Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
vasárnap, 2019. július 21., 11:43:26
Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
Ördögborda Néptáncegyüttes

Laudáció

A néptánc művészetét pusztán egy tág fogalomnak is fel lehet fogni, de azoknak a fiataloknak, akik ezt tizenéve űzik, nemcsak egy fogalmat, hanem egy életvitelt is jelent.
Nagymértékben meghatározza egy fiatal személyiségének kialakulását az, ha egy olyan közösség tagja, amelyet harmónia, szeretet és összetartás leng körül. Jó érzés egy olyan közösség tagja lenni, amely azzal foglalkozik, ami a legmélyebben magyaros: a miénk.

Mindenért, amit szeretünk, áldozatot hozunk. Egy fiatalnak is áldozatokat kell hoznia ahhoz, hogy a tanulás, a családi élet és egyebek mellett időt fordítson arra, hogy aktívan bekapcsolódhasson a közösségi élet tevékenységeibe.
De áldozatot hozni megéri:
nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor a forró, zúgó tapssal párosul az emberek rajongó, elismerő, tiszteletet sugárzó arca - vallják magukról az együttes tagjai.

A balánbányai Nexus Alapítvány és a Tanulók Háza közös tevékenységének köszönhető, hogy tanév közben hetente több mint 300 gyermek tanul néptáncot Balánbányán és Csíkszentdomokoson. A gyermekekből az évek során tánccsoportok verbuválódtak: ezek képviselik régiónkat különböző neves fesztiválokon.
Az alapítvány Balánbányán 3 tánccsoportot működtet: az Ördögborda, a Prücskök és a Botorka gyermektánccsoportokat, Csíkszentdomokoson pedig az Eleveneket és a Zsengicéket.
Az "Ördögborda" név hallatán az itteni emberek az Erdei Pajzsikára (Dryopteris Rex), egy páfrányféleségre gondolnak, melynek alakja hasonlít az emberek bordázatához. Azok, akik nem ismerik a szó jelentését viszont valami ördögi dologra gondolhatnak, hisz a tánccsoport táncolási módja is olyan ördögi. Ördögbordák lettek, de ördögfiókákként táncolnak. 1999-ben a "Szomszédolás '99" debreceni néptáncfesztiválon a "legboszorkányosabban táncoló csoport " díját is nyerték. Szabad és szívből jövő táncuk mindig magával ragadja a közönséget.
2012 decemberében a Budapesten megszervezett  Fölszállott a páva Kárpát-medencei népzene- és néptánc-tehetségkutató verseny múlt szombati döntőjében a táncegyüttest  Közönségdíjjal jutalmazták. Hargita Megye Tanácsa  ez alkalommal a Kájoni János-díj adományozásával ismeri el
az Ördögborda táncegyüttes kiemelkedő művészeti tevékenységét, amellyel hozzájárult Hargita megye, a székely közösség jó hírének öregbítéséhez.
További sikereket kívánunk!
A díjakat átadja Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Birtalan József és Petres Sándor alelnökök.

Oklevél

Sajtóközlemény

Évértékelő Ördögbordával
A megyei tanács és a polgármesterek együtt elemezték az idei esztendő munkáját

Nehéz, de sikeres esztendőt zárnak Hargita megyében – hangzott el december 21-én a csíkszeredai megyeházán megtartott évértékelőn, amelyen részt vettek a megyei tanács és a helyi önkormányzatok vezetői. A kulturális műsorral tarkított rendezvényen Hargita Megye Tanácsa Kájoni János-díjával ismerték el a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes tevékenységét.
A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság mandolinzenekara nyitotta meg a csíkszeredai megyeházán pénteken megrendezett évzáró ünnepséget. Az évértékelőre Hargita megyei polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácsosok és megyei tanácsi alintézmények vezetői gyűltek össze, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására. A második fellépő, a Cununa Ardealului együttes karácsonyiének-előadása után Birtalan József és Petres Sándor, a megyei tanács alelnökei, valamint Borboly Csaba elnök megköszönték a jelenlévőknek az idei együttműködést. Elsőként Birtalan József számolt be az általa irányított vezérigazgatóságok ez évi tevékenységéről. Mint mondta, nehéz, de sikeres esztendőt zárnak, esély van azonban egy sikeresebb új évre. Az alelnök beszélt a vagyongazdálkodási vezérigazgatóság tevékenységéről, a megyei utak karbantartásáról, és külön kiemelte a műemlék- és faluképvédelmi programot, amelyben nagy szükség van a polgármesterek együttműködésére.
Petres Sándor szerint voltak bőven sikerek és sikertelenségek is a megye életében 2012-ben. Az egyik negatívumként a kormány Országos Infrastruktúra-fejlesztési Programjának (PNDI) megszüntetését említette, aminek következtében újra kellett gondolni több tervet, köztük a megyei utak felújítását is. Sikertörténetnek nevezte ugyanakkor a megyei tanács Kisvíz és Kisvillany programját, amelyekkel a kistelepülések lakóinak életkörülményein javítanak, és a hulladékgazdálkodási projekt is jól halad, csak sajnos egy ellenérdekelt cég próbálja perekkel akadályozni a megvalósítást.
Borboly Csaba tanácselnök azt a mondást idézte, mely szerint szegénységben lehet igazán megtanulni jól főzni. Mint kifejtette, annak ellenére sikerült beruházásokat befejezni, hogy az RMDSZ május óta nem tagja a kormánynak, és az új kabinet pénzt vett el az önkormányzatoktól.
– Kevés pénzből sokat tudtunk megvalósítani. Bebizonyosodott: ha összefogunk, jó eredményeket érünk el – jelentette ki a tanácselnök, példaként említve a székelykeresztúri tejfeldolgozó gyárat, amely ötszáz gazdálkodó családnak biztosít jövedelmet.
A megyei elöljáró hangsúlyozta, a munkahelyteremtésre kell összpontosítaniuk az önkormányzatoknak, kistérségi szervezeteknek, Leader-csoportoknak; „ebben csak magunkra számíthatunk”, mondta. Mint kifejtette, össze kell hangolni a fejlesztéseket a turizmus, a faipar, az alternatív energiafelhasználás, a mezőgazdaság, ezen belül pedig az élelmiszer-termelés terén. Az intézmény, illetve a tanácselnök személye elleni perekből, feljelentésekből is bőven jutott az idei évre, de sorra megnyerik ezeket az ügyeket. Borboly Csaba leszögezte: a vállalkozóknak meg kell érteniük, hogy a közbeszerzéseken reális áron, a gazdasági körülményeket figyelembe véve pályázhatnak, ne számítsanak extra profitra. A tanácselnök a helyhatósági és parlamenti választásokra is kitért, külön köszönetet mondva, pártállástól függetlenül, a Hargita megyei polgármestereknek azért, hogy erdélyi viszonylatban a megyében volt a legmagasabb részvétel december 9-én.
A rendezvényen Hargita Megye Tanácsa Kájoni János-díjjal tüntette ki a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttest kiemelkedő művészeti tevékenységéért, amellyel hozzájárult Hargita megye, a székely közösség hírnevének öregbítéséhez; az ötezer lejjel járó díjat Borboly Csaba és Petres Sándor adta át. A 2012 decemberében Budapesten megszervezett Fölszállott a páva Kárpát-medencei népzene- és néptánc-tehetségkutató versenyen a táncegyüttest közönségdíjjal jutalmazták. Az együttes most mezőségi táncokat adott elő, majd Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere az általa vezetett hivatal részéről könyvcsomagot ajándékozott a megyei tanácsnak.
A tanácselnök és az alelnökök részletes adatokat tartalmazó bemutatója megtekinthető a www.hargitamegye.ro honlapon, a jobb oldali menüsorban, 2012. évi beszámoló címmel.

Csíkszereda, 2012. december 21.

Letölthető dokumentumok: