Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
vasárnap, 2019. július 21., 11:27:27
Sándor Zoltán

 

Laudáció

Sándor Zoltán 2000 óta a Csíkbánkfalvi Közbirtokosság elnöke, s ebben a minőségében ő sem pusztán a fa kitermelésében és értékesítésében gondolkodik. Két éve a gazdaegyesület elnöki tisztségét is betölti.
Elnökként pályázatok útján teremtette meg a fa feldolgozásának lehetőségét, kisüzemet hozva létre. Gépeket vásárolt, munkahelyeket hozott létre, több bánkfalvi lakosnak biztosítva így megélhetési lehetőséget.
Ugyanakkor modern, jól felszerelt tejbegyűjtő központot létesített, és ezáltal megoldotta a tej értékesítését.
Sándor Zoltán közbirtokossági elnököt a megyei tanács ma a Vitos Mózes-díjjal tünteti ki.
 

Emléklap

Videó

Sajtóközlemény

Helyi termékekkel a közösségért
Vitos Mózes-díjat kaptak a közösségi összefogás élenjárói

A Székely termék közösségi védjegyet az utóbbi időben megszerző harminckét termelő vehetett át tanúsítványt a megyei tanács „Helyi termékekkel a közösségért” mottóval szerdán megtartott, e havi soros ülésén, a megyeházán. Emellett Hargita Megye Tanácsa Vitos Mózes-díjával tüntettek ki közbirtokosságok vezetőit és szarvasmarha-tenyésztők egyesületeit. „Alcsíkon, majd Háromszéken tevékenykedett hajdanán Vitos Mózes plébános, aki szívén viselte népe sorsát, szorgalmazta annak felemelkedését, és észrevételeit, meglátásait a Csíkmegyei füzetekben összegezte. Az ő emlékére alapította Hargita Megye Tanácsa a Vitos Mózes-díjat, amelyet a kiemelkedő vidékfejlesztési tevékenységért adományoz azoknak a személyeknek, akik a megye és Székelyföld mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához” – áll a laudációban. Díjazták Jakab Ferenc zetelaki és Sándor Zoltán csíkbánkfalvi közbirtokossági elnököt, Sövér Mihályt, a Gyergyóalfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnökét, valamint a Csíkmenasági Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét és a Gyergyóújfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója elmondta, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési tevékenységével mozgósítja a helyi közösségeket, amelyeket a Székely termék mozgalom erősít. Borboly Csaba megyeelnök megköszönte az elbírálóbizottság munkáját, amelynek tagjai sokat dolgoznak, tiszteletdíj nélkül, miközben rengeteg utánajárást igényel annak biztosítása, hogy a közösségi védjegyet senki ne kompromittálhassa hamis termékkel. A Vitos Mózes-díjak átadása kapcsán kijelentette: büszkék lehetnek több közbirtokosságra, valamint a megvalósult gazdaösszefogásra szerte a megyében.
Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja gratulált a mozgalom kezdeményezőinek, résztvevőinek, és a termelő meg a fogyasztó személyes kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta, amely a nagy kereskedelmi láncok világában felértékelődött. Magyarország számára fontos piac Székelyföld, Románia egyaránt, mint ahogyan a székely termékek számára is fontos piac Magyarország, fogalmazott a főkonzul.
A tanúsítványok és díjak átadása után a résztvevők székely termékeket kóstolhattak.

Csíkszereda, 2015. március 4.

 

Sajtóhírek

http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/241207/helyi-termekek-a-kozossegert

http://erdely.ma

Letölthető dokumentumok: