbizottság munkáját, amelynek tagjai sokat dolgoznak, tiszteletdíj nélkül, miközben rengeteg utánajárást igényel annak biztosítása, hogy a közösségi védjegyet senki ne kompromittálhassa hamis termékkel. A Vitos Mózes-díjak átadása kapcsán kijelentette: büszkék lehetnek több közbirtokosságra, valamint a megvalósult gazdaösszefogásra szerte a megyében.
Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja gratulált a mozgalom kezdeményezőinek, résztvevőinek, és a termelő meg a fogyasztó személyes kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta, amely a nagy kereskedelmi láncok világában felértékelődött. Magyarország számára fontos piac Székelyföld, Románia egyaránt, mint ahogyan a székely termékek számára is fontos piac Magyarország, fogalmazott a főkonzul.
A tanúsítványok és díjak átadása után a résztvevők székely termékeket kóstolhattak.

Csíkszereda, 2015. március 4.


Sajtóhírek

http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/241207/helyi-termekek-a-kozossegert

http://erdely.ma


 

Letölthető dokumentumok: