Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szombat, 2019. július 20., 23:53:39
Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
Busuioc Stelian

Laudatio

Pentru elevi la oricare obiect, pasiunea, vibraţia asigură un spor de eficacitate. Dar participarea afectivă a profesorului de literatură este decisivă. În predarea literaturii emoţia, combustia interioară, tinereţea sufletească, o anume pură sensibilitate de frumos al dascălului transformă predarea într-un adevărat act de cultură.
Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate” unui asemenea profesor de literatură, domnului Busuioc Stelian, licenţiat în filologie, membru în Consiliul Naţional de limbă şi literatură română, fost inspector şcolar, preşedinte al Comisiei consultative de limba şi literatura română a judeţului nostru.
Domnul Busuioc are un talent pedagogic deosebit în a face din obiectul muncii sale o plăcere estetică, act cultural decisiv în formarea afectivă a elevilor. Predarea limbii şi literaturii române în şcolile cu limbă maternă maghiară este o misiune grea, cu responsabilitate majoră. Inspectorul şcolar Busuioc Stelian are merite deosebite în coordonarea acestei misiuni de-a lungul anilor reformei învăţământului. Un pedagog bun la catedră, considerat prieten de către elevii săi este şi inspector bun, căci ştie ce se înseamnă practica complexă a muncii de la catedră. Exemplul domnului profesor Busuioc demonstrează că pentru a fi un bun profesionist nu e suficient să-ţi cunoşti meseria, ci trebuie să fii, mai presus de orice, un om bine format, bogat sufleteşte, capabil de dăruire pentru alţii.

Diplomă

 

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Letölthető dokumentumok: