Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szerda, 2019. július 17., 15:52:19
Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
Szikszai Attila

Laudáció

1970. május 19-én született Székelyudvarhelyen, ugyanitt érettségizett elektrotechnika szakon, majd síoktatóként és hegyimentőként szerzett szakképesítést.
Számos székelyudvarhelyi egyesület aktív tagja: a Harmont Hegyimentő Egyesület elnöke 5 éve, és az AQUILA Sportklub sziklamászó-, sí-, alpinista szakosztályának vezetője 14 éve. Ugyanakkor az önkéntes hegyimentők tagja immár 26 éve.
Pályafutása során számos kiemelkedő eredményt ért el: megmászta az Alpok hetedik legmagasabb csúcsát, a 4478 m magas Matternhornt, valamint a 3970 m magas Eiger csúcsot is. Dél-Amerikában a perui Andok több csúcsát is meghódította: az 5470 m magas Urus, az 5947 m magas Alpamayo, valamint a 6768 m magas Huascaran hegycsúcsokat.
2013-ban a Hargita megyei hegyimentők közül egyedül vett részt a Carpathian Man embert próbáló versenysorozatán, ahol elnyerte ezt a címet, ezzel is hozzájárulva Hargita megye, valamint a Hargita megyei hegyimentés hírnevének öregbítéséhez.
Sokéves hegyimentő tapasztalatát mindig az emberek szolgálatába állította, számtalan esetben sietett a bajbajutottak segítésére, javaik megmentésére. Tette mindezt a természet szeretete, az emberek iránt érzett empátia miatt.
De Szikszai Attilát nemcsak hegyimentőként ismerjük, hanem példás családapaként és barátként is.
A kiemelkedő tevékenységéért, teljesítményéért, amellyel hozzájárult az emberi életek megmentéséhez, biztosításához, Hargita Megye Tanácsa ma az Önzetlenség Díjjal tünteti ki.

Oklevél

Sajtóközlemény

2013 a szakmai fejlődés éve volt
Beszámoltak eredményeikről a Hargita megyei hegyi- és barlangimentők

Gyergyószentmiklóson tartott évértékelő rendezvényt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata. Hétfőn, december 23-án az Anda Panzióban gyűltek össze a hegyimentők, és meghívásukra eljött Borboly Csaba is. A megyei tanács elnöke köszöntőjében hegyeink rendezési terve elkészítésének szükségességét hangsúlyozta, és elmondta, hogy ha a decentralizációs törvény érvénybe lép, akkor a megyei tanács megkapja az összes turisztikai hatáskört, ami a hegyimentők működésére is hatással lesz.
– Sok kihívás lesz a jövőben, ezért az önkéntesek keresésére, a képzésekre hangsúlyt kell fektetni, mert ha megvalósul a decentralizácó, akkor óriási munka vár ránk – mondta Borboly Csaba.
Az elöljáró szerint forrást kell találni az önkéntes hegyimentők bevetéseinek finanszírozására, akár hegyimentő-illeték bevezetésével, amivel növelhető lenne a csapatok létszáma is. Borboly Csaba ugyancsak fontosnak tartja, hogy a hegyimentők továbbra is szerepet vállaljanak a gyerekek környezettudatra, természetszeretetre  való nevelésében, és minél több iskolást vonjanak be a programokba. A megyeelnök arra kérte a jelenlévőket, hogy tegyék meg erre vonatkozó javaslataikat.
– A megyei tanács elkötelezett az ügy iránt, és reméljük, hogy jövőre még többet tudunk tenni a hegyimentés, a hegyiturizmus terén – jelentette ki Borboly Csaba megköszönve a hegyi- és barlangimentők munkáját.
Fekete Örs, a közszolgálat vezetője beszámolt az idei eredményekről. 2013 a szakmai fejlődés éve volt: a búvárszakosztály haladó búvár képesítést szerzett, megalakult a barlangászcsapat, és újabb diplomás hegyimentőket képeztek ki. Minderre különösen szükség van, hiszen az év során a gyergyói térségben 135 baleset történt, Maroshévíz környékén 96, Udvarhelyszéken 146, Csíkban 117, és több mint 600 esetben riasztották a hegyimentőket külőnbőző események, rendezvények alkalmával. A biztonságos hegyiturizmus érdekében 500 kilométernyi turistaösvényt újítottak fel, 6 új hegyikerékpár-ösvényt 300 kilométer hosszan, 52 ösvényre szereztek minisztériumi bizonylatot, több mint 400 új tájékoztató táblát helyeztek ki, 200 oszlopot, 42 pihenőt, és 200 kilométer hosszúságú ösvény került digitális adatbázisba. Ezenkívül 20 új mászófal készült, sziklamászótáborokat, -fesztiválokat szerveztek, továbbá 11 hegyi menedéket láttak el turistakönyvekkel, tájékoztató anyagokkal, táblákkal. Hargita Megye Tanácsa Barangoljunk Székelyföldön! című programjában több mint 500 gyerek vett részt 53 iskolából, illetve a megyei gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerekek is bekapcsolódhattak – hegyimentő- és sítáborokat, tájékozódási versenyeket, túrákat, kerékpáros vándortábort szerveztek nekik.
A rendezvényen díjazták a Maroshézvíz–Kelemen, a Csíki, a Dancurás és a Harmont hegyimentőegyesületet, valamint Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának barlangimentő és búvár szakosztályát. Borboly Csaba átadta Hargita Megye Tanácsának Önzetlenség díját Szikszai Attilának és Fórika Ottónak kiemelkedő tevékenységükért, teljesítményükért, amellyel hozzájárultak emberi életek megmentéséhez, biztosításához. (Mellékeltük a két laudáció szövegét.)

Csíkszereda, 2013. december 26.

Letölthető dokumentumok: