Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2019. július 18., 23:03:56
Jakab Ferenc

 
Laudáció

Jakab Ferenc 15 éve tölti be a Zetelaki Közbirtokosság elnöki tisztségét. Munkássága során nem csupán a fában látta a közbirtokosság értelmét. Az általa vezetett közbirtokosságnak számos olyan tevékenysége van, amellyel a település lakóit segíti nap mint nap.
Jakab Ferenc a térség gazdáit és a keresztúri tejfeldolgozó elindítását segítette azzal, hogy részvényeket vásárolt fel a gazdák nevében.
Munkája sokrétűségét jelzi az a tény is, hogy a közbirtokosságnak 192 jószágból álló szarvasmarha-állománya van, ebből 110 szürkemarha és 82 húsmarha.
Megalapították a gyümölcsfeldolgozót, ahol példaértékű módon szervezték meg az erdei gyümölcsök begyűjtését öt közbirtokosság területéről.
Csemetekertet is működtetnek, ahol évente 350 ezer csemetét termesztenek, amit eladásra is kínálnak.
Ugyanakkor a közbirtokosság két kőbányát működtet, ahol különböző kőtermékeket és díszköveket állítanak elő.
Jakab Ferenc többéves munkásságát és annak tagadhatatlan eredményeit a megyei tanács ma a Vitos Mózes-díjjal ismeri el.

 

Emléklap

Videó

Sajtóközlemény

Helyi termékekkel a közösségért
Vitos Mózes-díjat kaptak a közösségi összefogás élenjárói

A Székely termék közösségi védjegyet az utóbbi időben megszerző harminckét termelő vehetett át tanúsítványt a megyei tanács „Helyi termékekkel a közösségért” mottóval szerdán megtartott, e havi soros ülésén, a megyeházán. Emellett Hargita Megye Tanácsa Vitos Mózes-díjával tüntettek ki közbirtokosságok vezetőit és szarvasmarha-tenyésztők egyesületeit. „Alcsíkon, majd Háromszéken tevékenykedett hajdanán Vitos Mózes plébános, aki szívén viselte népe sorsát, szorgalmazta annak felemelkedését, és észrevételeit, meglátásait a Csíkmegyei füzetekben összegezte. Az ő emlékére alapította Hargita Megye Tanácsa a Vitos Mózes-díjat, amelyet a kiemelkedő vidékfejlesztési tevékenységért adományoz azoknak a személyeknek, akik a megye és Székelyföld mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához” – áll a laudációban. Díjazták Jakab Ferenc zetelaki és Sándor Zoltán csíkbánkfalvi közbirtokossági elnököt, Sövér Mihályt, a Gyergyóalfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnökét, valamint a Csíkmenasági Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét és a Gyergyóújfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója elmondta, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési tevékenységével mozgósítja a helyi közösségeket, amelyeket a Székely termék mozgalom erősít. Borboly Csaba megyeelnök megköszönte az elbírálóbizottság munkáját, amelynek tagjai sokat dolgoznak, tiszteletdíj nélkül, miközben rengeteg utánajárást igényel annak biztosítása, hogy a közösségi védjegyet senki ne kompromittálhassa hamis termékkel. A Vitos Mózes-díjak átadása kapcsán kijelentette: büszkék lehetnek több közbirtokosságra, valamint a megvalósult gazdaösszefogásra szerte a megyében.
Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja gratulált a mozgalom kezdeményezőinek, résztvevőinek, és a termelő meg a fogyasztó személyes kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta, amely a nagy kereskedelmi láncok világában felértékelődött. Magyarország számára fontos piac Székelyföld, Románia egyaránt, mint ahogyan a székely termékek számára is fontos piac Magyarország, fogalmazott a főkonzul.
A tanúsítványok és díjak átadása után a résztvevők székely termékeket kóstolhattak.

Csíkszereda, 2015. március 4.

 

Sajtóhírek

http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/241207/helyi-termekek-a-kozossegert

http://erdely.ma

Letölthető dokumentumok: